Žár z Li-Ion baterie

Poruchy, opravy, rady, návody

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
Denmer

Žár z Li-Ion baterie

#1 Příspěvek od Denmer »

Zdravím,

do ruky se mi dostala baterie z Li-Ion článků (3,6 V) sério-paralelně zapojená o výstupním napětí 12 V s výkonem 6,6 Ah.

Baterie byla vybitá, napětí 10,19 V. Baterii jsem začal nabíjet a po cca hodině zjistil, že teplota článků je tak vysoká, že se na baterii nedá udržet ani ruka. Kontaktní metodou jsem naměřil nejvyšší teplotu 63,5 °C. Nabíjení jsem přerušil a na baterii naměřil něco málo nad 12 V. Baterie je sice vybavena tepelnou ochranou (termistor), ale nemá kontakt s nabíjecím adaptérem, který má na výstupu pouze napájecí vodiče (+U, -), tudíž není zapojená.

Max. teplota při nabíjení u těchto konkrétních článků je 45 °C, takže bude zřejmě něco špatně :?:
Naposledy upravil(a) Denmer dne 27 úno 2018, 18:56, celkem upraveno 2 x.
MetalGod

#2 Příspěvek od MetalGod »

Ne, není normální, asi bude 1 článek KO a další s ním v sérii jsou na řadě.
Pokud to jde, rozeber, přeměř, vytřiď a špatný vyházej.

P. S.: Příště si tu teplotu hlídej, například si udělej omezovač proudu podle jejich teploty (za bezpečnou považuj do 50°C). Můžou se totiž nehezky vznítit/explodovat.
Kdo není ve dvaceti levičák, nemá srdce,
kdo je levičák ve čtyřiceti, nemá rozum.
— Winston Churchill
Denmer

#3 Příspěvek od Denmer »

Rozebrání volím až jako poslední možnost, neboť články jsou pevně spojeny bodovým svarem.

Baterii jsem začal nabíjet znovu a tentokrát se z těch cca 12 V nabila celá bez většího zahřátí na nějakých 13,5 V. Po odpojení od nabíječky jsem zjistil, že po cca 8 vteřinách začalo postupně klesat napětí z 13,5 V, až se ustálilo na hodnotě 11,8 V. Z toho bych řekl, že nějaký z článků/celá baterie? zřejmě opravdu postrádá kapacitu. Je to možné?
rnbw

#4 Příspěvek od rnbw »

Ako sa da z 3,6V clankov zlozit 12V bateria?
Denmer

#5 Příspěvek od Denmer »

rnbw píše:Ako sa da z 3,6V clankov zlozit 12V bateria?

Pro upřesnění, ve skutečnosti je to 3,7x3 = 11,1 V :wink:
rnbw

#6 Příspěvek od rnbw »

Tak by si to mal nabijat napatim maximmalne 12,6V. Ak si tam daval viac, tak to mozes rovno vyhodit.
weed_smoker

#7 Příspěvek od weed_smoker »

Minimálně jeden bude úplně v ámenu,ostatní na tom nebudou slavně.
BTW.Poškozený články a baterky používám jako terče na 25m.Pokud udělá při zásahu 4.5mm projektilem plast/dural článek efekty(lepší než sprej po zásahu bouchavym),na takovou vzdálenost neublíží.Ekologický to teda moc není,ale střílíme na bejvalym smeťáku,kam se navozilo kde co.
Denmer

#8 Příspěvek od Denmer »

rnbw píše:Tak by si to mal nabijat napatim maximmalne 12,6V. Ak si tam daval viac, tak to mozes rovno vyhodit.

To asi né, jedná se o napájecí adaptér dodávaný přímo s baterií - na výstupu má 14,7 V, při udržovacím nabíjení se přepne na 13,8 V.

weed_smoker píše:Minimálně jeden bude úplně v ámenu,ostatní na tom nebudou slavně.
BTW.Poškozený články a baterky používám jako terče na 25m.Pokud udělá při zásahu 4.5mm projektilem plast/dural článek efekty(lepší než sprej po zásahu bouchavym),na takovou vzdálenost neublíží.Ekologický to teda moc není,ale střílíme na bejvalym smeťáku,kam se navozilo kde co.

Tudíž tedy nezbývá než baterii rozebrat a jednotlivé články proměřit =/
rnbw

#9 Příspěvek od rnbw »

Ten adapter podla napatia vyzera byt na olovene baterie.
Denmer

#10 Příspěvek od Denmer »

Ano, jedná se o nabíječku olověných baterií, ale jak jsem již psal, nabíječka je originál dodávaná od této lithiové baterie - v ní problém není, v minulosti prý baterii nabíjela bez problémů.
Odpovědět

Zpět na „Svářečky, UPS, nabíječe, měniče, zdroje, trafa a další“