Mikrovlnka nefunguje

Poruchy, opravy, rady, návody

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
durii

Mikrovlnka nefunguje

#1 Příspěvek od durii »

Zdravím.

Mam mikrovlnku zelmer 29z022 a jedneho dna prestala fungovat.
Display svieti, nastavim cas, ale nezapne ani ohrev ani nekruti.
Ako keby nebola zatvorena.
Otvoril som ju a pomeral spinace na dvierkach. Su tam 3.
2 spinacie - funguju normalne
1 prepinaci - tiez funguje

Pri jemnom pootvoreni dvierok cca 1mm, v urcitej polohe, za spodny okraj, mikrovlnka funguje. Premeral som teda tie spinace a su dobre.
Ked dvierka pustim a zatvoria sa celkom,vypne ventilator a prestane hriat. Podotykam ze spinace pri zatvorenych dvierkach zopnu normalne.

Stretol sa uz niekto s takymto problemom?
Zaky

#2 Příspěvek od Zaky »

Zcela jednoznačně ty mikrospínače správně nesepnou. Mohl se hnout celý mechanizmus na šroubech, nebo se lehce zdeformovala některá plastová část a je potřeba to nějak pořešit. Nejdřív zjisti, který z mikrospínačů způsobuje problém, pak se pokus ten problém vyzkoumat a následně vymyslet, jak ho vyřešit. Stává se to.
Krátce před tím, než se to rozbilo, tak to ještě fungovalo...
Celeron

#3 Příspěvek od Celeron »

U starý Whirpoolky se mě dělo něco podobnýho jako by záleželo na pořadí nebo časovým odstupu kdy se ty dveřní spínače seply/rozeply. Jestli je ta Tvoje taky procesorovka, mohlo by to být to samý co u mě, stačilo napružit plechový páčky spínačů. A nebo by to mohl být problém s kontakty mikrospínačů jako u mý Brandky, spousta jich odešlo v krátký době, asi se do nich dostala vlhkost s něčím agrezivním z vaření. Vyměnil jsem všechny a je pokoj.
Jirka

Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
mi-ro

#4 Příspěvek od mi-ro »

No to si piš že záleží na pořadí sepnutí. Jeden ze spínačů zkratuje přímo primár trafa a ten se musí rozpojit logicky jako první. Pokud dojde už k posunu spínačů a vypálení pojistky, je nutné spínače vyměnit!! Alespoň tak nám to lili na školení do hlavy. A má to logiku.
..to bude jen ňákej odpůrek
Zaky

#5 Příspěvek od Zaky »

On je taky problém, pokud obsluha místo, aby používala k vypnutí mikrovlnky prvek k tomu určený, tak pravidelně ukončuje ohřev otevřením dveří za chodu. Tím se dveřní mikrospínače, které jinak spínají a rozpínají bez zátěže, solidně opalují.
dred

#6 Příspěvek od dred »

S mikrovlnkou (Orava) som mal presne opačný problém s tým opalovaním kontaktov. Mechanický časovač som musel po záruke niekoľko krát rozobrať a očistiť opálený hlavný spínací kontakt .Na prerušovačí výkonu bol kontakt ku podivu v poriadku,hoci bol evidentne slabší. Dvierkové kontakty zvládajú zopínanie/vypínanie pod záťažou v pohode už 13-ty rok.
mi-ro

#7 Příspěvek od mi-ro »

Hodně záleží, zda má MWT softstart. Paradoxně u MWT je největší zátěž na mechanický časovač-generátor period při polovičním výkonu. Magnetron totiž neumí jet na polovinu, výkon se řídí střídou vypínání a zapínání.
..to bude jen ňákej odpůrek
durii

#8 Příspěvek od durii »

Mikrospinace su premerane a spinaju s minimalnym odporom. Poistka je v poriadku. Je to mikrovlnka Zelmer 29z022 nema to mechanicky vypinac ani casovac. Vsetko je riadene elektronikou. Ani ohnute, ani posunute nikde nic nieje.
Zaky

#9 Příspěvek od Zaky »

durii píše:
Pri jemnom pootvoreni dvierok cca 1mm, v urcitej polohe, za spodny okraj, mikrovlnka funguje. Premeral som teda tie spinace a su dobre.
Ked dvierka pustim a zatvoria sa celkom,vypne ventilator a prestane hriat. Podotykam ze spinace pri zatvorenych dvierkach zopnu normalne.

Stretol sa uz niekto s takymto problemom?

Při pootevření dvířek o 1 mm funguje, při zavření nefunguje, ale píšeš, že mikrospínače sepnou normálně. Vidíš v tom ten rozpor? Garantuji ti, že normálně sepnou při tom 1 mm pootevření a při zavření je to špatně.
BOBOBO

#10 Příspěvek od BOBOBO »

Stejně musíš alespoň jeden kus vyměnit . Tak prohoď jeden a případně potom druhý ...
sr71

#11 Příspěvek od sr71 »

při opravě mikrovlnky jsem pro zajímavost změřil kapacitu kondenzátoru a naměřil jsem cca polovinu, cca 550nF, hodnoty uvedené na kondenzátoru (1,08uF), co přesně snížená kapacita prakticky ovlivňuje v MT?
Rostav

#12 Příspěvek od Rostav »

sr71
Snížená kapacita v mikrovlnce ovlivní hodnotu VN napětí pro anodu magnetronu a tím
i jeho výkon.
Habesan
Kontaktovat uživatele:

#13 Příspěvek od Habesan »

Takže jeho výměna by mikrovlnce pomohla směrem ke jmenovitému výkonu???
Sháním hasičák s CO2 "sněhový", raději funkční.
(Nemusí mít platnou revizi.)
(Celkově budu raději, když se to obejde bez papírů.)
BOBOBO

#14 Příspěvek od BOBOBO »

Ano .
Odpovědět

Zpět na „Bílá technika“