Rychlost odporového děliče

Dotazy na technické problémy, vlastní řešení technických problémů

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
OndraK

Rychlost odporového děliče

#1 Příspěvek od OndraK »

Ahoj/dobrý den,
začal jsem si hrát s generováním VGA signálu pomocí MCU a vzhledem k tomu, že jsem spíš přes SW, tak tápu jak převést signál 3.3V na manuálně řiditelnou úroveň 0-0.7V s frekvencí cca 36MHz (pixel data). Navrhl jsem přiložený odporový dělič, ale nevím jak bude pracovat při vyšších frekvencích.

Vím, že by se to dalo zkontrolovat na osciloskopu a kompenzovat kondenzátorem, ale bohužel nemám skop a tak hledám radu zkušených bastlířů jestli má šanci to takhle fungovat, nebo jestli je to uplně mimo.

Díky moc za pomoc!
Přílohy
2018-03-06_16h40_08.png
(9.98 KiB) Staženo 160 x
Milan

#2 Příspěvek od Milan »

Nebude to fungovat . Zapomněl jsi na parazitní kapacity. Chtělo by to s odpory tak o řád až dva dolů + nějaká kompenzace dle reálu.
OndraK

#3 Příspěvek od OndraK »

A ta kompenzace se dá nějak, byť orientačně, spočítat nebo se to prostě musí otestovat?
Ivan_Ryger
Bydliště: Jára Cimrman- "Uppsala, Uppsala,... tam jsem taky nebyl"

#4 Příspěvek od Ivan_Ryger »

nebude fungovať. Viete, akú vstupnú impedanciu má VGA vstup? Prečo tak veľké odpory? Kde máte nakreslenú zaťažovaciu impedanciu VGA vstupu?
Kapacitu vám nik nepovie pretože nevie, aké sú vlastnosti a dĺžka pripojovacieho kábla.
Milan

#5 Příspěvek od Milan »

Pokud by tam měl být ještě kus kabelu ( orientačně třeba 100 pF/m) , tak to jen s odporovým děličem určitě nepůjde . Kompenzaci - výpočet hledej třeba pod vstupnimi děliči osciloskopů , kompenzace jejich sond, vf milivoltmetry apod. Poznámka kolegy o možné zátěži na výstupu - samozřejmě to velmi ovlivní a musí se to zahrnout do výpočtu / simulace.
Hill
Administrátor

#6 Příspěvek od Hill »

O kompenzačních kapacitách bych se tu bavil až nakonec.
Začal bych emitorovým sledovačem na portu MCU pracujícím do děliče složeného z podélného odporu 180 Ω a příčného (proti zemi) trimru 100 Ω až 220 Ω.
A možná ani žádné kompenzační kapacity nebudou potřeba.
Těm, kdo si nevybírají odpovědi na soukromé zprávy, už příště neodpovím. Tak.
OndraK

#7 Příspěvek od OndraK »

Díky moc! Emitorový sledovač a menší odpory fungují moc pěkně!
Odpovědět

Zpět na „Poradna“