měření napětí
Moderátor: Moderátoři
-
paul1
měření napětí
Zajímalo by mě:
1. dali byste vnitřní odpor 100KOhm, 1MOhm, 10MOhm, 100MOhm, 1GOhm?
2. jak zajistit, aby se mohlo měřit i s obrácenou polaritou a jak to poznat? napadl mě normální gretz. usměrňovač s vyvedenou diodou, která by indikovala kladnou (správnou) polaritu, ale nevím jestli se to tak dělá.
3. jak ochránit PIC před zničením, např. připojením většího napětí apod.
4. Na webu jsem našel nějaké zapojení (viz. schéma). Je na něm předřadný odpor 1MOhm, diody jako ochrana vstupu a kondenzátor na odstranění rušení. Jakým způsobem funguje ta ochrana a to odstranění rušení?
Pokud jste už někdo voltmetr dělal, mohli byste napsat co a jak? Nějaké rady na co si dát pozor atd.
- Přílohy
-
schema.png- zapojení co jsem našel na webu
- (1.05 KiB) Staženo 116 x
-
paul1
- ZdenekHQ
- Významný člen
- Kontaktovat uživatele:
Vstupní impedanci bych volil přepínatelnou (i softwarově), jinak obecně 1M je podle mě optimum.
Víc už ti určitě napíšou místní "mistři" na dlouhé odpovědi
Správně navržené zapojení je jako recept na dobré jídlo.
Můžete vynechat půlku ingrediencí, nebo přidat jiné,
ale jste si jistí, že vám to bude chutnat[?]
A kutilmile - nelituju tě
To Paul1: Buď to udělej opravdu po staru, kdy vymňoukneš A/D převodník s dvojí integrací z diskrétních trandů a operačních zesilovačů a čítače a řídicí logiku vůbec sbastlíš z obvodů staré dobré TTL technologie, displej z digitronů - bude to žrát proud jak ruská televize z 80.let minulého století, ale bude to RETRO.
Anebo se spokoj s moderním řešením s integrovaným převodníkem přímo pro měření určeným a LCD displejem a budeš mít ne historickou hračku, ale funkční měřicí přístroj.
workhard napsal:
Já si chci postavit hodiny z digitronů - taková nostalgie
to sme dva...jenom hledam cas, protoze nic jinyho uz nepotrebuju
Trochu víc času bude přes zimu,jako zdroj dat bych použil hodinky od čongů,ty mají i budík a dobře se to zálohuje
-
paul1
Ty "AllInOne" obvody se mi moc nelibí. Spíš mě zajímá směr co nastínil ZdenekHQ...
Ty "AllInOne" obvody se mi moc nelibí. Spíš mě zajímá směr co nastínil ZdenekHQ...
Na tohle no comment...to si taky skladas klopny a logicky obvody z tranzistoru a odporu? Nebo uz kupujes IO?
-
paul1
stepa píše:Na tohle no comment...to si taky skladas klopny a logicky obvody z tranzistoru a odporu? Nebo uz kupujes IO?
Měření napětí je tak složité, že se na to musí používat integráče s výstupem na display? Jestli jsem to dobře pochopil, tak např. ten ICL7107 čte hodnotu napětí s oscilátorem 48kHz 3x za sekundu. To je dost hodně málo. Navíc výstup jsou jen 3,5 cifry. Některá PIC mají 12bit. A/D převodník (několik kanálů, měřit v 1 čase muže jen jeden) a USB. Zdá se mi to prostě lepší.
Nemusíme tu řešit smysl, zajímá mě pouze část obvodu pro měření napětí, která ho konvertuje na 0..5V.