Návrh obvodu - tlačítko k zamykání/odemykání automobilu
Moderátor: Moderátoři
Návrh obvodu - tlačítko k zamykání/odemykání automobilu
opět, jelikož nejsem příliš zdatný při návrhu elektronických obvodů, žádám vás, zkušenější k pomoci. Do svého auta chci přidat tlačítko, po jehož stisknutí se zamkne automobil a po opětovném stisknutí se opět odemkne. Nějaké řešení se miv hlavě nese, ale je velice nepraktické a využívá především logiky z relátek(spousta relátek). Ale já bych radši něco menšího, s menší spotřebou a něco v čem nebude cvakat jak splašený. Takže vlastně potřebuju, aby výstupem byly dva vodiče, na nichž při stisku tlačítka bude na jednom +, na druhém - a při opětovném stisku naopak.. Napětí samozřejmě 12V. Za návrh řešení předem všem děkuju.
-
petrfilipi
Petr
Bernard píše:Auta, která jsem používal, měla vždy 2 tlačítka, extra pro zamknutí a odemknutí. Nikdy mě nenapadlo, že by stačilo jedno. Ještě si to promysli.
Moje druhé auto (Renault Megane) má jen jedno tlačítko, které zastává obě funkce. Já se pro toto řešení rozhodl z důvodu úspory místa (více tlačítek se nevleze).
Pro ujasnění. Řidiči jednotka centrálu nemá vstup na tlačítko ani mikrospínač ze zámku, je tedy nutné ovládat motorky přímo a to přehazováním polarity. ŘJ jde tady úplně mimo.
Je nutno zohlednit problematiku elektroniky v prostředí automobilu a obvod ošetřit různými ochranami a blokováním.
- Přílohy
-
central.png- (18.89 KiB) Staženo 204 x
- Přílohy
-
8c83a9b4dcee2c576a184f2a654a6805.png- (66.12 KiB) Staženo 182 x
Uvedené schema je ideové a vyžaduje relé s bezpečnou vzdáleností kontaktů proti "prohoření", což se u jiskřících kontaktů může snadno stát. Z tohoto pohledu je snad vhodnější následující zapojení, které používá koncový spínač jako pracovní.
- Přílohy
-
zamykání2.png- (17.07 KiB) Staženo 186 x