Sovětské hodiny Elektronika 2 - 30. výročí od zapnutí

Prostor pro osobní dotazy, které nelze jinde dopasovat, případně které přímo nesouvisí s bastlením či elektrotechnikou obecně (protože i bastlíři jsou většinou normální lidé, co nedrží v ruce štípačky a šroubovák 24 hodin denně). Neslouží pro přeposílání obecně známých informací z komerčních webů.

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
MajklR

#46 Příspěvek od MajklR »

Také jsem si tyto hodiny před mnoha lety dovezl z tehdy SSSR. Neměly přepínání jasu displeje. V Amáru tehdy vyšel návod myslím že s nějakým fototranzistorem, který se zapojil do obvodu žhavení displeje. Ve dne to svítilo víc a v noci se svítivost zmenšila. Hodiny fungují dodnes bez problémů. Občas vyměním baterku.
CZJKP1
Kontaktovat uživatele:

#47 Příspěvek od CZJKP1 »

Zdravím všechny zůčastněné této diskuse.

Mám dvoje tyto sovětské digitálky.

První typ, zřejmě starší, zepředu označený ELEKTRONIKA 6. 15, který má vzadu řadu izostatů.

Donedávna na chatě funkční, ale z ničeho nic přestaly fungovat ,,hodiny", buď je 00 nebo 01, při zmáčknutí izostatu ,,h" to přeskočí mezi 00 nebo 01 ale nic víc, minuty fungují. Zjara ještě fungoval, leč občas počítal do 26:00 po zapnutí proudu a nenastavení...

Druhý typ, 15M, novější, vzadu má již mikrospínače, ten je z popelnice. Má za problém že se spožduje, ale tím stylem, že se spožduje každou minutu jinak ( místo toho aby to z 12:00 skočilo na 12:01 za minutu, to skočí třeba za 56 sekund, ale na další minutu to neskočí za 56 sekund, ale např. za 48sekund)

Zde jsem již kdysi vyměnil oba elektrolyty a dal nový krystal...

Poradí mi někdo, co mám přeměřit, mají oba dva ještě dobře svítící displaye a na chatě vyhovovaly, mají velká čísla, narozdíl od těch s červenými LED segmenty z obchodu od rákosníka... Ev. jestli by nešel udělat ze dvou jeden (stejné IO). Jak jsem četl na poslední straně, padly při poruše za zmínku postupně všechny tři IO...

Děkuji
pepik9

#48 Příspěvek od pepik9 »

Pokud je napájecí napětí nezvlněné, může vyhnívat některý IO. V kvalitě byly asi dost rozdíly podle toho, jak se zrovna podařilo. Neměly by být také svody na desce ze špíny. V 6.15 byl poblíž krystalu kousek drátu jako "anténa", smysl jsem nepochopil.
Nakadah

#49 Příspěvek od Nakadah »

Nasel sem doma stare hodiny Elektronika 4.13, ktere mel kdysi otec. Moc veci mi po nem nezustalo. Dnes sem je zapnul po dobrych 20ti letech, funguji jak maji. Cas nastavit zvladnu, ale rad bych vedel jak nastavit budika - vedel by nekdo od nejakem odkazu na navod? Diky
fredis

#50 Příspěvek od fredis »

V tomto případě by asi dost pomohla fotka těch hodin včetně ovládacích tlačítek.
pepik9

#51 Příspěvek od pepik9 »

Tady je originální návod, sice jiný typ, ale konstrukce bude +/- stejná.
pavel16

#52 Příspěvek od pavel16 »

Já vlastním Elektronika 13.11 r.v.88 cena 45r (vylisovaná na krabici).Jediná oprava byla výměna filtračního kondu a nastříkání obalu na černo.Perla je,že má zelený display a před ním modro-fialové plexi.
forbidden
Kontaktovat uživatele:

#53 Příspěvek od forbidden »

Tak mi na stole přistály taky tyto hodiny, zepředu značený jako Elektronika 6. Dřevěná krabice, zelený vypouklý plexi. Tyto přesně. Schéma toto. Vyměnil jsem dva elyty, hlavní filtrační byl kupodivu jako novej. Problém je ale stále, nejspíš v displayi. Když je vyplej, tak segmenty vypadají jakoby zaprášený, jen s vodorovnýma světlejšíma čárkama, asi 1-2 mm vzdálenýma od sebe. Když je zaplej, tak svítí všechny segmenty, ale i ty co nemají, jen o něco slaběji. A svítí víceméně jen ty světlejší proužky na nich. Zbytek segmentu dost slabě i ve tmě. Je šance na opravu, nebo je ten itron v háji?
Dík.
fredis

#54 Příspěvek od fredis »

To vypadá na ten displej. Asi konečná.
Rotor rotuje a stator stagnuje...
forbidden
Kontaktovat uživatele:

#55 Příspěvek od forbidden »

Nojo, ale kde ho vzít? Toto doma neschovávám, kdyby byl někde nějakej vrak, tak možná. Akorát mě znepokojuje ten divně špinavej display, kdyby to nebylo zatavený, tak bych řekl, že je prostě uvnitř zaprášenej. Ale zas se mi nezdá, že by svítily všechny segmenty, kdyby byl vysvícenej.
robo

#56 Příspěvek od robo »

Mám smutnou zpravu. Dnes, po asi 30 letech práce, zhasnul za doprovodu lehkého smradu zelený displej.
Sedím u stolu a citím závan něčeho co není běžné. Jsem nachlazený, čich nic moc. Pří rozhledu vidím že nesvítí hodiny. Tak jsem k nim čuchnul a bylo mě jasné odkud to jde. Odpojil od sítě, rozdělal. Na tom trafu jsem nemohl udržet prsty. Něco šedého kapalo z prostoru trafa. Plast pro pin 7 je lehce deformován. Tu desku by spájelo líp dítě navštěvující elektro kroužek. Vyhodit se mě to nechce, byl jsem s nima spokojeny. Nechtěl bych vidět co by se stalo kdybych nebyl doma. A tak mám trochu i strach je zase používat, pokud se opraví. Na tom trafu nebude ani tepelné jištění.
Naposledy upravil(a) robo dne 27 bře 2018, 17:19, celkem upraveno 1 x.
Hejnicek

#57 Příspěvek od Hejnicek »

RIP

Me jeste funguji. Musim zaklepat.
Mam je v loznici jako nocni osvetleni Energeticke tridy D.
Kdyz tak je pred Euro blbci zatajim, ci ukryju za tram.
weed_smoker

#58 Příspěvek od weed_smoker »

Teď nedávno jsem si jedny přitáhnul z kontejneru,ty modrozelený s černym panelem.VFD úplně potmě,žhavení to má,další napětí taky.Nějaký VFD bych našel,pokud je tohle v ámenu ( stříbrnej flek je stříbrnej,trubička OK,dráty potrhaný nejsou,ale segmenty jsou zašedlý).Problém je s čítačema,jdou tam např.v redukci nacpat nějaký 40xx obvody? Je v tom K176IE13,K176IE18(4040/4060 ? ) a K176ID3 (4311/4511? 4543? ) Bude to asi chtít i doladit,jakoby někdo předemnou hledal šroubek krytu tam,co je trimr,ale nebyl tam žádnej zásah.
robo

#59 Příspěvek od robo »

Pod stálou kontrolou a pod přístroji jsem zapnul ruskou elektroniku a hodiny žijí. Vytahnul jsem trafo, odpojil vodiče a přes žárovku zapojil. Žarovka nesvítila a na vlakno nevidím, je mléčná. Vyhodil jsem žárovku pohledal na trafu střídu. Tu jsem našel a nic nenasvědčovalo defekt, průraz trafa. Po chvilkovem testu jsem si řekl že to připájím zpět. Odštípl jsem konce drátku, pocínoval. Očistil přípojné body, pocínoval a připájel zpět. Se zatajeným dechem a pln očekávání jsem je připojil do rozvodné sítě. čas naskočil. Po chvilce očuchávání a kontrole teploty s výsledkem vyhovující jsem to poskládal zpět. Zapnul a budu je sledovat.
Nevím proč k tomu došlo a to mě zneklidňuje. Hodiny jednou nonstop ale ja u nich nonstop nubudu. Nerad bych.......tuk tuk tuk.
rnbw

#60 Příspěvek od rnbw »

Trafo by som vyhodil a pouzil nejake ine.
Odpovědět

Zpět na „Nezařaditelné“