dostala sa mi do zbierky B-115tka v peknom stave, až na jednu maličkosť - mašina má problémy sa "rozbehnúť" pri pretáčaní vzad, ak je na pravom unášači menej ako cca 200 závitov - ak tomu nepomôžem prstom, točí sa to s pazvukmi rýchlosťou pár desiatok otáčok za minutu, jak gramofon.
Ovšem ak pásku previniem vpred na aspoň ~500 závitov, tak sa pretáčanie vzad roztočí instantne, na plnú rýchlosť (a to dokonca aj keď je páska na konci, teda pravý unašač je plný). Ak toto pretáčanie nezastavím, tak pásku previnie vzad úspešne a bez poklesu rýchlosti.
Prevíjanie vpred (na pravý unašač) sa rozbehne vždy na plnú rýchlosť, bez ohľadu na počet namotaných závitov; zbytok kotučáku je funkčný - funguje autostop do oboch smerov, pauza, pri playbacku drží rýchlosť, spojka nepiští, nahráva tiež OK, takže s tým som plne spokojný.
Ak pásku sundám a roztočím pretáčanie bez pásky, unašače sa v okamihu roztočia na plnú rýchlosť (vzad: ľavý, vpred: pravý), bez "zvukových efektov" či hádzania.
Prečítal som si niektoré témy tohto fóra, kde bolo spomínané vyčistenie medzikol glycerinom. Popravde, nechcem sa "bez pomoci" púšťať čo i len do demontáže tohto stroja - ak popis týchto symptómov zaváňa niečim, čo sa nebude dať opraviť pouhým vyčistením, tak dám radšej ruky preč od toho, hrá to dobre...
Predpokladám, že páskami to nebude, už som ich vyskúšal asi sedem druhov...
Ďakujem za poskytnuté rady.