Zesilovač stereo z použitých součástek.

Dotazy na technické problémy, vlastní řešení technických problémů

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
danhard

#91 Příspěvek od danhard »

microlan píše:No to je ono, pořád jsem si myslel, že to pouzdro je náš vynález.

Skoro mám chuť si koupit komplementáry k KD502

To pouzdro 2N4396 ale nemá základnu z mědi, ale z nejaké slitiny hliníku s mědí, je to lehčí než KD503.
sinclair

#92 Příspěvek od sinclair »

MH111, já Ti to klišé i článek z dotyčného papírového AR pečlivě oskenuju a zvětším klišé na příslušný rozměr - je to tam určitě zmenšený.
Jestli budeš chtít nějaké TP283, nš tranzistory na vstup, nebo něco jiného do toho, tak do SZ.

A kurwwa!
Někdo by těm chacharům z Hadexu už měl říct, ať ty skvělý KU601/602 nedávají tak lacino!
Když z toho teda jdou stavět šedesátiwattový zesilovače, nebo to dokonce vydrží šedesát wattů ztráty a ještě navíc je v tom měď!

KU601 má Uceo 50V, tak s nějakou rezervou budeme konec napájet 45V naprázdno a to by v tom byl čert, aby to do čtyř nedalo aspoň 40W!
A rychlý to bude jak cigánská bouda z kopce, když mají 30MHz.
Do buzení se použijou místo nějakejch obyč zdechlin třeba 2N2905A/2N2219A v TO39, před ně třeba menší 2N2907A/2N2222A v TO18, co mají nejpomalejší z nich 200MHz, jináč 250MHz.
A do ouplnýho celosymetrickýho předku, aby nám to nesyčelo, dáme třeba taky takový průmyslový bleskovky BCY59/BCY79 a to bude pak fičáák na vejškách!
Co Vašku? Co Ty na to?

http://www.hadex.cz/hledat/?search=KU601 skladem 3.612ks
http://www.hadex.cz/hledat/?search=KU602 skladem 737ks

Měl bych teda ještě něco nakoupit do zásoby, když z toho jdou dělat tak silný zesilovače a je to za kačku!

Co se člověk na všech těch internetech nedozví, Máňo! Héérgotfix!

http://www.hadex.cz/hledat/?search=KD601
http://www.hadex.cz/hledat/?search=KD602

40 roků žiju v tom, že KD602 má 2MHz a ostatně se tak i chová - a ono hovno! Deset!
danhard

#93 Příspěvek od danhard »

sinclair píše:A kurwwa!
Někdo by těm chacharům z Hadexu už měl říct, ať ty skvělý KU601/602 nedávají tak lacino!
Když z toho teda jdou stavět šedesátiwattový zesilovače, nebo to dokonce vydrží šedesát wattů ztráty a ještě navíc je v tom měď!

Nemohl bys s tím jít do prdele ?
To si tak blbej, že to provedení pouzdra nevidíš ?
Nějaký pohádky o zesilovačích si tu vymejšlíš ty, to že tranzistor na chladiči snese 30V/2A, neznamená že se hodí na 60W zesilovač do 4R.
Asi si neumíš přečíst ani katalogový údaje, jen tam u obou vidíš 10W :roll:
Je jasný, že bych asi použill tranzistor, kterej se na to líp hodí, protože bych tam měl rezervy v proudu a beta mu tak nepadá.
http://www.hadex.cz/c034a-kd605-n-40v10 ... leni-50ks/
Proč je asi prodávaj tak lacino ?
sinclair

#94 Příspěvek od sinclair »

Tak proč ty 🤐 žvásty o šedesáti wattech ztráty?
Sám dobře víš, že 30V/2A nesnese ani "velký" KUčko!
I některý KD606/607 by s tím možná měly problém.

Že by ty KD605 dávali tak lacino, že jsou jen 40V, některý ani ne?
sinclair

#95 Příspěvek od sinclair »

Zesilovač TW070 Pionýr v reálu vypadá takto. Je to originál osazená deska, koupená v DOSS VM, zřejmě jedna z prvních, protože tam ještě není udělaná ta změna, co doporučila redakce v testu. Jen jsem ji tehdy vyzkoušel a protože se naskytla příležitost vyrobit něco silnějšího, odložil jsem ji a tak se úplně bez úprav zachovala dodnes.
Určitě by bylo dobrý poťák hlasitosti vyměnit za TP289 100k/Y s odbočkou, součástky loudnessu tam už jsou. Chladiče původně součástí desky nebyly, jsou vykuchané z nějakých televizních zahraničních modulů s TBA810 či od podobného pouzdra, je to měď.
Deska má mít fyzické rozměry 260x82mm.
Pokud se celá deska napájí ze níže uvedeného zdroje, jen "lehčeji" osazeného a nařízeného na 18V, pak zesilovač dává výkon 2x5,5W/4ohm a výstupní signál ještě není pozorovatelně zkreslený.
Zdroj je taky z AR, je sice zbytečně předimenzovaný /fakticky je na nějakých 10A/, ale dá se postavit také ze šuplíkových součástek, včetně trafa EI25x20 z čbtv televizoru.
Byl bych za MH111 docela rád, kdyby se někdo dobrý ujal nakreslení desky na ten stabilizovaný zdroj.
MH111, napiš mi do SZ svůj mail a já Ti tam pošlu oskenované klišé desky v příslušném formátu, jen si to vytiskneš na pauzák A4.
Přílohy
stabzdroj 18V.jpg
Namísto KD501 stačí třeba KD601, KD602, KD605, nebo i KU601:D, namísto KU611 pak KF508, KFY46, nebo KD135. Odpadají R6 a C3. Diody vystačí s rezervou 1N5401 a C1 stačí 2G2/40V. Sekundární napětí je ale zbytečně vysoké. Stačí 22V a pak může být C1 na 35V.
(159.52 KiB) Staženo 217 x
P10100251.jpg
(291.37 KiB) Staženo 218 x
P10100191.jpg
(283.95 KiB) Staženo 247 x
P10100181.jpg
(297.24 KiB) Staženo 258 x
danhard

#96 Příspěvek od danhard »

sinclair píše:Sám dobře víš, že 30V/2A nesnese ani "velký" KUčko!

Zajímavý, že jsem měl tu odpouzdřenou KU601 asi 1 hodinu při 25V/2,5A, na chladiči 60C a upálil jsem to, až když jsem přidal na 35V/3A.
Kremik

#97 Příspěvek od Kremik »

Sinclaire, když se tady furt tak rozčiluješ, skusil sis už to?
Vezmi KU601 s "kolečkem, které dle Tebe není z mědi", trošku ho napatlej, šoupni na chladič, a pusť mu trochu šťávy!
To je 🤐 takovej problém??? :D
Mi to vydržely všechny které jsem skusil, a to ještě ani neodešly, prostě když už se samovolně nebezpečně zvedal kolektorový proud, tak jsem ubral v bázi. Vždy to bylo NAD 60W a žádný tranzistor se neprorazil!
KU611 bohužel, pár jich zařvalo již kolem 10W, byl to mžik, žádné zvyšování Ic, bylo to hned, bez varování. A to mají stejný /velký/ čip jako ty KU601.
Napřed si to vyskoušej, mudruj až pak.

Ještě bych chtěl uvést fakt, že nejsem žádným příznivcem přetěžování tranzistorů. Ta KU601 si o to ale vyloženě říkala sama, protože ty s větším čipem prostě JSOU MNOHEM LEPŠÍ, NEŽ SE V KATALOGU PÍŠE.
Nevím, proč je tak v Tesle vyrobili,to mi čip neprozradí. Ale JE TO TAK.
Při té příležitosti se ukázalo, že jsou i jiné tranzistory (výkonové, od Tesly), které vydrží NĚKOLIKANÁSOBNĚ vyšší kolektorovou ztrátu než je v katalogu uvedeno, dokonce při vysoké teplotě pouzdra! U těch ovšem k překračování výkonu nikoho nenabádám, protože nevím, jestli to není rezerva, a jestli jejich čip byl oproti původnímu zvětšen. Navíc s velikostí čipu narůstá problém s tepelnou dilatací při časté změně teplot, a tyto trandy chceme přece používat, ne ničit.
Kolik vydržela KD601 než odešla Ti neprozradím, skus si to. A to ještě zdaleka není konec! :D
EKKAR

#98 Příspěvek od EKKAR »

danhard píše:
sinclair píše:Sám dobře víš, že 30V/2A nesnese ani "velký" KUčko!

Zajímavý, že jsem měl tu odpouzdřenou KU601 asi 1 hodinu při 25V/2,5A, na chladiči 60C a upálil jsem to, až když jsem přidal na 35V/3A.
Pro zajímavost - kolik V přitom bylo na zátěži = jakej výkon byl při tom odevzdávanej na ní?
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
A kutilmile - nelituju tě :mrgreen: :mrgreen: !!!
masar

#99 Příspěvek od masar »

Tipnu si: 0W :)
EKKAR

#100 Příspěvek od EKKAR »

No ono totiž záleží na tom, jestli se tím uváděným napětím a proudem berou parametry odebíraný na svorkách u zdroje, nebo jestli je uváděnej pracovní bod skutečně ztrátovým výkonem na tom polovodiči ...
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
masar

#101 Příspěvek od masar »

A nepodceňuješ trochu toho danharda? :wink:
EKKAR

#102 Příspěvek od EKKAR »

Nebyl by ani první, ani poslední, kdo by "střílel do vlastních". Splýst se může každej. A fakt je, že zrovna KU-čka zrovna echt odolný proti lineárnímu zatížení nebejvaly - i mně už jich v životě "pár odlítlo" a ve většině případů to bylo tutově pod hranicí oblasti SOAr ... Proto jsem spíš skeptickej k vyjadřování chvály respektive popisu chování doslova úplně jinejch součástek, než jak ty KU-čka zná většina uživatelů ...
microlan

#103 Příspěvek od microlan »

25V/2,5A, na chladiči 60C

Tak to bude asi lepší tepelný odpor než můj odhad z poměru plochy k čipu KD607 3,5 K/W. To bude něco kolem 2. Teplotu čipu jsi náhodou neměřil?
danhard

#104 Příspěvek od danhard »

EKKAR píše:No ono totiž záleží na tom, jestli se tím uváděným napětím a proudem berou parametry odebíraný na svorkách u zdroje, nebo jestli je uváděnej pracovní bod skutečně ztrátovým výkonem na tom polovodiči ...

Když uvádím, že je to na tom tranzistoru, tak to bude jakej výkon ?
Jenom nějaké hovado do toho bude plést zdroj, nebo nějakou zátěž :roll:
Ale pro Tebe uvedu ještě jedno podstatné, v síti bylo 238V a 50Hz :lol:

Na nějaké výpočty bylo měření moc laxní, jen jsem zkoušel při jakém výkonu se to prorazí.
microlan

#105 Příspěvek od microlan »

Ale pro Tebe uvedu ještě jedno podstatné, v síti bylo 238V a 50Hz

100 bodou!
Odpovědět

Zpět na „Poradna“