Značení trubičkových pojistek z 80. let
Moderátor: Moderátoři
Značení trubičkových pojistek z 80. let
- Přílohy
-
IMG_7358 cut.JPG- (92.27 KiB) Staženo 233 x
-
IMG_7356 cut.JPG- (124.98 KiB) Staženo 242 x
- tiktak1953
- Artaban001
Standartně se brala pojistka za rychlou. Pomalá měla před označením T. Jináč to šlo poznat podle toho, že pomalý pojistky měly uvnitř spirálky, který byly uprostřed spájené nízkotavitelnou pájkou, nebo jemná sporálka a uprostřed byla kapka čehosi. Rychlý pojistky měly prostej tenkej drátek.
Ja dam radeji prednost pojistce kde mam k dispozici datasheet s parametry nez suplikovym historickym nalezum. Jestli jsou 30 let stare pojistky lepsi nez ty soucasne netusim, ale napriklad i ty nejlevnejsi cinske odpory maji nesrovnatelne lepsi parametry nez ty stare komunisticke. O kvalite vyroby v Cine nemam iluze, ale podobne to bylo i za vlady tech soudruhu u nas.
Pro porcelánovou pojistkovou patronu do síťovýho "soklu" s porcelánovou korunkou a závitem E-27 se písmeno "M" nebo stylizovaná značka hlemejždě (ulita šneka) používalo pro MOTOROVÝ POJISTKY = SE ZPOMALENOU FUNKCÍ KVŮLI ZÁBĚROVÝ ŠPIČCE elektromotoru ...
A kutilmile - nelituju tě
Identifikace podle drátku není spolehlivá. Mám pojistky z 80-tých let "F" i "T" - všechny jsou s jednoduchým drátkem, od 100mA po 3,15A. Provedení se spirálkou jsem v dané době snad ani neviděl, když tak vyjímečně.Artaban001 píše:...pomalý pojistky měly uvnitř spirálky, uprostřed spájené nízkotavitelnou pájkou...
Ani u nových pojistek to není jednoznačné. Pomalé "T" mám od různých výrobců se souvislým i pájeným drátkem, se spirálkou momentálně žádné.
- Artaban001
A kutilmile - nelituju tě
- weed_smoker