Myčka Fagor 1LF-017IX

Poruchy, opravy, rady, návody

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
audy1

Myčka Fagor 1LF-017IX

#1 Příspěvek od audy1 »

Prosím o radu. Myčka mi hází chybu F5 - přehřátí myčky.
Myčka vypne během mytí asi 15 minut před koncem cyklu, asi po 50 minutách. Po otevření se vyvalí pára a myčka je uplně vařící. Toto se stane i při oplachu 15min. když má být použita jen studená voda. Tuto chybu jsem nikde nenašel. Asi před 4 měsící jsem řešil chybu F4, kdy byla ucpaná hadice usazeninami. Po vyčištění jela dál bez problémů, myčka má 9 let. Díky za každou radu.
Zaky

#2 Příspěvek od Zaky »

Pravděpodobně má relé spínající topení spečené kontakty, případně může mít vadné řízení, pravděpodobně ho spíná tranzistor. Tedy tyto prvky je třeba zkontrolovat. Dále může být problém s měřením teploty vody (např. senzor zatečený vodou) nebo může mít svod topení a elektronika blbne. Začni kontrolou relé, je na řídící desce elektroniky v ovládacím panelu. A netrap to moc dlouho, ať si nespálíš topení.
EDIT: elektronika s relé je možná někde dole, v panelu je zřejmě jen ovládací část. Servisní manuál na jiný Fagor, který ale může být alespoň určitým vodítkem: https://elektrotanya.com/fagor_1lf-013s ... nload.html
audy1

#3 Příspěvek od audy1 »

Vypadá to na relé... jen nevím kde ho seženu...
Přílohy
relé3.jpg
(120.98 KiB) Staženo 318 x
relé2.jpg
(103.81 KiB) Staženo 312 x
relé.jpg
(47.18 KiB) Staženo 325 x
doktor365

#4 Příspěvek od doktor365 »

misocko

#5 Příspěvek od misocko »

aj si ho pomeral alebo budes dva tyzdne cakat na nove a potom zistis ze to stale nefunguje? co ak je prerazeny ovladaci tranzistor? co ak so sebou zobral aj procesor?
pepannn

#6 Příspěvek od pepannn »

Pokud je relé slepené ,tak ho vypájej a na dráty mužeš pověsit jakékoli relé (samozřejmě stejné hodnoty cívky),už jsem to tak dělal, silnější silové kontakty a je klid.
audy1

#7 Příspěvek od audy1 »

Né neměřil... ale je to jediná věc, co jsem na tom okruhu našel. A vypadá,že je odskočená z tišťáku... vezmu to zítra do práce, kde mi to proměří a pak se uvidí...novou myčku můžu objednat kdykoliv.
audy1

#8 Příspěvek od audy1 »

Tak to vypadá, že závada asi odstraněna, ale nechci to zakřiknout. První pokus a myčka cyklus ukončila bez problému a uvnitř nebyla sauna :D :D . Relé je dobré a jen se na tišťáku přeletovalo, vypadá, že bylo jen vyhřáté. Tak uvidíme jak dlouho to vydrží. Jinak děkuji Zakovi za rady a servisní manuál. :lol: :lol:
Zaky

#9 Příspěvek od Zaky »

Aby topilo topení, musí relé sepnout, pokud nesepne, topení netopí, pokud relé nemá spečené kontakty. Tedy jakákoli oprava pájení může pomoct v případě, že topení netopí, když má, ale ne v případě, že topení topí, když nemá. Tedy pozor na to, je potřeba myčku kontrolovat. Ale vypadá to, že se zahýbalo s relé a problém alespoň dočasně ustal, takže právě výměna relé dost možná bude to správné řešení problému.
misocko

#10 Příspěvek od misocko »

hej, tym ze ste ho prepajkovali tak sa pohol kontakt (predsalen je umietneny v plaste) , druhy pohyblivy kontakt ktory naň bol prilepeny tym pohybom odpadol, pripali sa behom chvilky znova.
ak to teraz funguje, objednaj a vymen to relatko...
doktor365

#11 Příspěvek od doktor365 »

Bráchovi se stalo to samé u myčky Bosch. topila stále a roztekly se mu koše a vše co bylo v myčce :D . Může být rád ,že nevyhořel. Pravda myčka byla stará
víc jak 20 let , on ji měl někde z Německa už starší.
audy1

#12 Příspěvek od audy1 »

Jeste jsem teda podle navodu tady vyzkousel zresetovat cidlo...
http://www.ebastlirna.cz/modules.php?name=Forums&file=viewtopic&t=49667
Odpovědět

Zpět na „Bílá technika“