Brum zesilovače

Opravy a závady na MG, RMGF, CD, zesilovačů, receiverů, reprosoustav

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
PCman

Brum zesilovače

#1 Příspěvek od PCman »

Nedávno jsem sehnal zesilovač AU/RA Z1 ale zjistil jsem že při vysoké hlasitosti zesilovač brumí.Už jsem přidal vyhlazovací kondenzátor za diodový můstek zdroje ale nic se nezměnilo.Problém bude asi přímo v zesilovači a né ve zdroji protože když zesilovač vypnu a vytáhnu i vidlici ze zásuvky tak než se vybije vyhlazovací kondenzátor tak brumí pořád stejně a když se dotknu rukou skříně tak je to ještě silnější.Tento brum je i když je připojený gramofon a CD tak i když na zesilovač nic připojené není.Ten zesilovač ležel asi někde v hodně vlkém prostředí protože asi týden z něj byla cítit zatuchlina nemohl se nějak tím vlhkem poškodit toroidní transformátor?Protože jak jsem ho dones domu a zapojil tak bylo ticho ale nyní tam je ten brum.
ZdenekHQ
Významný člen
Kontaktovat uživatele:

#2 Příspěvek od ZdenekHQ »

To bude spíš problém konstrukce, zemní smyčky (možná někde i upadená zem) atd. Při zesílení je brum maskovanej užitečným signálem, takže v praxi to moc nevadí.
Pro moje oslovení klidně použijte jméno Zdeněk
Správně navržené zapojení je jako recept na dobré jídlo.
Můžete vynechat půlku ingrediencí, nebo přidat jiné,
ale jste si jistí, že vám to bude chutnat[?
]
ZdenekHQ
Významný člen
Kontaktovat uživatele:

#3 Příspěvek od ZdenekHQ »

Mimochodem, brumí to, i když je všechno odpojený ?? (pak s tím zkus zatřepat, jestli to předtím údajně nevrčelo 8-) )
Pro moje oslovení klidně použijte jméno Zdeněk
Správně navržené zapojení je jako recept na dobré jídlo.
Můžete vynechat půlku ingrediencí, nebo přidat jiné,
ale jste si jistí, že vám to bude chutnat[?
]
PCman

#4 Příspěvek od PCman »

Právě že to brumí stejně i když je na něj něco připojené nebo není a dokonce i když už nejde štrum do transformátoru.
EKKAR

#5 Příspěvek od EKKAR »

Tím vlhkem vevnitř něco zoxidovalo a NĚKDE se nedokonale zemní zes. Tohle je skoro přesnej popis vazby přes napájecí zdroj při nedokonalém spojení zemí. Prolez celou desku, zkontroluj OPRAVDU VŠECHNY pájené spoje a HLAVNĚ - OČISTI VŠECHNY ZÁSUVNÉ SPOJE A ŠROUBOVACÍ SVORKY. Pak to znovu zkus zapnout a dej sem vědět výsledek. Mezi ty spoje samozřejmě patří i vstupní a výstupní konektory - všecko očisti Izopropanolem a prohlídni, aby bylo spojeno všecko, co spojeno být má a obráceně - co má být odizolováno, aby taky opravdu odizolováno bylo. Šlusmetr je snad samozřejmost...
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
A kutilmile - nelituju tě :mrgreen: :mrgreen: !!!
PCman

#6 Příspěvek od PCman »

OK zítra to projedu ale je divné že zes hraje pořád stejně dobře jako před tím ale všiml jsem si toho až když dohrála LP.Ten zes je původní krom toho že jsem vyměnil odpory na předzesilovači pro MM ale to s tím nesouvisí protože to brumí na všech vstupech stejně i když mám přepnutý izostat na CD a nic na něm není tak to brumí stejně.
Hill
Administrátor

#7 Příspěvek od Hill »

Nezapojený vstup může bručet, pro správné hodnocení musíš vstupy zatížit impedancemi odpovídajícími výstupním impedancím zdrojů signálu.
Crifodo

#8 Příspěvek od Crifodo »

Nejdřív by to chtělo uvést jestli to brumí 50 Hz nebo 100 Hz, pak se můžeš zaměřit buď na špatnou filtraci nebo na indukovaný brum ze sítě a zemnění.
konosuke

#9 Příspěvek od konosuke »

Pokud nepomáhá výměna filtračních kapacit ve zdroji tak to možná bude zemní smyčkou nebo tzv.dvojím zemněním. To dělá můj archaický Pioneer A-656 MK2 když připojím dvd do audio line vstupu. Odpojením vnější (uzemněné) YAGI antény od FM tuneru brum zmizí - přenos je čistý. Zkus střídavě odpojovat různé zdroje signálu, vyměnit kabeláž a eliminačně odhalit parazitní článek řetězce. Zesík bude v pořádku.
EKKAR

#10 Příspěvek od EKKAR »

Hill píše:Nezapojený vstup může bručet, pro správné hodnocení musíš vstupy zatížit impedancemi odpovídajícími výstupním impedancím zdrojů signálu.

Tohle udělej a na zkoušku ještě momentálně aktivní vstup zkratuj na zem - prostě zkus přepínat na každém vstupu stav naprázdno (jen se zátěží odporem rovným aspoň přibližně charakteristické impedanci vstupu) a stav nakrátko (vstupní "živá" svorka natvrdo šlusnutá na zem). Pokud to dělá vstup, zkratováním to bručení utichne, jestli je to z napájení nebo někde dál v zapojení, úroveň brumu se změní nepatrně.
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
PCman

#11 Příspěvek od PCman »

To je právě problém aktívní jsou všechny vstupy jen vstup TAPE ten je zvlášť na izostatu pokud připojím gramo CD a třeba tuner tak budou hrát všechny dohromady.Teď mám zapojený jen gramo a na TAPE mám zapojený CD přehrávač.Ale jak už jsem psal brum je stejný i s připojenýma koponentama tak i bez nich a i bez kabelů.
EKKAR

#12 Příspěvek od EKKAR »

Tak všechny nepotřebný odpoj třeba vyndáním vazebních kondů (stačí jen jeden vývod) a nech funkční jen ten gramo vstup - a uvidíš, co to vyvede...
PCman

#13 Příspěvek od PCman »

Tak teď jsem to zkusil šlusnout ty vstupy na zem a na všech vstupech se ten brum ztrati byl slyšet jen strašně nepatrně ale to už bylo volume na max. tak co dál?
PCman

#14 Příspěvek od PCman »

Nemůže to být tím že jsem vyměnil odpory na vstupu pro gramofon (jiné moje vlákno) z 27K na 15K? ale to bylo jen na vstupu pro gramo takže by to na jiných vstupech mělo být v pohodě.
PCman

#15 Příspěvek od PCman »

Jinak tady http://www.ok2bse.wz.cz/tech_images/Z1/index.htm je zesilovač do podrobna popsán.
Odpovědět

Zpět na „Audiotechnika“