Aritma A1915 - má to cenu?
Moderátor: Moderátoři
Aritma A1915 - má to cenu?
Bohužel prodělaly napadení vandaly, odnesla to obrazovka. Měly by jít ale zkompletovat, vnitřnosti se válely po místnosti.
Sám se sbíraní a restaurování historické výpočetní techniky nevěnuji, ale pokud je tu někdo, kdo tyhle stroje ocení, můžu se pokusit o jejich riskantní vyexpedování z budovy, pokud se mi nepodaří dohodnout se s hlídkou areálu...
- Přílohy
-
Foto-0010.jpg- (146.35 KiB) Staženo 242 x
-
Foto-0009.jpg- (132.63 KiB) Staženo 254 x
http://www.kompjutry.cz/soubory/pocitac ... a1915.html
Tak jsem se trochu začetl do příručky:
Nazývají to Zařízení na zpracování textů TEXT 01.M1 typ 1915.
Má to CPU MHB 8080 A, 60 kB RAM.
Program TEXT-M pod operačním systémem MIKROS. Jestli je uložen na disketě, nebo v EPROM, jsem se nedočetl.
Rok výroby květen 1989.
Hmotnost centrální jednotky 30 kg
Takže nevím nevím, jestli tohle hovado z baráku dostanu
No, pokud je to taková rarita, věnoval bych to spíš muzeu, třeba ČVUT Brno má sbírku zaměřenou na čs. počítače.
Pokusím se nějak navázat kontakt s ostrahou. O dalším vývoji budu informovat...
V paměti Eprom 2KB to má jen HW ovladače a boot loader, Mikros (bios, DOS a CCP) se stahuje z prvních dvou stop diskety A nebo 0: Grafika bude jen textová videoram bude mít jen 2KB.
Takže bez disket to nezprovozníš. Ale zase by neměl být takovej problém použít systémovou disketu z jiný CP/M 2.2. CCP a DOS je u všech CP/M stejnej pouze Bios je pro každej počítač s CP/M trochu upravenej ale jeho skelet je taky u všech stejnej.
Na týhle mašině budou chodit tisíce programů, v době osmibitů to byl nejrozšířenější operační systém. PC-čkovej DOS je vlastně trochu upravená CP/M 86.
Taky jsem tuhle Aritmu nikdy neviděl.
Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!