Plnění zapalovačů
Moderátor: Moderátoři
- elektrosvit
- Artaban001
Zapalovače bez plnících ventilků jsem plnil přes trysku - bylo potřeba demontovat ten plechový kryt a matku regulátoru vytočit tak, aby zbytek plynu "prskal". potom stačilo nasadit butélku, nadzvednout trysku a naplnit. Matka regulátoru se zašroubovala o stejný počet otáček zpět a zapalovač se složil*
Pokud jsem chtěl "stočit" zbytek tekutýho plynu do butélky, butélka se musela podchladit na mrazáku. Nebo ventil směrem nahoru odpustit, aby se snížil tlak par a obsah se trochu odtlakoval. Ihned po tom se musel na ventil co nejrychleji nasadit vadný zapalovač, který se chvíli před tím ohřál v ruce. Podařilo se mi tak "stočit" i plný zapalovač, kterýmu se pokazilo křesadlo.
* I plnitelný zapalovač se po naplnění běžně kupovaným plynem choval jinak - vetšinou se musel rozebrat a matka regulátoru povolit o "deset minut" přes původní doraz. Páčka pak dát na minimum a složit. Pak hořel normálně. Je samozřejmý, že tyto procedůry se musely provádět co nejdál ot otevřenýho ohně a člověk musel počítat s tím, že se v případě nešikovnosti pocáká tekutým plynem - nedojde k omrzlinám, ale je to nepříjemný. A je jasný, že po jakým koliv plnění je potřeba nechat zapalovač chvíli odpočnout, aby se odpařil tekutý plyn, který občas vyprskne, kam nemá, jinak hrozí, že po zažehnutí blafne a dojde k popáleninám.
- elektrosvit