Otázka pro Slováky - význam fráze z písně
Moderátor: Moderátoři
Otázka pro Slováky - význam fráze z písně
Narazil jsem na nějaké texty skupiny Horkýže slíže a není mi jasný význam
některých obratů.
z písně Emanuel Bacigala : "... Vysvetlujte zdrogovanej mládeži, že sa im nenačíta brúsny kotúč na veži..."
Co znamená "nenačíta sa na veži"?
Nepochopitelně jsem z profesionálních důvodů za vežu považoval něco takového a proto mi to nedávalo smysl: https://www.gsmweb.cz/foto.php?op=paegas&cid=33371&okres=TR
- ZdenekHQ
- Významný člen
- Kontaktovat uživatele:
Správně navržené zapojení je jako recept na dobré jídlo.
Můžete vynechat půlku ingrediencí, nebo přidat jiné,
ale jste si jistí, že vám to bude chutnat[?]
Ale bez četby textů bych v některých písničkám rozumněl asi tak 5% slov. No skoro ve všech písničkách
Ale, chlapci, ještě jedna věc mi vrtá hlavou (jsme ve hvězdné pěchotě, tak na to mám nárok) - v písni "Nazdar!!!" (čo si ma nepametáš?)
Kdo je ten zapírající se kamarád v baloňáku u houpačky.
1) patří do skupiny HS?
2) pokud ne (což očekávám) zpívá ze něj někdo ze skupiny nebo je tam jako host a zpívá sám?
https://www.webnoviny.sk/horkyze-slize-zverejnili-videoklip-k-piesni-nazdar/
Úspěch je špatný učitel. Kvůli němu si chytří lidé myslí, že nemohou prohrát. (Bill Gates)
misocko píše:a hlavne niektore texty su narecie , viď : "vymenil si rannú uterek"
8. samohláska „o“ sa často mení v nitránčine na „e“. Na toto sú dva vzory – vzor „breskyňa“ a vzor „švager“. Vzor „breskyňa“ sa použije v prípade, keď sa „o“ nachádza v prvej slabike slova, vzor „švager“ pre „o“ druhej a ďalších slabikách slova. Menení polla vzoru breskyňa dokumentuje též štvrtá nitránska veta: "Zežrau sem zepár breskýň ze zeznamu." Ďalšé príklady: „zeber“, „vepchau“, (zober, resp. vopchal polla vzoru breskyňa) „svoker“, „pátek“ (svokor, resp. piatok polla vzoru švager).
9. Pozor! Žánne slovo sa nemóže meniť polla obidvoch vzorov (to by sa napr. ze Zobora mohou stať Zeber, čo by bolo na úkor zrozumitelnosti).
10. Zatál jediná známá výnimká z pravilla 9 je slovo „uterek“ („u“ nerátáme za slabiku).
Na vojně jsem byl s chlapcem od Nitry.
Jéééé, celé jsi mi to připomněl, zvláště to u na konci slov "zežrau" , rád jsem to nářečí poslouchal. Někde jsem potom zjistil, že se tam míchá slovenština s "moravskou češtinou".
Nezapomenu jak mu přišly v balíku sladké oplatky, k tomu med a česnek. A to se jedl dohromady a byl děsně spokojený. Hleděl jsem na tu kombinaci jako bláááázen.
Jo a ještě kačacia masť