jura80 píše:... že ruský triedry jsou legendární. ...
Jsou, ale už za minulého režimu bývaly nejlepší dalekohledy z DDR - CARL ZEISS JENA.
Když jsem v 70. letech jezdíval na školení Soemtron (děrnoštítková technika - děrovače a přezkoušeče děrných štítků; třídičky, apod.) do Teplic v Č., tak jsem tam pobýval většinou delší dobu - třeba i 2 měsíce. Domů jsem za celou dobu pobytu jezdil třeba jen jednou (bylo to přecejen přes celou republiku).
No a do NDR bylo coby "kamenem dohodil" - na Cínovec pár km (CZ autobusem), přes "čáru" pěšky a DDR autobusem se pokračovalo dál - spoje většinou navazovaly.
Takto jsme o víkendech jezdívali třeba až do Drážďan. Ve všední dny (odpoledne, po skončení školení) třeba jen do Altenbergu, anebo "až" do Dippoldiswalde.
Často jsme tam okukovali především tu jejich "optickou techniku" (fotoaparáty, triedry, ...) - v tomto byli z celé RVHP snad nejdál - jak do koncepce, tak i do kvality!
Při nějaké z cest (někdy jsme taky jezdili s některým z kolegů autem - ti co to měli blíže než já tam autem byli) - jsem "propašoval" dalekohled DEKAREM 10x50. Tuším jsem ho kupoval v Dippoldiswalde.
Cenu už si nevzpomenu, ale dobře si pamatuji, že jsem neměl dost "východoněmeckých DM", abych ho koupil i s futrálem - tak jsem ho koupil bez něj a ten jsem zase přikoupil až při příští cestě.
Když jsem s ním přijel domů (školení ještě pak dále pokračovalo - čili zase jsem se vracel) a přinesl jsem ho do fabriky (pochlubit se), tak mně "ukecala" jedna kolegině (nimrodka - psal jsem o ní ve vlákně " P: Sušené houby"), abych jí ho prodal, že je pro myslivost jak dělaný.
Tak jsem se nechal ukecat a za "nákupku" (tuším to bylo 1.350,-Kčs - přepočet z "marek") jsem jí ho přenechal. Sám jsem si potom později znovu koupil (a znovu "propašoval") už menší JENOPTEM 8x30W - který mám doposud.
Pro ten menší (a hl. lehčí!) jsem se rozhodl právě kvůli té jeho váze - přecejen ten 10x50 je na běžné turistování docela "těžítko" - njn, optika je skleněná, žádná plastová imitace
Na "pašování" já byl kabrňák - takto jsem tam zakoupil i Prakticu EE2 - v té době úplná novinka (víc než 3x dražší, než jiné /mechanické/ modely Praktica! - vyšla mně na 6.000,-Kčs !!! - 3 výplaty?) a "úspěšně propašoval"
Jenže s tou jsem si "zadřel třísku do (_!_)" - později se mně porouchala a v servisu v Praze mně řekli, že je to neopravitelné (IC v ní prý byl "jednoúčelovka", hodně poruchová /a už před lety/ nedostupná). Takže dodnes "leží" ve skříni - hodnotu má snad už jen ten objektiv
"Namlsaný úspěchy" jsem pak ještě nakonec propašoval pro druhého kolegu (fotografa - amatéra) "mohutnější" PENTACON six TL
http://bazar.hunting-shop.cz/inzerat/26 ... 7x50-8x30/