Dnes jsem objevil Ameriku - tranzistor (rozděleno)
Moderátor: Moderátoři
Dnes jsem objevil Ameriku - tranzistor (rozděleno)
Dneska jsem se náhodně dozvěděl tajemství, když jeden elektroznalý člověk rozebíral zvolení správného odporu k bázi. (asi to musí být tajemství, když to vím až teď) Když připojím na BE zdroj napětí a odpor u báze nastavím tak, aby do ní teklo 2mA, tak nehledě na výšku napětí na CE, bude mi CE procházet 200mA pokud koeficient zesílení je 100. Tranzistor takto zázračně v podstatě stabilizuje proud.
Moje elektro prumka střižená informatikou byla tzv. "eltitní" škola, na kterou se vždy braly jen ty nejlepší děti ze ZŠ. V přijímačkách z matematiky a fyziky jsem byl tuším umístěn jako 18., celkem brali 90 dětí, a hlásilo se jich tam asi pár stovek. Takže jsem nebyl blbý a jsem hodně zvídavý. Dám ruku do ohně, že z mých 30 spolužáků nebude znát tuto vlastnost tranzistoru rovněž ani jeden.
Českému školství zdar a pěkný podvěčer.
- monterjirka
Je to již nějaký čas, co jsem se snažil nějak rozumně omezit maximální proud na USB portu.
Vrazil jsem tam do + pólu PNP tranzistor a odporem proti zemi nastavil proud. A fungovalo to, ale jen do doby, kdy došlo k takovému přetížení, že tranzistor nebyl otevřený úplně, asi na něm bylo nějaké napětí (polovina?) a rozhodl se přestat spolupracovat
Co to máš za typ?
Běžný univerzální tranzistor malého a středního výkonu (tak do kolektorové ztráty 1 W) mívá statické proudové zesílení ß>50 (ale také 900), to by znamenalo kolektorový proud nejméně 100 mA (tedy až 1,8 A, pokud takový proud a výkonovou ztrátu snese). Při tomto proudu má takový tranzistor do zdroje konstantního proudu už zase dost daleko. Pravda, se změnou napětí na přechodu kolektor - emitor se chová jako větší odpor, než by vycházelo z Ohmova zákona, ale proto, aby se choval, jako zdroj konstantního proudu, se musí udělat víc.
Víš, von do toho přikecává či krade ještě další milíky Celzius, saturátor, přehřátý prorážeč a další elektroverbež, bystře se ukrývající v theoretických houštinách.
Jsi si jist, že to byla škola elitní, nikolivěk jelitní, že výuka byla výběrová a nikoli výtěrová? Od té doby, kdy mi koncem sedmdesátých let inža úspěšný to kandidát věd přes synchronní motory objasňoval obsah své kandidatury, věřím, že děti nosí čáp.
Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
Ale začali jsme tranzistorem, tak neřešme úroveň vzdělávání, rád bych, aby se k tranzistoru toto vlákno vrátilo. Je nás tu dost, kdo tranzistorovou techniku zvládáme, někdo je lepší ve výpočtech, někdo v praktickém použití, jakkoli se obě tyto oblasti musí dost daleko překrývat.
A, jestli tu máme zájemce, který objevuje, postrčme ho, ať neobjevuje už objevené...
Ta tvoje "skolska poucka" předpokládá, že obvod je zapojen přesně podle schematu, t.j. bez přídavných nežádoucích "součástek", kterými jsou vnitřní odpory zdrojů, vodičů a svorek, kapacity a indukčnosti spojovacích vodičů atd. A pokud tranzistory řady KC mají Ft >150Mhz, pak jiná "skolská poucka" říká, že při tak vysokých kmitočtech jsou významné kapacity v řádu jednotek pF a indukčnosti v řádu jednotek uH. Další "skolska poucka" nám říká, že podobných hodnot mohou nabývat vodiče o délkách několika cm a větších, atd...samec píše:...A tiez o tom ziadna skolska poucka nehovori, ze by to malo kmitat. A ked hovori, tak len ako povery a pranostiky, ale nic spocitatelneho.
Je prostě třeba ovládat více, než jen jednu "skolskou poucku".