Pevný zdroj více napětí.

Dotazy na technické problémy, vlastní řešení technických problémů

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
GeorgeB
Kontaktovat uživatele:

Pevný zdroj více napětí.

#1 Příspěvek od GeorgeB »

Potřebuji poradit jak nejlépe zapojit a usměrnit napětí z dvou vinutí transformátoru tak,abych měl dvě napětí(80V a 100V) se společnou zemí. konkrétně mám transformátor s dvěma sekundáry: S1:61V a S2:18V. Po usměrnění a vyhlazení mi vznikne napětí 80V a 30V. A já se ptám jak nejlépe zapojit usměrňovač(e) a kondenzátory.
Napadá mě několik variant:
1) usměrnit každé napětí zvlᚡgraetzovými můstky, vyhladit kondenzátory a na konec spojit sériově.
2) stejně usměrnit a sérivě spojit a kondenzátory dát mezi zem a 80V a druhý mezi zem a 110V.
3) spojit vinutí sériově a jednocestně usměrnit a vyfiltrovat

Parametry tranformátoru jsou tedy: 61V/1,5A a 18V/1,5A a odebíraný produ bude vždy pouze z jednoho usměrněného napětí (80V nebo 110V) a střední hodnota nepřesáhne 1,5A

Děkuji za rady.
heldybeldy

#2 Příspěvek od heldybeldy »

Podla mna bude najlepsia varianta 1), najhorsia varianta 3).
heldybeldy

#3 Příspěvek od heldybeldy »

Este mi napada, ak bude zatazeny vzdy len jeden vystup, staci jeden usmernovac s filtrom a prepinat odbocky na trafe.
Sendyx

#4 Příspěvek od Sendyx »

Taky mne napadla varianta 4, nebo varianta 1. Varianta 1 může mít výhodu v použití elytu na menší napětí, ale stoupne celkový ESR. Někdy je volba ovlivněna i dalšími věcmi, třeba optimalizací topologie na vyzařované rušení a smyčky, pak může být vše jinak.
Split

#5 Příspěvek od Split »

tie odbocky na trafe je dost jednoduchy a efektivny napad..ale ani vytvorenie zeme pomocou kondikov neni zly napad
Vsetko co sa da pokazit sa raz pokazi.
Sendyx

#6 Příspěvek od Sendyx »

Jak "vytvoření země pomocí kondíků" ?

BTW, o jednocestném usměrnění ani neuvažuj.
GeorgeB
Kontaktovat uživatele:

#7 Příspěvek od GeorgeB »

Asi na konec použiju na každé vinutí jeden graetzův můstek. Jejich napětí spojím do série a pro napětí 80V použiju jeden filtrační kondenzátor a pro součtové napětí 110V další. Protože se v každé půlperiodě vždy napětí sečtou,tak můžu zapojit kondenzátor na vyhlazení 80V a druhý na vyhlazení součtového napětí 110V. Asi takto:
Obrázek
Sendyx

#8 Příspěvek od Sendyx »

Nevím, jaké chceš zvlnění, ale 100uF toho moc nevyfiltruje. Dej ty kondy raději do série, ten horní bude na malé napětí (malý, levný).
Split

#9 Příspěvek od Split »

aspon 10x vacsiu kapacitu toho kondiku
Vsetko co sa da pokazit sa raz pokazi.
GeorgeB
Kontaktovat uživatele:

#10 Příspěvek od GeorgeB »

Split píše:aspon 10x vacsiu kapacitu toho kondiku
Ve skutečnosti tam budu mít vždy trojici paralelně zapojených kondenzátroů 3x 100uF v zapojení pro rovnoměrné rozložení odběru proudu ze všech kondenzátorů. Nejde o udržení napětí s co nejmenším zvlnění,protože odběr bude impulsní. Na 80V bude nabíjen kondenzátor 1000uF a jeho náboj bude vybíjen do zátěže v jednom režimu. V druhém režimu nebude z 80V odebíráno nic, ale ze 110V bude spínána kapactiní zátěž, Náboj bude přenesen do kapacitní zátěže,takže opět nezáleží na udržení konstantního napětí.
paul1

#11 Příspěvek od paul1 »

mimo téma: můžu se zeptat v jakém programu bylo nakreslené to schéma?
GeorgeB
Kontaktovat uživatele:

#12 Příspěvek od GeorgeB »

paul1 píše:mimo téma: můžu se zeptat v jakém programu bylo nakreslené to schéma?

Český program ProfiCAD http://www.proficad.com Pro domácnost freeware.
Na takováto schémátka docela dobrý, ale jinak mi moc nevyhovuje(Blbě se mi v tom keslí bloková schémata).
Odpovědět

Zpět na „Poradna“