softstart pro asynchonní motor

Vše co se týká silnoproudu.

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
marshal

softstart pro asynchonní motor

#1 Příspěvek od marshal »

zdavím, prosím o radu.
Mám problém : na zahradě používám centrálu Kipor a koupil jsem trávní sekačku. Problém je že cetrála má 2000 W max a sekačka je 1200 W.
Problémem je start. Občas běží a občas odmítá pracovat. Když se rozběhne tak běží, ale po vypnutí je start nepravidelný. Navozuje to myšlenku že je tam zabudovaná nějaká tepelná ochrana ale dle servisu nic takového nemá.
U motoru je rozběhový kond.
Dnes zkusím připojit V metr jestli to nepadá moc. Centrála ale přetížení nesignalizuje, tak nevím..
Nemáte nápad na nějaké udělátko co by změkčilo start?
Asi by to chtělo nějaký jednoduchý softstart ale toto je oblast kde jsem se nikdy nepohyboval.
děkuji za rady
Zaky

#2 Příspěvek od Zaky »

Měl sis koupit sekačku se spalovacím motorem :-) Tahat za sekačkou kabel od řvoucí centrály, co to má za výhodu? Můžeš zkusit motor rozbíhat přes rezistor, nebo přes tlumivku, po chvilce tento prvek zkratovat kontakty relé, třeba pomocí časového relé, nebo MKO bastlu, třeba s 555.
Krátce před tím, než se to rozbilo, tak to ještě fungovalo...
jova1
Kontaktovat uživatele:

#3 Příspěvek od jova1 »

Nezkusil jsi připojit dloooouhý prodlužovák?
Taky by to mohla dělat brzda motoru. Jestli spadne napětí tak se to neodbrzdí a ani pak neroztočí.
Achab

#4 Příspěvek od Achab »

Nahodile nespolehlivý rozběh taky může způsobovat vadný kontakt v obvodu pomocného vinutí, snížená kapacita kondenzátoru nebo jeho vada. U podobné sekačky jsem vadný spoj nemohl najít, a nakonec byl zamaskovaný v motoru za svorkovnicí.
Pravoslav

#5 Příspěvek od Pravoslav »

Musím doplnit Achabovo tvrzení. U vadného kondenzátoru, pokud se motor bude roztáčet, bude roztočení trvat mnohem déle (bude líný) a bude se snáze zahřívat.
Nebo také může být problém v prodluž. kabelu, konkrétně v zásuvce.
fredis

#6 Příspěvek od fredis »

Nebo ve vidlici :wink: .
Rotor rotuje a stator stagnuje...
rezis

#7 Příspěvek od rezis »

Ono pokud je ten kond. načatý. Tak se to nemusí roztočit vůbec. Bez plně funkčního pomocného vinutí nemá totiž dostatečnou sílu k odbrždění. Softstart bych z tohoto důvodu vyloučil. Pokud ji nemáš na centrále ale na síti tak jede vždy OK?
Internet - metla lidstva
marshal

#8 Příspěvek od marshal »

tak jsem se právě vrátil z (hradu) zahrady a až se stydím. Pravoslav měl stoprocentní pravdu. Vš jem odkrytoval, odpojil fastony od motoru a měřil napětí - ok, 220V Připojil jsem motor a sekačka se rozběhla. Zakrytoval a sekačka je mrtvá ! Nakonec to byla ulomená polovina kontaktu v kabelové zásuvce a změna polohy zapříčinila problém - jednou šla a pak nešla.
Omlovám se že jsem vás zdržoval. :-)
Odpovědět

Zpět na „Silnoproudá technika“