DCF a předpověď počasí

Dotazy na technické problémy, vlastní řešení technických problémů

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
mi-ro

DCF a předpověď počasí

#1 Příspěvek od mi-ro »

V signálu DCF je i předpověď počasí pro 60 regionů. Jak pozná meteostanice, kde se nacházím a jaký region pro mě platí?
Viz Wiki Předpověď počasí
Zhruba od roku 2007 obsahuje signál DCF77 informaci o předpovědi počasí pro 60 regionů v Evropě (na ČR připadají 3 regiony). Tuto informaci využívá množství domácích meteostanic, které jsou běžně na trhu.
Sice nastavím časové pásmo ale to je vše. Předpověď kupodivu funguje dobře.
..to bude jen ňákej odpůrek
Zaky

#2 Příspěvek od Zaky »

Moje meteostanice umožňuje zadat z poměrně velkého výběru evropských měst nějaké blízké, řekl bych, že to je právě ta informace o regionu. Meteostanice má tlakoměr, vlhkoměr a teploměr, takže může předpověď tvořit či dotvářet sama, přece jen to má procesor a tudíž kromě autorů nikdo neví, co to vlastně dělá :-)
OMA50

#3 Příspěvek od OMA50 »

Vždyť to přece nastavíš na té meteostanici,region kde se nacházíš.

Nebylo to už třeba přednastaveno dřív?
Achab

#4 Příspěvek od Achab »

Přesnost předpovědi zřejmě závisí na tom, kdo zpracovává zdrojová data. Například mezi Počasím ve Win10 a předpovědí na Seznamu je v delším časovém období rozdíl až několik stupňů. Aktuální hodnoty jsou většinou s rozdílem 1-2°C. Aktuální rozdíl je asi daný vzdálenější polohou od měřících stanic, v jejich okolí je to snad přesnější. Polohy mezi stanicemi budou jenom dopočítané. Předpověď pro okolí do 10km je naprosto stejná, ačkoliv teplota je místně skoro vždy rozdílná.
mi-ro

#5 Příspěvek od mi-ro »

Na stanici se nastavuje pouze časové pásmo, tlakoměr nemá a předpověď naskočí ihned v okamžiku, kdy se synchronizují hodiny a to i bez externího čidla. Takže předpověď musí jít pomocí DCF.
LukinoOl

#6 Příspěvek od LukinoOl »

Tady je to i s tutorialem pro arduino vysvětlené:

http://arduino-projects4u.com/home-weather-station/

L.
mi-ro

#7 Příspěvek od mi-ro »

Co jsem z cizojazyčného textu pochopil, tak skutečně ano, DCF lokalizuje uživatele a cílí jednu z předpovědí pro 59 regionů (neřeším spolehlivost a poskytovatele meteoinformací pro společnost provozující DCF). Jen jsem z překladu nepochopil ten algoritmus lokalizace.
Naposledy upravil(a) mi-ro dne 13 bře 2018, 16:46, celkem upraveno 1 x.
Zaky

#8 Příspěvek od Zaky »

V DCF se to vysílá všechno a přijímací strana si z toho musí vybrat, která data bude zobrazovat. Tedy uživatel musí přijímací straně sdělit, kde se nachází, z přijatého DCF signálu se to opravdu poznat nedá.
monterjirka

#9 Příspěvek od monterjirka »

Já jsem k meteostaničce dostal návod, kde je i mapa s čísly oblastí... Zadává se to při nastavování, jako základ jsem tam měl "západní sousedy", což by odpovídalo tomu, kde předpokládalo použití
Odpovědět

Zpět na „Poradna“