Návrh startovacího zdroje.
Moderátor: Moderátoři
Návrh startovacího zdroje.
chtěl bych si vyrobit startovací zdroj k zahradnímu rideru. K disposici mám trafo na 2 sloupcích průřez 30 cm2 a pak další se středním sloupkem 24 cm2. Dráty nějaký mám, takže namotat by to nebyl problém. Startér má cca 800W. Spočítat normální trafo zvládnu, ale jde mě o to, že ten zdroj bude používán krátkodobě jen na starty, takže by se dalo tvrdosti pomoci nějakou úpravou, zřejmě v sycení. Nevím ale kolik. Dělat to zkusmo mě nepřijde dobrý, tak bych chtěl poprosit o nějakou radu. Taky na jaký napětí navrhnout sekundár, když startér je na 12V. Na výstup bych chtěl dát můstek z ČKD diod.Díky za případný rady.
//Trafo máš na 900 VA starter na 800, tak není co řešit.
///na sekundár dej 16V (2 V sežerou diody další 2V přívody a spoje)
////předpokládám, že primár už tam je, tak změř z/V a domotej závity 25mm² mědí. A můžeš na starter i celé dopoledne orat.
Teď jsem skáknul do dílny a primár na trafu je motán průměrem 1mm a sekundár plackou 2x4,5mm.
Já osobně bych to vinutí učunil z toho pásku, pospojovanýho navzájem do sekcí paralelně - minimálně dva a líp tři pásky vedle sebe. Navíjel bych na jeden sloupek tři cívky najednou vedle sebe, klidně i oddělený přepážkou. Těch pár závitů pro napětí 14V naprázdno by se ti tam 3x vedle sebe mělo v pohodě vejít. Pokud se nevejde, namotal bych poloviční počet závitů - a na druhej sloupek to samý. Na každým sloupku by pak byly 3 sekce, který by se v rámci jednoho sloupku spojily paralelně a oba sloupky pak do série. Je samozřejmě nutný dodržet fázování, aby se napětí neodečítaly. Výslednej proud by pak měl bejt minimálně nějakejch 60-80A "trvale" (určitě celý minuty bez přerušení) a určitě aspoň 300A při tom zmiňovaným 500% přetížení po krátkou dobu - v podstatě do zkratu ...
A kutilmile - nelituju tě