magnetická rezonance
Moderátor: Moderátoři
magnetická rezonance
Nedávno jsem byl na vyšetření MR, tak jsem se snažil jako lajk předem o tom něco přečíst.
To, že se používají zpravidla dvě statická magnetická pole o indukci více než 1T mě nezarazilo, zarazilo mě, že pro tvorbu "řezů" se používá další střídavé vf magnetické pole o frekvenci okolo 20MHz a magnetické indukci asi 0,5T. Něco málo zde:
"K homogennímu poli hlavního magnetu jsou proto přidána pole další. Pole, jehož intenzita roste s osou těla, vytváří tzv. magnetický gradient. Magnetický gradient s podélnou osou nám umožňuje zvolit rovinu řezu, a proto je nazýván „slice selecting gradient“ (rovinu řezu určující gradient). V praxi pak například u nohou působí pole o síle 0,45 T (odpovídající f= 19,160 MHz), kdežto u hlavy 0,55 T (f= 23,417 MHz). Vysláním vhodné frekvence vybíráme tedy jen řez, který chceme"
A protože jde o střídavé magnetické pole, tedy vlnu, tak si říkám, když to zjednoduším a předpokládám že relativní permitivita i permeabilita lidské tkáně se nebude příliš lišit od čísla jedna, bude elektrické pole v tkáni okolo E=Zo x H=377 x 0.5= 190V/m.
Takže na 10cm tkáně, třeba mozku, bude napětí skoro 20V, to je přece nemožné, sice pozoruju, že jsem stále blbější, ale od toho to asi nebude.
Dělám někde fatální chybu v teorii??
edit - udělal jsem chybu, zaměnil jsem hodnoty B a H (v dalším opraveno)
https://www.produm.eu/kuchynske-potreby ... e_number=2
Když se elektromagnetická vlna šíří v prostředí, je její elektrická a magnetická složka v tomto prostředí vázaná přes impedanci prostředí s příslušnými konstantami µ a ε, ve kterých už je vlastnost materiálu (tedy i vodivost) uvažována.
Tak jsem to spočítal znovu s tím εr = 80 a vzhledem k tomu, že jsem to měl před tím blbě (zaměnil jsem B a H), zděsil jsem se ještě více.
Impedance těla Z bude tedy asi 377/√εr= 42
a intenzita magnetického pole H bude H=B/µ=0,5/0,00000125=400000, tedy E=ZxH=17000000 V/m.
Jak to, že jsem naživu?
Nebo mám ve výpočtu zase hrubku?
breta1 píše:samec:
Jak to, že jsem naživu?
Máš to všechno blbě. I tu otázku.
Ber jako důkaz, že jsi ještě naživu to, že sem píšeš. A jaký to má vliv na mozek? Necítil jsi ještě tak 10-15 minut po MR takové teplo v hlavě? Tak to bylo správně. Kdybys to necítil, tak to měli vypnuté nebo nebylo co usmažit.
http://elektrosmog.voxo.eu/expozicne-limity
minochodom, co je 377 vo vzorci impedancie?
samec píše:Je to podobne, ako piezo zapalovac. Nikolko tisic voltov, celkom dobre kope. Co by sa asi stalo, keby som sa chytil kontaktov? Nic. Piezo krystal bude v skrate a prud pod prahom vnimania. Ak by niekto nevedel, o akom zapalovaci hovorim
https://www.produm.eu/kuchynske-potreby ... e_number=2
Zkus to někdy
- Artaban001
Aha, jasne to je tych 300 Ohm u antennych dipolov, ze? a relativna permeabilita vody je 1, preto tam nie je.breta1 píše:377 je hodnota vlnové impedance vakua, je to √(µo/εo)
Aj tak sa mi nezda, ze medzi nejakym lepsim elektrickym izolantom (napr. sklo) a elektricky vodivym ludskym telom je rozdiel vo vodivosti len o necelu odmocninu z 80...
A co impedancne prisposobenie na rozhrani? Hlbka vniku pola? Utlm? Demagnetizacny faktor?...