Rozptylové transformátory - doporučení literatury
Moderátor: Moderátoři
Rozptylové transformátory - doporučení literatury
O co mi jde:
Potřebuju upravit stávající síťové EI trafo tak, aby trochu vyměklo a přitom to nechci řešit pouze a jen vnějšími rezistory, žárovkami atd. Jádro trafa také bude částečně stejnosměrně syceno a tak jsem si říkal, že bych toho vyměknutí mohl docílit tak, že bych vytvořil mezeru v magnetickém obvodu seskládáním E a I plechů na jednu stranu a výškou mezery se přiblížit požadovaným vlastnostem. Jenže s tím nemám zkušenosti, nevím tedy zda se musí navrhnout primár znovu nebo to bez újmy na zdraví přežije ten původní. Dříve se tak přeci dělaly nabíječky a svářečky takže nějaká literatura k tomu musí být, ale s tím co mám k dispozici jsem nepochodil.
Děkuji předem za všechny konstruktivní příspěvky.
- serviceman
Nabíječka DUK3 je s mezerou.
Jak se vzduchová mezera projeví na náhradním schématu transformátoru zvětšením rozptylu?
- Přílohy
-
plné+náhradní+schéma+transformátoru.jpg- (79.3 KiB) Staženo 152 x
Kruml, Štefl: Transformátory pro obloukové svařování,
která se rozptylovým transfomátorům věnuje podrobněji.
Není to tak, že všecky běžné trafosvářečky jsou svým způsobem navržené a pracují jako rozptylové? Dyť zapalování je faktický zkrat sekundáru a jen rozptylový trafo umí zkratový proud omezit.
Jednou jsem zkusil trafo s mezerou mezi E a I, původně výstupák snímkového rozkladu EI25x25 přeskládat střídavě. Dával sice asi 17V, ale bylo hrozně měkký i přes silný drát sekundáru.
I při mírném zatížení a velké kondíky to letělo dolů jak cikánská bouda z kopce.
V tomhle případě se to teda povedlo, přeskládáním trafo citelně "ztvrdlo".
Ale myslím, že jsem měl víc štěstí, než rozumu. Primár měl zřejmě dostatečný počet závitů na to, aby magnetizační proud i při 220V/50Hz nenarostl natolik, že by se to nějak výrazně hřálo.
Trafo stálo ve výprodeji asi 4,-Kčs, nikdo ho nechtěl a my jsme to úspěšně dávali do svých "laboratorních" zdrojů
Bylo to myslím snímkové trafo buď z Lotosu, Ametystu, nebo něčeho podobně konstrukčně starého. Prostě relativně velké trafo EI25x25, bezkostrově vinuté, černě natřené hrany plechů, ale nevím už, pro jakou elektronku a jaké anodové napětí. Upevňovalo se do výřezu šasi plechovými packami a pootočením.
Úplně každý trafák, zvlášť větší, si ale tohle nemusí nechat líbit. Spíš budou protestovat ty, které pracovaly původně s nižším Ua a střídavým napětím na primáru. Mezeru mají kvůli omezení přesycení ss proudem koncového stupně třídy A.
Thales píše:místo na trafu je, je tam prostorově oddělený primár a sekundár
Koukni se na trafo z mikrovlnky a udělej to taky tak.
Předpokládám, že primár a sekundár jsou odděleny jedinou přepážkou, tedy mezi ně plechy nenarveš. Trafo opatrně rozeber, odviň sekundár a prázdnou komůrku odřízni. Primár bude na samostatné kostřičce, na kostřičce pro sekundár Ti bude chybět jedno čelo. To z něčeho vyrobíš a osadíš na prázdnou kostřičku u které zkrátíš střední sloupek tak, aby se mezi kostřičky vešly plechy. Sekundár opět navineš, trafo složíš normálně bez mezery a do vzniklé mezery mezi cívkami vložíš plechy dle potřeby "měkkosti" trafa. Až budeš s výsledkem spokojený, upevníš vše tak, ať trafo nebručí. Mělo by to fachat.