USB adapter ST Lab U350
Moderátor: Moderátoři
USB adapter ST Lab U350
Odkaz na driver je pod videem
rnbw píše:Ja to pouzivam jedine v Linuxe,...
Už léta, od doby, co jsem přičuchnul k linuxu mi vrtá hlavou, jak je možné, že linux naprostou většinu "normálních" periferií zvládá bez jakýchkoliv ovladačů jen s tím co má v jádře zatímco windows má problémy naprosto se vším. Je fakt, že z normálních periferií dá ještě zabrat tiskárna (jsou výrobci, kteří si bohorovně myslí, že uživatele linuxu mohou oželet) a zatím jsem nezprovoznil televizní kartu, ani z těch, které pod linuxem fungovat mají, naštěstí televizní počítač má windows.
Právě u těchto převodníků jsem si to řikal. Ve windows jsem musel instalovat patero ovladačů (PL23xx, FT232 a co já vim jak se ty různé varianty jmenujou), linux bral všechny s naprostou samozřejmostí.
Tlaciarne su problem, pretoze na to vyrobcovia seru. Ak tlaciaren nepodporuje jazyk PCL alebo PS, tak vacsinou pouziva nejaky vlastny format dat, spravidla bitmapu komprimovanu nejakou vlastnou supertajnou metodou. Vyrobca pre Linux nevyda nic alebo prinajlepsom nejaky binarny blob, ktory funguje len na x86 a len so starymi kniznicami. Rozlusknut tem format nebyva uplne sranda (jeden sa mi podaril a bolo to divne kodovanie na bitovej urovni, navyse XORom obfuskovane).
Pre Windows drivery robi vyrobca HW, ten kod nikomu neda a zalezi len na nom, v akej verzii Windows to bude fungovat, ako to skompiluje a komu to dovoli distribuovat (pripadne si zaplati za distribuciu cez Microsoft Update).