jak naladit
Moderátor: Moderátoři
- radioelectrum
jak naladit
A vůbec: https://www.parabola.cz/abc/
A největší problém budeš mít s tím DiSEqC-em. Není to normalizované: jeden výrobce to má tak a jiný opačně
Dej si to tak, aby byl LNB pro signál z Astry 3 (Skylink - tedy to "Óčko") "průchozí" (tj. DiSEqC je vypnutý - tak jako bys měl pouhý singl LNB).
A úplně nejlepší by bylo, kdyby jsi tam (pro to nastavení na družici) použil skutečný singl LNB; "namířil" (nastavil) parabolu, naladil programy ze SL - a teprve poté laboroval s "monoblokem". A i ten nemusí pasovat ke všem parabolám - konkretně monoblok 4,3° je prioritně určený k parabolám Ø 80cm, . . .
Njn - začátečník a multifokus, . . . to se moc neslučuje.
radioelectrum píše:ptám se jako úplný začátečník protože SAT technika není můj obor. . . . Tám nebudu muset šaškovat s naladěním neznámého HD satelitu a zároveň se snažit směrovat parabolu. . . . tak má být druhý "čumák" vpravo nebo vlevo? A jak mám přepnout na tom mém přijímači Diseq?
a jaký "neznámý" HD satelit budeš hledat ?
. . . na jaké pozici ?
od toho budeš vycházet abys věděl kam máš dát druhý ozařovač pro 19,2 . . .
. . . v menu diseq není ?
Jodr píše:Úhel odrazu platí i pro radiové vlny. Nastav Astru 19° a druhou jednotku dej vlevo při pohledu na parabolu, ta by pak měla šilhat na 28,5°
Když už, tak snad na 23,5°E
Ale prioritní jsou snad české (slovenské) programy - tedy A3 (23,5°E) napřímo a šilhat na A1
- radioelectrum
není lepší to udělat právě naopak. Nastavit to celé na 23,5° aby naše programy byli s větší intenzitou než ty z 19° ? O kolik je slabší signál z té druhé jednotky(co je mimo střed)?Jodr píše:Úhel odrazu platí i pro radiové vlny. Nastav Astru 19° a druhou jednotku dej vlevo při pohledu na parabolu, ta by pak měla šilhat na 28,5°
- monterjirka
Takže podporuji myšlenku začít s jednoduchým LNB.
Diseqc - já mám divně chytrej satelit. Pokud je dual LNB správně nasměrované, on si při automatickém ladění dokáže zkusit kde co je a sám si družice identifikovat na kterém "vstupu" jedou. Takže to na první pokusy se směrováním je velký problém