TV Philips 39pfl3188h podsvícení
Moderátor: Moderátoři
- otakarv
- Kontaktovat uživatele:
Zaky píše:Už jsi nějakou tu čočku sundal, aby ses podíval, co je pod tím za ledky? Nejlepší je si jednu ledku odpájet, abys viděl, jak vypadá zespodu.
Přesně tak, odpájet jednu vadnou LED, vzít šupleru a změřit její rozměry, podívat se jak vypadá zespodu a následně porovnat zde, mi tento postup pomohl.
Napriek tomu treba brať do úvahy podobnosť v tom zmysle, že ak niektorý seriový rad led je paralelne zapojený k druhému identickému radu led, tak hrozí niečo podobné ako je napísané dolu.
Tu sú moje poznámky, keď som robil 40PFL3088H/12:
Odišiel 1 led pás takmer komplet.
Ledky sú 6V s antiparalelnou zenerkou.
Pásy sú 3 zapojené navzájom paralelne.
Každý pás má 7 lediek do série, takže menovité napätie podsvetlenia je 42V.
Keďže tieto 3 pásy sú paralelne, preto , ked odíde jedna led na niektorom páse tak, že sa prerazí zenerka alebo je led zvodová, tak poklesne napatie na celom podsvetlení povedzme o 3-7V čo ešte nespôsobí bezpečnostné vypnutie obvodu podsvetlenia.
Avšak keďže pás s prerazenou led stiahne celkové napätie podsvetenia, tak ostatné dva paralelné pásy prestanú svietiť resp. ich svit významne klesne keďže napätie podsvetlenia je nižšie, tak je pre riadne svietenie týchto pásov nedostatočné.
Naopak potom je načnutý led pás preťažovaný prúdom do trojnásobku oproti normálu a to samozrejme vydrží len krátko, takže po pár minútach odchádzajú ostatné led na načnutom páse...
Navyše je tam kurvítko, že na doske odídeného pásu za prvou led bola nalepená zemniaca lepiaca páska a keďže pod lakom dosky je cesta od katódy prvej led k anóde druhej led a anóda prvej led je rovno pripojená na + prívod podsvetlenia, tak si myslím, že časom tam vznikol zvod cez lak dosky na kostru cez zemniacu pásku mimo obvodu merania prúdu podsvetlenia, ktorý spôsobil predčasné zničenie prvej led nadprúdom, bez toho aby na nadprúd reagoval obvod podsvetlenia (keďže meranie úrovne prúdu je riešené medzi mnusom prívodu led podvetlenia a kostrou) takže táto dioda odišla ako prvá práve postupným vytvorením tohto zvodu mimo obvodu merania prúdu.
Na ostatných dvoch pásoch zemniaca páska hore nalepená nebola, ale išla pod pásmi kde významnému zvodu zamedzuje izolačná schopnosť samotných dosiek pásov.
Navyše pás ktorý odišiel je v paneli najvyššie položený, takže sa tu uplatnuje aj vplyv hromadiaceho sa tepla zo spodných pásov v hornej časti panelu...
Na vadnom páse teda boli:
- 3x led zvodové či v skrate
- 2x led mali prieraz jednej z led na čipe (svietili už na 3V)
- 1x led bola prerušená
- 1x led bola ok aj so zenerkou.
No a teraz nech sa nikto nehnevá, ale toto celé aj vďaka polohe tej zemniacej pásky je podľa mňa konštrukcia, ktorá sa dá nazvať ako "plánované poškodenie podsvitu"...
Ale jedine Philips a pár Sharpov robí taký podraz ako je na tom maine ohladne zašifrovaného retazca výrobného čísla cpu v nand flash, takže ak by si potreboval vymenit nand s kopiou obsahu z iného rovnakého MB alebo by si potreboval vymeníť zhoreté cpu napr. po blesku, tak TV nikdy nerozchodíš ak nemáš známeho v Philips servise, takže určite ide o vývoj Philipsu.
Panel je Taiwanský a MB používa Taiwanský cpu Novatek a osadená bude asi v Honk Kongu a TV sa zošrobuvajú v Polsku.
Takže ešte potom bolo nutné v SM SAM významne ubrať modrú farbu.
No časom sa nejaké náhradné pásy aj led objavili, takže druhý taký TV (s rovnakou závadou) som už riešil výmenou vadných led za podobné odtieňom aj prúdom.
Preto oprava každého Philipsu je pre mňa zaujímavá výzva