nabíjecí modul (přesunuto)

Poruchy, opravy, rady, návody

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
Petr22

nabíjecí modul (přesunuto)

#1 Příspěvek od Petr22 »

Zdravím
Koupil jsem tento charger modul.
https://www.aliexpress.com/item/5A-Adju ... 0.0.JimhHM

Myslel jsem, že to použiju na li-on 18650 baterie. Napájení je od 4 do 38V.

Napojil jsem ho na takovýto adaptér https://www.google.cz/search?q=solid+mw ... 3ca9GaHlVM:
, který má přepínání výstupního napětí. Od 1.5 do 12V.
Je na něm napsáno 500mA 6VA max.
Input: 230V 13W.

Na adaptéru jsem nastavil 6V. Na modulu jsem nastavil 4.2V výstup. Připojil jsem 18650 baterii přes multimetr a změřil jsem protékající proud do baterie. +-kolem 50mA.

Přepnul jsem napětí adaptéru na jiné(vyšší) hodnoty a výstupní proud je pořád +-tentýž.

U modulu v popisu je napsáno, že je do 5A.

Potřeboval bych objasnit, jak to celé funguje.
1.když nabíjím přes tento modul baterii, hrozí adaptéru destrukce?
2.A na čem závisí, kolik ta baterie má tendenci si vzít proudu?(napětí je dané nastavením výstupu na modulu a proud je do výše 75W výstupu z modulu proměnný-je tam proudová ochrana))
3.Jak potom fungují rychlonabíječky, které dávají třeba 1A do tužkových? Jak tedy mohu cpát do baterie max. proud,který modul snese?

děkuji
Zaky

#2 Příspěvek od Zaky »

Výstup se nastavuje těmi trimry, CC - constant current, CV - constant voltage.
Michal22

#3 Příspěvek od Michal22 »

V tom odkazu na aliexpress je fotka dvou různých modelů DC/DC konvertoru- na úvodní fotografii je jen jeden trimr, asi pro nastavení napětí.
Ale na fotkách níže je jiný model, který má dva trimry. U jednoho je zkratka CV, u druhého CC.
Pokud máš model se dvěma trimry, tak tím trimrem CC musíš nastavit požadovaný proud do zátěže. Asi máš nastavené minimum.

Ještě něco k těm bodům:
1. paradoxně čím menší na adaptéru nastavíš napětí, tím víc jej budeš přetěžovat (DC/DC konvertor tohoto typu si při vyšším vstupním napětí vezme menší proud- P=U.I).
2. bod dva už jsme ti objasnili.
3. při nabíjení vyšším proudem je potřeba hlavně hlídat oteplení článku. Pokud si toto ohlídáš, tak se Li-ion články dají nabíjet i vyššími proudy.
Civilizace založená na oboustranné lepící pásce nemůže dobře skončit...
I kdyby se z tebe jednou stal král, neodsuzuj lidi, kteří ti nebudou provolávat slávu- raději se zeptej sám sebe, proč tomu tak není...
misocko

#4 Příspěvek od misocko »

mas modul s jednym potakom alebo dvoma?
v pripade ze s jendym , potom prud je obmedzeny na 5A. A v tom pripade mas mrtvu tu baterku - zmeraj na nej napetie pocas pokusu o nabijanie.

V pripade ze mas dva potaky, mas nastaveny nizky prud - test, zmeraj prud na jeho vystupe (ano , skratujes ho tym , ale onn viac ako svoje max alebo nastavenu hodnotu neda)

hej, a napajaj to co najvecsim napetim (pozor na dovolene max)
PotPalo

#5 Příspěvek od PotPalo »

Ako sa baterka blíži k plnému nabitiu, tak do nej tečie menší a menší prúd. Tie veľkú prúdy sa uplatnia iba pri vybitej batérií.
Petr22

#6 Příspěvek od Petr22 »

děkuji za odpovědi.

Mám ten s tím jedním poťákem. Přes den budu měřit kapacitu těchto článků, tak pak po vybití změřím, jestli bude nabíjecí proud větší.

Myslel jsem, že dávkování proudu dělávají nabíječky. Že čím více je napětí, tím samočinně pouští méně proudu. A on se takto chová z principu samotný článek?

misocko: právě, že do baterie šlo jen asi 50mA. Baterie, zdá se, zničená není. Včera měla 4.01V (v noci jsem to měl vyplé) a ráno měla 4.00V. Baterie jsou to z notebuku, tak chci změřit, jak jsou na tom....

ještě jednou děkuji
BOBOBO

#7 Příspěvek od BOBOBO »

Ano tal se chová sám článek . A hlavně si pamatuj , že i při malém překročení tohoto napětí článek zničíš! Jinak tomuto typu se nadává nabájení stálým napětím . Na to koncové napětí může být článek připojen v podstatě jakkoliv dlouho . Tyto články zničíš obojím , hlubokým vybitím i pčebitím .
masar

#8 Příspěvek od masar »

BOBOBO - vem si na to psaní lepší brejle. Jinak tady budeš "nadávat na nabájení a pčebíjení". :wink:
p32

#9 Příspěvek od p32 »

Lepčí by bele okuláre. :lol:
BOBOBO

#10 Příspěvek od BOBOBO »

Sorry jako . Byl jsem na odjezdu směr SD. Mimo kubíku dřeva a zánovního smetáku jsem dovezl Atariho i s magičem . Vyzerá velmi dobre ...
Odpovědět

Zpět na „Svářečky, UPS, nabíječe, měniče, zdroje, trafa a další“