Bastlím výše zmíněný přijímač z QST, teda snažím se. Zatím tu přímosměšující verzi a mám problém s VFO. Samotný VFO kmitá hezky, pěkná sinusovka. Ale buffer s dvojgejtovým MOSFETem, který je za ním, tu sinusovku ukrutně zprasí, ještě víc zprasená je po připojení SBL-1.
A Progressive Communication Receiver (QST1981/11)
Moderátor: Moderátoři
A Progressive Communication Receiver (QST1981/11)
Bastlím výše zmíněný přijímač z QST, teda snažím se. Zatím tu přímosměšující verzi a mám problém s VFO. Samotný VFO kmitá hezky, pěkná sinusovka. Ale buffer s dvojgejtovým MOSFETem, který je za ním, tu sinusovku ukrutně zprasí, ještě víc zprasená je po připojení SBL-1.
- Přílohy
-
pr_vfo.jpg- Fotka provedení
- (62.39 KiB) Staženo 320 x
-
vfo_s_sbl1.png- Do SBL-1
- (7.12 KiB) Staženo 270 x
-
vfo_do_50ohm.png- Do 50 Ohmů
- (6.71 KiB) Staženo 275 x
-
vfo_naprazdno.png- Naprázdno
- (8.82 KiB) Staženo 268 x
-
vfo.png- Schéma
- (58.75 KiB) Staženo 420 x
- Přílohy
-
vfo_s_sbl1_2.png- (6.51 KiB) Staženo 259 x
Například MAA661, dříve často používaný jako směšovač, taky osekal signál na obdélník. Ale za optimálních podmínek daných konkrétním zapojením, se sinusovka obnovila na induktivní vazbě v následujícím stupni.
Aha, tak 59 je síla signálu a pak je číslo spojení.
To číslo je tzv. report, pro fónii dva znaky RS (readability, strength), pro telegrafii tři - RST - T jako tone. Viz https://en.wikipedia.org/wiki/R-S-T_system .
To už posloucháš ten Progressive Communication Receiver?
Bernard píše:To už posloucháš ten Progressive Communication Receiver?
Jo, zatím mám jen tu přímosměšující verzi a postupně bastlím další desky pro rozšíření na superhet. Včera dostalo VFO společně s ladicím kondíkem domeček (viz foto).
Při tom kontestu jsem chytila stanice od Španělska až po asijské Rusko a to mám jako anténu jen zvonkáč z okna na strom asi 20m.
S tím reportem mi to přišlo jak s hodnocením na eBayi, 3x si museli opakovat volací znak a 4x číslo spojení, jak se špatně slyšeli, ale oba si dali za 59.
- Přílohy
-
vfo_domecek.jpg- (54.36 KiB) Staženo 301 x
A 1000 Kč za pár krystalů a kondíků teda dávat nebudu. (Stejně jako jsem nedala 800 Kč za SBL-1 z téhož obchodu). Krystaly už mám nakoupený a v QST 2012/1 je přijímač s krystalovým filtrem s impedancí 500Ω, jako měl ten v tom Progressive Receiveru, tak to zapojím podle něj.
P.S.: Neví někdo co je za stanici na cca 3953kHz, je to jako "normální" rádio, chvíli tam mluví německy, chvíli francouzsky, ani jedno neumím, tak jim nerozumím.
P.P.S.: Tak je to KBS WORLD RADIO na 3955kHz.
- Přílohy
-
superhet80_1.jpg- (77.67 KiB) Staženo 369 x
Na 3985 kHz jsem objevila radio Slovakia International, mluví tam všema možnejma jazykama, jen ne slovensky. Je legrační poslouchat francouzsky slovenská jména lidí, měst a pod.
lesana87 píše:BFO se podle čítače nijak viditelně nehýbe, VFO po zapnutí chvilku cestuje o pár desítek Hz, ale teď se už asi 30 minut ani nehnul. Ale mám tu poměrně stálou teplotu, co to udělá v létě, až sem začne pražit sluníčko, zatím nevím.
gratuluji k pěknému výrobku a smysluplné práci.
teplotní stabilita je velmi důležitá, hlavně při příjmu CW a SSB přes úzký mf filtr.
stabilita se zkouší foukáním teplého a studeného vzduchu do prostoru VFO.
Třeba fénem . . .
Teplotní kompenzace se dělá speciálními kondíky, které mají opačný teplotní drift než mají cívky.
Sám jsem na podobné VFO použil "zelené" trubičkové kondíky ze starých ruských tranzistoráků VEF, Banga, Orbita a podobných . . .
Vhodnou kombinací paralelních kapacit z těchto rádií se po troše laborování dá docílit slušné stability VFO.
BFO je obvykle děláno s krystalem a tak u něho se stabilitou problém nebývá . . .