Mondeo Mk2 2.0i 16V - kalibrace tachometru

Vše, co se týká elektroniky v automobilech, motocyklech a jiných samohybech

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
MetalGod

Mondeo Mk2 2.0i 16V - kalibrace tachometru

#1 Příspěvek od MetalGod »

Vím, že to moc legální nebude, ale dal by se trochu doladit, zkalibrovat?
Tohle auto jsem si pořídil nedávno jako náhradu za o trochu starší Mondeo, který už bylo dost opotřebovaný a oprava podvozku a spojky by stála spoustu peněz.
Na něm jsem byl zvyklej, že jak mám na tachometru 60km/h, jedu ve skutečnosti 54km/h (ukazuje 111% skutečný rychlosti). Policajtům to nevadí, nikoho nebrzdím, spotřeba je nižší… Jenže jak jsem jel s tím novějším "šedesátkou", si říkám, že se ňáko courám, dokonce mě málem dohnali i důchodci. Tak si změřím rychlost a koukám, 46km/h. A abych jel svou čtyřiapadesátkou, na tachometru musí ručička ukazovat na 70km/h (tj. 130% reálný rychlosti).
Je sice pravda, že na tamtom jsem měl gumy 195/60 R15 a na tomhle 185/65 R14 (protože jsou nový), ale i když jsem měl čtrnáctky na starším monďákovi, tachometr nepřeháněl tolik, co tady.
Dá se nějak doladit?

P. S.: Sice je přepočítávání otravný, ale otravnější je, když někoho vezu a ten je bledej jak křída, když na tachometru vidí 130km/h, byť v reálu jedu jen kilo. A jezdit jako "svědomitej" bezmozek 45km/h (podle tachometru), tak jsem s 35km/h králem kolon.
Kdo není ve dvaceti levičák, nemá srdce,
kdo je levičák ve čtyřiceti, nemá rozum.
— Winston Churchill
EKKAR

#2 Příspěvek od EKKAR »

Změř si špagátem obvod kola a spočítej, jestli náhodou nemáš mít na těch 14" ráfcích gumy s vyšším profilovým číslem, než jaký máš aktuálně obutý - a taky se podívej do velkýho techničáku, jaký rozměry máš vůbec povolený, abys nebyl ''podměrečnej". Já i když mám ráfky 15" shodný s ochcáfkou, tak musím mít gumy 195/55 a ne 195/65, jako má ochcáfka. No když bude číselně všecko richtig, tak jedině někdo, kdo umí s origo fofdikofskou diagnostikou a musí ti "v budíkách" přepnout kalibrační konstantu na tvoje kola. Mimochodem tenhle nesoulad u tvýho auta může znamenat, že "budíky" jsou do něj přehozený z jinýho auta = může zase jít o "odcouvanou" ojetinu, resp. budíky se osadily jiný kvůli nižšímu stavu počítadla atd. Zkus se optat Jirky Blechy v Perníkovicích - Svítkově, co ti k tomu řekne. Tady ho znáš jako "GeorgeB".
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
A kutilmile - nelituju tě :mrgreen: :mrgreen: !!!
Milan_F

#3 Příspěvek od Milan_F »

Mám takovej dojem, že 14ky byly psaný v techničáku jen ze začátku výroby Mk2. Později jen s 15kama a většíma.
EKKAR

#4 Příspěvek od EKKAR »

No právě - já fordista nejsem, ale zavání mně to nesprávným rozměrem kol vůči kalibrační konstantě tacha. Převodovky jsou dělaný tak, aby dávaly na jednu otáčku výstupní hřídele stejnej počet impulsů do CAN-sběrnice - a na přesnej poměr vůči ujetý vzdálenosti se to dotahuje kalibrační konstantou v rychloměru, závislou na celkovým obvodu pro daný auto natypovanejch kol. Já třeba mám povolený na 14" ráfky profil 185/65, na 15" už musím nazouvat 195/55, pro 16" jsou povolený jen 205/45 a pro 17" dokonce 225/40 - přitom třeba vochcáfka má na 15" povolený 195/65, který i když jsou větší, tak jsou ve stejný značce, typu a dezénu lacinější než moje "/55" - jednoduše proto, že jsou mnohem častější a vyrobí i prodá se jich odhadem 10x tolik ...
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
A kutilmile - nelituju tě :mrgreen: :mrgreen: !!!
MetalGod

#5 Příspěvek od MetalGod »

Hele, mám v techničáku jako základ právě tyhle čtrnáctky (185/65 R14 84V). Je to docela paradox, protože na předchozím kombajnu mám jako základ psaný patnáctky (195/60 R15). Dále:
185/65 R14 83Z/W
195/60 R15 84V (83Z/W)
205/55 R15 84V (83Z/W)
205/50 R16 84V (83Z/W)

Nevyluxovat si šrajtofli nákupem auta, ekovýpalným, přepisem a povinným ručením, tak si aspoň obuju patnáctky z toho druhýho s tím, že bych musel přední gumy vyměnit, protože vlivem vytlučenejch čepů jsou sjetý uvnitř. A to ještě za zimáky. Disky na šestnáctky (6Jx16 H2 ET49.5/ET46/ET40, nebo 6.5Jx16 ET40) bohužel nemám.
Kdo není ve dvaceti levičák, nemá srdce,
kdo je levičák ve čtyřiceti, nemá rozum.
— Winston Churchill
Puda
Kontaktovat uživatele:

#6 Příspěvek od Puda »

MK2 mi to dělalo taky, zvyknul jsem si. Čtrnáctky kola jsem měl zimní, patnáctky letní. Podle měření v obcích jsem se naučil jezdit 50 tak, že na tachometru jsem měl cca 65. Myslím že to v určité míře dělají všechna auta.
Hledali jsme to s automaniakálním kámošem přes diagnostiku a nenašli jsme nic. Ta diagnostika je plná verze WOW, a nevím, že by někdo měl pokročilejší. Teď mám mk3 a to je proti tomu hroznej krám, je to jako chudej příbuznej. Rychloměr ale sedí.
Absolutně korektní jedinec s extrémními názory.
Odpovědět

Zpět na „Auto - Moto technika“