Čím nahradit TL082CP

Náhrady součástek všeho druhu, informace a dotazy k součástkám

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
starecd

Čím nahradit TL082CP

#1 Příspěvek od starecd »

Zdravím, objednal jsem si tyto operáky v TME, protože je mám vadné v C+ESR měřáku, bohužel parametrama neodpovídají, vykazují velkou odchylku a měřák nelze zkalibrovat. Chtěl jsem je reklamovat, ale prý mají na skladě všechny z jedné dodávky, takže k ničemu. Jasně, že se dají objednal u Farnella nebo Mouser, ale 2ks objednávat se nevyplatí.
Nemá někdo v šuplíku, případně existuje adekvátní náhrada? Děkuji za reakce.
forbidden
Kontaktovat uživatele:

#2 Příspěvek od forbidden »

To se mi nějak nezdá, že by nový nevyhovovaly. Sice nemají možnost nulování ofsetu, ale to se projeví leda při hodně vysokým nastaveným zesílení. Zkoušel jsi je třeba prohodit mezi sebou? Jinak je to úplně běžnej typ, často používanej. To by měl mít každej v zásobách.
starecd

#3 Příspěvek od starecd »

Měl jsem je půjčené od kamaráda a měřák šel v pohodě zkalibrovat. Zkoušel jsem nejprve jeden chyba mezi 1Ω a 10Ω se zvětšila, při obou byla dvojnásobná a měřák ukazoval kraviny.
Přílohy
Bez názvu1.jpg
(46.6 KiB) Staženo 138 x
Bez názvu.jpg
(68.78 KiB) Staženo 165 x
EKKAR

#4 Příspěvek od EKKAR »

Řada TL0X0 až 0X4 má 3 varianty - 080 obyčejný, 070 s nízkým šumem a 060 s nízkou spotřebou. Já bych tu TL082 bez váhání nahradil typem TL072 a myslím že by to bylo vyřešený na to tata.
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
A kutilmile - nelituju tě :mrgreen: :mrgreen: !!!
starecd

#5 Příspěvek od starecd »

Bohužel, je tu ještě ta závada, že ukazuje ESR jen nad hodnotu 1Ω a nikdo z lidí, co jej sestavovali neví proč.
EKKAR

#6 Příspěvek od EKKAR »

Myslím že až tam nacpeš bezvadný operáky, bude buď odstraněná i tahle závada, nebo ji bude mnohem snazší dohledat a odstranit.
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
A kutilmile - nelituju tě :mrgreen: :mrgreen: !!!
jezevec
Hlavní moderátor
Kontaktovat uživatele:

#7 Příspěvek od jezevec »

Je docela možný, že máš nabouraný soft.
starecd

#8 Příspěvek od starecd »

Může být, když ESR měří akorát přes 1Ω. Teď jsem zkoušel ty 072 a jsou ještě horší, bohužel to bráchovi nasypali do ruky, takže možná je jeden poškozený. Vidím jedinou možnost vzít měřák a naštelovat na místě. S půjčenýma IO to funguje líp. Nemá někdo naprogramovaný PIC16F873A?
Odpovědět

Zpět na „Součástky“