Nastavení pracovního bodu tranzistoru
Moderátor: Moderátoři
Nastavení pracovního bodu tranzistoru
https://eluc.kr-olomoucky.cz/verejne/lekce/2651
Pozor: Ta dioda D1 je tam zbytečně a pro induktivní zátěž nic nechrání. Takže jí ignoruj.
Rozšiřující poznámka:
Při "tvrdém" sepnutí tranzistoru pak LED pásek vidí U napájecí mínus saturační napětí použitého tranzistoru.
Pokud bys chtěl "bezúbytkové" spínání, musel bys použít MOSFET. Nebo úbytek bipolárního tranzistoru dorovnat zvýšením napájecího napětí.
LED pásek se napájí určitým napětím, typicky 12 V, a má vestavěné odpory, které jakž takž upravují proud LED. Samozřejmě, pokud by měly být napájeny samotné led, je potřeba před ně zařadit omezovací odpor.
Každý ten mosfet má úplně jiné spínací napětí nebo je to podobné jak u bipolárního tranzistoru, že potřebuješ cca 0,65V na pootevření a potom proud, aby jsi ho otevřel úplně. Tohle třeba vůbec nevím, ale bipolární tranzistor je jinak dělaný a u unipolárního nic takového pokud vím není. Stačí napětí, ale jak velké, to už je otázka
Děkuju vám za vaší ochotu, pořád se to učím a mám se co učit, takže jsem rád za to co pro mě děláte
Přesto bych napřed zapomněl na ztrátu nějakého 0,5 V, což přibližně mají bipolární tranzistory mezi kolektorem a emitorem v tzv, nasyceném stavu, na svitu LEDek se opravdu nepozná, jestli to napájíš 11,5 nebo 12 V.
To je stav, kdy už tranzistor víc otevřít nemůže, proud kolektorem nemá kam růst, protože ho omezuje odpor zátěže, ale do báze mu cpu větší budicí proud, než by vyšel z jeho stejnosměrného proudového zesilovacího činitele β.
Čili, jestli příslušný kousek LED pásku bude odebírat proud 100 mA, a jestli tranzistor bude mít při tomto proudu β=100, vyjde potřebný proud báze 1 mA. Pro spolehlivé dosažení saturovanho stavu je dobré nechat rezervu, takže budit ten tranzistor proudem aspoň 2 mA.