Peugeot 306, 1,4, spotřeba
Moderátor: Moderátoři
A kutilmile - nelituju tě
spotřeba 7,5 - 8 litrů. Desetiletá zkušenost
--------------------------------------------------------------------------------------
-Název vlákna je i Moto technika, tak dotaz. Nezvládá někdo z vás na 100%
Power Commander 3 ?
Takze stavy typu trikrat spatne ulozena klika u me skoncily v roce 2006,kdy jsem poslal do huti stodvacu.
Na ten termostat mam podezreni i proto,ze pazout sice zacne rychle vlazit,ale doopravdy topit dokaze jen pri poskakovani v kolone.
I kdyby se z tebe jednou stal král, neodsuzuj lidi, kteří ti nebudou provolávat slávu- raději se zeptej sám sebe, proč tomu tak není...
Tomu říkám rozlišení - mono vstřikování je 8-ventil a MPI je 16V - větší HLOD už jsem dlouho nikde nečet. To jako chceš říct, že filcka 1,3 z roku 1992 s jednobodovým vstřikem (motor stejnej se vstřikovým favoritem) je 8V (což by bylo správně), ale její o dva roky mladší sestřička 1,3MPI = s 4-bodovým vstřikem BOSCH a se zapalovací lištou místo jednoduchýcho zapaltrafa a rozdělovače je 16-ventilová? Kde by těch dalších 8 ventilů jako sebrala? Když obě dvě byly OHV?pepik9 píše:...Jiné chrakteristiky má motor s mono vstřikováním (8v) a MPI (16v).
Jo, sorry, překouk jsem se - ale ta VW 1,6 55kW ve feldě stejně byla stará litinová potvora původem z jedničkovýho golfa - soused ji měl v krátký felcce a jediný na co si ji chválil, byla velká pružnost a stabilita i ve vyšších rychlostech. Jinak těžká, přední náprava s ní dost trpěla - o komůrkovým atmosférickým 1,9SDI už ani nemluvím. To byla generace VW motorů produkovanejch ještě před hromadným zavedením tlakově litejch hnilíkovejch bloků u VW - tu technologii mimochodem VW "ukořistil" při vstupu a následný privatizaci Škody AZNP v roce 1991. Do tý doby jela všecka výroba VW na litinový bloky, jejich produkce právě končila motorama montovanýma do filcek - všecko pozdější z produkce VW už mělo a má bloky z hnilíku. Přitom zároveň platí všecko co jsem napsal o geometrii spalovacích prostorů - nadčtverec vs. podčtverec. Starší motory vesměs s nadčtvercovým profilem se prostě chovají jinak. Nejhorší je, že motoráři automobilek tlačení z Brusele k co nejmenším spotřebám se k těm nadčtvercům v posledních letech znovu vraceli - spolu s oturbováním byl delší zdvih jediná cesta jak dohnat krouťák při omezení spotřeby. Že přitom dlouhým prohoříváním válce plnýho ochuzený směsi narůstá i spalovací teplota a tím i produkce NOx-ů nikomu nevadilo, když dokázali spáchat oblbovací softy pro měření - tam motory jely na bohatší směs s úplně jiným složením vejfukovejch plynů ... Prostě ekologie na papíře nade vše, ale v reálu spotřeba i emise úplně někde jinde...Michal22 píše:Ekkare,dik za rozbor feldy 1,3,ale jak jsem psal na zacatku,ja mel uplynulych 12 let 1,6...
Michal22 píše:Honzasl- vida, napadá mě teď, že jak je zima, tak se teploměru nechce přes 70. Mohl by tedy mít termostat (potažmo o něco menší zahřátí motoru) takový vliv na spotřebu?
Ale když jej máš, jak ti to jede ve vztahu k otáčkám? Mě se zdá, že to má strašnou díru do necelých 3000/min. Pak už to jede slušně.
Termostat má na spotřebu ten vliv, že studené to houby jede a tak člověk má tendenci jet o kvalt níž a víc to točit a pak to víc žere.
Nevím, čemu se v automobilovým slangu říká díra, ale je to prostě atmosférický benzín ze starých časů, takže když už potřebuju někoho předjíždět (a to bejvá hodně málo), tak podřadím na 3 a na trojku to umí jet 20-100 km/h a krásně reaguje na plyn. Když potřebuju výkon, musím točit. Otáčkoměr nemám, mám tam krásné velké hodiny a řadím podle zvuku a tachometru.
Můj jízdní styl je, vzhledem k tomu, že jezdím hlavně kolem komína vysloveně defenzivní, nikam nespěchám, nepřejíždím ani slimáky, protože ti nikdy nejedou daleko. Vzhledem k tomu, že i na 50 km dlouhé cestě do HK jsem schopen se zastavit na pumpě se vyčůrat a koupit si gumový medvídky, tak minutky a sekundy fakt nehoním. Pokud to jde, vždy jedu na 5 od 50 km/h.
Mám nově i Kangoo 1,2 16V, ten se od Pažouta liší trochu těžšími kvalty a má otačkoměr, tak jsem se naučil jezdit "na konstantní otáčky", tj vždy 2500, tj. v obci za 4, mimo obec za 5, když potřebuju zpomalit, tak řadím dolů.
PS:
Trochu to připomíná jízdu s naším traktorem Z 10111 s turbem, tam jsem byl poučen, že se jezdí na konstanních 1800 otáček a podle požadované rychlosti volíš kvalt.