Jaký zvolit IO

Dotazy na technické problémy, vlastní řešení technických problémů

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
Samik98

Jaký zvolit IO

#1 Příspěvek od Samik98 »

Zdravím mám v plánu si postavit tuto dohledávačku z této stránky :

http://www.pablox.net/index.php?option= ... &Itemid=35

Problém je u IO LM741 který je na stránce www.gme.cz zařazen jako operační zesilovač nikoli jako komparátor. Pak jsem na téhle stránce našel ještě záložku , kde jsou další různé komparátory.

https://www.gme.cz/komparatory

Tak nevím co mám koupit aby mi to správně fungovalo , jsem z toho trochu zmaten.

Ještě by mě zajímalo jestli a jakým způsobem lze ovlivnit dosah dohledávačky a zda-li by šel výstup převést na nějaký akustický signál(případně přepínačem dioda - repro ).
Předem díky za odpovědi.
Hill
Administrátor

#2 Příspěvek od Hill »

Nojo, jenomže LM741 je totéž, jako MAA741, MA741, µA741, NTE941, ITT741, MC1741, CA741, ICL741, ULN2741...
Prostě sedmsetčtyřicetjednička operák s vnitřní kmitočtovou kompenzací.
Dodává se snad ve všech běžných typech zapouzdření a může zrovna tak sloužit jako lineární zesilovač nebo jako komparátor. Vlastnosti jsou u rúzných výrobců víceméně stejné. Aplikace, ve kterých je použitý, budou fungovat s každým z těch, které jsem uvedl, ale ještě s mnoha dalšími sedmsetjedenačtyřicítkami, které tu neuvádím.
Naposledy upravil(a) Hill dne 27 bře 2018, 22:56, celkem upraveno 1 x.
Těm, kdo si nevybírají odpovědi na soukromé zprávy, už příště neodpovím. Tak.
Hydrawerk

#3 Příspěvek od Hydrawerk »

Zrovna se mi nechce dohledávat podrobnosti, ale skoro každý operační zesilovač může být používán jako komparátor.
Kup si tu LM741 v GME.
Artaban001

#4 Příspěvek od Artaban001 »

Ahoj. Zvyšovat citlivost u této verze nemá cenu.V režimu vysoké citlivosti to reaguje i "na něco jinýho", než na kov. nedokážu si to vysvětlit, na co to reaguje. když s tím jdu po místnosti a v určitým místě to začne reagovat. Je to citlivý i na polarizaci sever-jih. (takže má na to vliv i magnetické pole země) Pokud bys chtěl docílit zvýšení dosahu, tak jedině jiným provedením hledací cívky. Úprava byla popsaná v nějakým čísle Amatérskýho rádia - řekl bych tak číslo až dvě po tom, kde byla recenze té HKP01, ze které pochází to schéma.
masar

#5 Příspěvek od masar »

Samik98 píše:...Problém je u IO LM741 který je na stránce www.gme.cz zařazen jako operační zesilovač nikoli jako komparátor...
Problém je v tom, že nevíš, že všechny operační zesilovače mohou fungovat jako komparátory. Některé OZ mají vnitřní struktury více přizpůsobené funkci komparátor - odtud to zařazení. :wink:
edit: A když už jsem přišel pozdě, tak to doplním o tu akustiku.
p.s. Pokud jde o minimální zásah, je lépe volit aktivní piezo-sirénku, nakresleno čárkovaně.
Přílohy
akustický výstup.png
(9.46 KiB) Staženo 269 x
Naposledy upravil(a) masar dne 28 bře 2018, 09:41, celkem upraveno 4 x.
Hydrawerk

#6 Příspěvek od Hydrawerk »

Yarda1

#7 Příspěvek od Yarda1 »

Jen pro zajímavost: Kdysi jsem potřeboval nějaké komparátory, mělo jich být na desce víc s výstupem TTL a neměl jsem pro ně moc místa, tak jsem po delším bádání použil tyhle brouky.
http://www.alldatasheet.com/datasheet-p ... 107AN.html
a taky to fungovalo.
Ve strojovně je voda a na palubě se tančí.
Odpovědět

Zpět na „Poradna“