Pevný zdroj více napětí.
Moderátor: Moderátoři
Pevný zdroj více napětí.
Napadá mě několik variant:
1) usměrnit každé napětí zvlᚡgraetzovými můstky, vyhladit kondenzátory a na konec spojit sériově.
2) stejně usměrnit a sérivě spojit a kondenzátory dát mezi zem a 80V a druhý mezi zem a 110V.
3) spojit vinutí sériově a jednocestně usměrnit a vyfiltrovat
Parametry tranformátoru jsou tedy: 61V/1,5A a 18V/1,5A a odebíraný produ bude vždy pouze z jednoho usměrněného napětí (80V nebo 110V) a střední hodnota nepřesáhne 1,5A
Děkuji za rady.
- heldybeldy
- heldybeldy

Ve skutečnosti tam budu mít vždy trojici paralelně zapojených kondenzátroů 3x 100uF v zapojení pro rovnoměrné rozložení odběru proudu ze všech kondenzátorů. Nejde o udržení napětí s co nejmenším zvlnění,protože odběr bude impulsní. Na 80V bude nabíjen kondenzátor 1000uF a jeho náboj bude vybíjen do zátěže v jednom režimu. V druhém režimu nebude z 80V odebíráno nic, ale ze 110V bude spínána kapactiní zátěž, Náboj bude přenesen do kapacitní zátěže,takže opět nezáleží na udržení konstantního napětí.Split píše:aspon 10x vacsiu kapacitu toho kondiku
paul1 píše:mimo téma: můžu se zeptat v jakém programu bylo nakreslené to schéma?
Český program ProfiCAD http://www.proficad.com Pro domácnost freeware.
Na takováto schémátka docela dobrý, ale jinak mi moc nevyhovuje(Blbě se mi v tom keslí bloková schémata).