Opět něco o placení za příjem R a TV (odděleno)

Zkušenosti a problémy s příjmem analogových i digiálních signálů

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
petrfilipi

#16 Příspěvek od petrfilipi »

S tím protlačením mi mluvíš z duše. Už jsem to i nadhodil, ale zatím nic. Mně by stačilo, kdybych si pustil nějaký film z externího HDD - stejně u toho na 99% usnu.
Kdyby se aspoň zlepšila kvalita vysílaných pořadů - ale takhle skončímu u toho, že budeme v HD kvalitě vysílat Plechovou kavalerii.
Jinak co se týče rozhlasového přijímače (RP) - nezapomeňte, že by se mělo platit i tehdy, když máte RP v autě anebo když máte moderní TV (STB), který samozřejmě umožňuje přijímat digitální vysílání Českého rozhlasu, vysílaného spolu s TV (což je pěkná čuňárna - chtěl bych vidět, kolik lidí poslouchá rozhlas z TV).

Petr
Kvicala_r

#17 Příspěvek od Kvicala_r »

xsc píše:Nikoliv, zařízení připojené k netu se za technicky způsobilé obecně nepovažuje...
Máš pravdu, já měl zafixováno že jo. Kdysi to tak i pravděpodobně bylo (před 2003), takže naštěstí alespoň tohle "novelizovali" do logické formy.
p32

#18 Příspěvek od p32 »

Ne, nikdy to tak nebylo. Platí se za zařízení, ne kde nebo čím přijímáš televizi.
Syron

#19 Příspěvek od Syron »

Z výše uvedeného jsem pochopil, že pokud mám mobil obsahující aplikaci rádia třeba přes Google play, nebo umožňující si tuto aplikaci nainstalovat, musím rozhlasový poplatek platit. I když budu tvrdit, že rádio neposlouchám. AD absurdum i když tuto aplikaci odstraním. Není dokonce ani stanoveno nic o druhu nebo "národnosti" rozhlasové stanice. Není tedy stanoveno, zda jde o státní, soukromé nebo třeba zahraniční vysílání. Tedy mimo uvedené výjimky. Uznávám, že je to hovadina, ale bohužel podle zákona. Už tu bylo uvedeno, že se neplatí za poslech rádia, ale za vlastnictví alespoň jednoho zařízení umožňujícího příjem. Například na VKV. Otázka, kdo a jak mi to dokáže.
rnbw

#20 Příspěvek od rnbw »

Je tam napisane, ze za mobily sa neplati ani ked maju tuner.
petrfilipi

#21 Příspěvek od petrfilipi »

Syron píše:Z výše uvedeného jsem pochopil, že pokud mám mobil obsahující aplikaci rádia třeba přes Google play....

Výše je napsané:

Rozhlasovému nebo televiznímu poplatku nepodléhají rozhlasové nebo televizní přijímače, které jsou neoddělitelnou součástí koncových mobilních telekomunikačních zařízení.

Jinými slovy - za rádio, vestavěné v mobilním telefonu, se neplatí. Ale kdyby měl mobil USB konektor a ty sis koupil tuner, tak bys platil za ten tuner (ale samozřejmě celkově jen za jeden v domácnosti).
To, že se z mobilu neplatí dokazuje i fakt, že za ně rozhlasové a televizní poplatky neplatí žádná firma, která jinak platí za každý kus TV (těch moc ve firmě nemáme) a RP (těch máme třeba v autech hromadu).

Takhle to chápu já.

Petr
ok1hga

#22 Příspěvek od ok1hga »

Vedení Českého rozhlasu bude usilovat o navýšení koncesionářského poplatku. Stávající poplatek 45 korun měsíčně by se mohl zvednou až o deset korun.

Zdroj:
https://zpravy.idnes.cz/cesky-rozhlas-z ... domaci_zaz
kokun

#23 Příspěvek od kokun »

Tak koncesionářský poplatek za R a TV je na pořadu dne zase:

Češi jsou pro zachování koncesionářských TV a R poplatků
...
Koncesionáři si zároveň uvědomují, že minimální navýšení koncesionářských poplatků, které nebyly přes 10 let upravovány, by odpovídalo rozšiřování služeb ČT a ČRo v poslední dekádě. Pro dvě třetiny lidí by tak celkové navýšení poplatků o dvacet korun měsíčně, tedy 5 korun u rozhlasových a 15 u televizních poplatků, bylo bez problémů akceptovatelné. U rodin s nízkými příjmy je výše poplatků důležitější, přesto dvě třetiny z nich uvádějí, že by na jejich rodinné výdaje zvýšení vliv nemělo. Ve skupině seniorů toto deklaruje 68 % lidí. Tři čtvrtiny populace zároveň uvedly, že navýšení reklamy v programu ČT a ČRo by vnímaly jako citlivé narušení stávající kvality vysílání.
...

O stejných částkách byla řeč i v dnešním pořadu Studio 6 (od 2h:38m) s generálními řediteli ČRo (René Zavoralem) a ČT (Petrem Dvořákem) :roll:
Honza - kokúň

#24 Příspěvek od dvorak »

Náhodou jsem ten rozhovor vyslechl dnes odpoledne v autě, Dvořák argumentoval s tím, že ve vyspělých západních zemích (Rakousko, Norsko) jsou v přepočtu na Euro poplatky několikanásobně vyšší. Ale ten blb již neřekl, že tam mají i několikanásobně vyšší platy !
Odpovědět

Zpět na „Příjem DVB-T, DVB-C, DVB-S, IPTV, FM a dalších“