Mikroskop (lupa)

Tato sekce je určena pro diskusi o dílenském vybavení, tedy o nářadí, pomůckách a přípravcích, převážně tedy povahy mechanické, nikoliv elektrické

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
Sendyx

#16 Příspěvek od Sendyx »

Jestli chceš něco na skutečně komfortní práci, tak se vykašli na ten střep elektronický a kup si optiku. Bohužel většina zdejších radilů nic lepšího než čínský střep za litr nevyzkoušela, tak ty doporučení podle toho vypadají. :roll:
Curvetraceristé všech zemí spojte se!
Standahorusice

#17 Příspěvek od Standahorusice »

Jak to sleduji tak co člověk to jiný názor.Je pravda že optika,když se kní člověk trochu chová tak musí vydržet leta,ale ta cena?!tak zatím zvážím vše pro a proti.
cabernet

#18 Příspěvek od cabernet »

https://www.aliexpress.com/item/300X-HD ... 1a5b7ktYGY

Bol som nedavno na vystave. Vystavovali tam aj tieto veci. Pri jednom som sa pristavil. Vyzeralo to podobne ale stalo to cez 3000€!
Kvalita zobrazovaneho predmetu bola uzasna tiez autofocus pracoval super.
Sendyx

#19 Příspěvek od Sendyx »

Prostorový pohled žádný klasický monitor nenahradí.
p32

#20 Příspěvek od p32 »

Sendyx píše:Jestli chceš něco na skutečně komfortní práci, tak se vykašli na ten střep elektronický a kup si optiku.

Jo, myslíš to určitě dobře, ale pár optických mikroskopů na přírodovědecké fakultě jsem viděl a opravdu to není o studiu buněk rostlinek či penicilinu. :lol:
Jak autor psal, tak "Jedná se o opravy elektroniky a oči mi už neslouží". O komfortní laboratorní ani vědecké práci nic nepsal a o tom asi něco vím z Přírodovědecké fakulty v Olmíku a z patologie ve Fakulnní nemocnici tamtéž. Já myslím, že radit jezdit rychlou motorkou na roh do Zeleniny je fakt dobrá rada, ale někdo to vezme jen na kole a někdo pěšky. Důležité je spíše vědět, kdy má ta Zelenina otevřené a co tam má. Zrovna tak na opravu elektroniky na úrovni SMD bych to nebral jako komfortní práci, ale jako opravdu naprosto normální práci a až její kontrolu bych snad svěřil optickému mikroskopu, ale za zhruba 6 tKč jsme kupodivu furt jen na normálním, ale nikdy ne na komfortním vybavení.
Na kontrolu vad na elektronice by měla stačit hodinářská lupa se zvětšením asi 8-10x, na normální práci oběma rukama potom lupa spíše o průměru aspoň 20 cm a 6-10x zvětšení a toto oboje i s dokumentováním nahradí právě digitální mikroskop, ale ne s 1,3 MPx, ale spíše s 5 MPx kvůli vzdálenosti od předmětu. Držák si stejně udělá každý podle charaktristiky své práce, protože někdo potřebuje opravovat či zkoumat 30-40 cm od okraje držáku mikroskopu a někdo zase 20 cm nad rovinou. Což umožní optický mikroskop také, ale musí ho udržet v ruce a to mi vůbec nepřipadá komfortní, spíše roztřepané.
p32

#21 Příspěvek od p32 »

Standahorusice píše:Ještě dotaz zaostřuje se přes PC nebo je tam potenciometr

Zaostřuje se a zvětšuje se vždy na zařízení, ať je elektronické či optické. PC funguje jen pro případné zobrazení na monitoru 24 wide či 19" normálním a větším. Je to určitě lepší než na přímém displeji u elektronického levného mikroskopu s rozměry 10 x 7 cm. Dále na PC můžeš nahrávat do AVI souboru či snímat jednotlivé obrázky v rozlišení 2592 * 1944,1600 * 1200,1280 * 960 apod. Určitě nemá smysl brát rozlišení 1,3 MPx s 640x480 body, které jsou schované za některými jako 5 MPx "kvalitami". A na to se musí dávat bacha při výběru, abys to potom nenazýval elektronickými střepy.
p32

#22 Příspěvek od p32 »

Co říkáte na takovou hračku?
JiriTom

#23 Příspěvek od JiriTom »

p32 píše:
Sendyx píše:Jestli chceš něco na skutečně komfortní práci, tak se vykašli na ten střep elektronický a kup si optiku.

Jo, myslíš to určitě dobře, ale pár optických mikroskopů na přírodovědecké fakultě jsem viděl a opravdu to není o studiu buněk rostlinek či penicilinu. :lol:
Jak autor psal, tak "Jedná se o opravy elektroniky a oči mi už neslouží". O komfortní laboratorní ani vědecké práci nic nepsal a o tom asi něco vím z Přírodovědecké fakulty v Olmíku a z patologie ve Fakulnní nemocnici tamtéž.
.........
.........
......někdo potřebuje opravovat či zkoumat 30-40 cm od okraje držáku mikroskopu a někdo zase 20 cm nad rovinou. Což umožní optický mikroskop také, ale musí ho udržet v ruce a to mi vůbec nepřipadá komfortní, spíše roztřepané.

Máš představu co to je a jak komfortní je pracovní mikroskop se vzpřímeným, stranově nepřevráceným obrazem ? Zřejmě ne, protože pak bys nemohl nikdy nemohl napsat tu poslední větu... :oops: :roll:
Doporučuji nastudovat rozdíly mezi mikroskopy pro různá použití, popřemýšlet o tom a pak teprve možná psát nějaké rady. :)
p32

#24 Příspěvek od p32 »

Ty si neumíš na PC převrátit obraz? :lol:
JiriTom

#25 Příspěvek od JiriTom »

Ivánku, nic jsi nepochopil... :)
Standahorusice

#26 Příspěvek od Standahorusice »

Dobrý den
Tak ten odkaz na Ali jse mi zamlouvá.Je to kovový i s možností přidělat to na festovní držák,je to optika i digitál. Má stím někdo zkušenost? Kamarád by mi to obědnal,já vyrobyl držák dle požadavků a ještě bych ušetřil.
p32

#27 Příspěvek od p32 »

Ale pochopil, jen jsem nepochopil tvé vnímání reality. Namlouváš všem, že některá zařízení se chovají jinak, tzn. že převracejí obraz. Klidně přijď, ukážu ti pořádný mikroskop z laboratoře, vyřazený "pro starobu" a nějaký ten digitální z číny a desku se součástkami s velikostí 30 x 30 cm a pak mi můžeš ukazovat jak to samo převrací obraz jinak než ho vidíš. No, jestli to myslíš jinak, tak zkus dodat nějakou fotku pro porovnání, ať to i Ivánek pochopí. :wink:
JiriTom

#28 Příspěvek od JiriTom »

Co to meleš o převracení obrazu ? To VŮBEC nebyl smysl mého příspěvku, to jenom ty jsi se na to asi upnul. :roll:

Tedy ještě jednou, tohle je ta nebetyčná pí.ovina, kterou jsi napsal:

p32 píše:........někdo potřebuje opravovat či zkoumat 30-40 cm od okraje držáku mikroskopu a někdo zase 20 cm nad rovinou. Což umožní optický mikroskop také, ale musí ho udržet v ruce a to mi vůbec nepřipadá komfortní, spíše roztřepané.

A ještě jednou: nastuduj si rozdíly mezi mikroskopy pro různá použití...
Sendyx

#29 Příspěvek od Sendyx »

p32 píše:Jo, myslíš to určitě dobře, ale pár optických mikroskopů na přírodovědecké fakultě jsem viděl a opravdu to není o studiu buněk rostlinek či penicilinu. :lol:...

Nevím, jaké buňky penicilínu bys zkoumal pod pracovním/preparačním stereomikroskopem, když jeho zvětšení bývá obvykle do 100x...

p32 píše:.... Držák si stejně udělá každý podle charaktristiky své práce, protože někdo potřebuje opravovat či zkoumat 30-40 cm od okraje držáku mikroskopu a někdo zase 20 cm nad rovinou. Což umožní optický mikroskop také, ale musí ho udržet v ruce a to mi vůbec nepřipadá komfortní, spíše roztřepané.

Je zřetelné, že jsi nikdy SM neměl u očí, takový nesmysl bys nemohl napsat.

BTW, ano, obraz převrací drtivá většina klasických optických mikroskopů, ale SM nikoliv.

Za domácí úkol si nastuduj, co to je "dalekohledová lupa", binokulární lupa, stereomikroskop a pak můžeme pokračovat dál.

Edit:
Optika se tu probírala vícekrát, třeba zde http://www.ebastlirna.cz/modules.php?name=Forums&file=viewtopic&t=74169&postdays=0&postorder=asc&highlight=zeiss&start=0

Když se podívám na nabídku firmy, která dodává všechno možné pro osazování, tak vidím 5x optický systém. z toho 2x SM, a jeden kombinovaný... čím to? :wink:
https://www.pbt.cz/cz/produkty/inspekce-mereni-a-testovani/opticka-inspekce
FHonza

#30 Příspěvek od FHonza »

Sendyx píše:Bohužel většina zdejších radilů nic lepšího než čínský střep za litr nevyzkoušela, tak ty doporučení podle toho vypadají. :roll:

Nedá mi to nereagovat :) Před lety, když mě pájka živila, jsme používali binokulární mikroskopy LOMO s dokupovanými okuláry. Takže mám s čím srovnávat. Důvodů, proč jsem nakonec zvolil čínský střep je hnedle několik. Bastlení je pro mě už jenom koníček, takže cena, velikost a skladnost určitě volbu ovlivnila. S věkem (too young to die, too old to rock and roll) přišly brýle a astigmatismus. S brýlemi do mikroskopu koukat neumím, dioptrická korekce astigmatismus nevyřeší. Proto je pro mě zásadní mít možnost koukat na displej bez "přeostřování" a sundavání brýlí. A cena "pořádného" mikroskopu s kamerou je (alespoň pro mě) mimo definici hobby.
Odpovědět

Zpět na „Dílenské vybavení, nářadí, pomůcky, přípravky“