Makita 6227D
Moderátor: Moderátoři
Makita 6227D
Setkal jste se s tím někdo u bateriovky? Co mě asi čeká, vevnitř je motor Mabuchi, zadek má zapertlovanej. Napadá mě, zda nemohlo dojít jen k vznícení uhlíkovýho prachu, co odrbal komutátor z uhlíků. Nechci to moc zkoušet, aby neodešel regl otáček. Blbý je, že jestli bude na šrot, tak jsem vloni repasoval 2 sady baterek...
Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
http://nahradni-dily.makita-centrum.cz/ ... kita_6227D
O víkendu do ní kouknu. Teď jsem si vzpoměl, že mě něco podobnýho udělala asi půl roku po koupi někdy v roce 1994 jiná ale podobná Makita 6211D. Dal jsem ji do záruční opravy, vyměnili bouchlej regl. Po pár týdnech to udělala znova ale regl přežil. Rozdělal jsem ji, vyndal motor a vysypalo se z něj kupa uhlíku. Tak jsem zadek motoru namočil do misky petráku aby se motor vymyl. Mám ji dodnes , maká a nikdy jsem ji od tý doby nerozdělal.
Díky!
ohryzek36 píše:A i levněji.
Pozor na to. Ty levnejší jsou většinou od neautorizovaných prodejců (neoficiální dovoz apod.). Případnou záruční reklamaci musí řešit prodejce sám. V případě autorizovanýho prodejce, záruční reklamaci řeší Makita servis v Brně.
Když by se reklamovalo nářadí od neaut. prodejce v servise v Brně, opraví ho, ale záruku neuznají a nechají si jí zaplatit. Seznam autorizovaných prodejců má Makita na webovejch stránkách.
Naklepat závadu zpět se mi nepodařilo. Vyfoukal jsem komutátor 6A vzduchu. Vylítalo ještě kopa mouru. Po smontování jsem zkusil 10 mm vrtákem provrtat 40 mm dubovej špalík, což je sšná zátěž a jede jak zamlada. Tak nevím....
Milan_F píše:ohryzek36 píše:A i levněji.
Pozor na to. Ty levnejší jsou většinou od neautorizovaných prodejců (neoficiální dovoz apod.). Případnou záruční reklamaci musí řešit prodejce sám. V případě autorizovanýho prodejce, záruční reklamaci řeší Makita servis v Brně.
Když by se reklamovalo nářadí od neaut. prodejce v servise v Brně, opraví ho, ale záruku neuznají a nechají si jí zaplatit. Seznam autorizovaných prodejců má Makita na webovejch stránkách.
Tak to je snad jasné, že v případě, že si svépomocí měním díl v čemukoliv, tak mi záruka zaniká (i když se tyto věci řeší jen po záruce) - nebo mi něco uniká? Problém to může být jenom pro prodejce dílů nebo servis, který by se snažil na takto opravené věci držet záruku, ale ti si raději seženou (samozřejmě dražší) díl oficiálnější cestou.
Vidím, že nakonec není co řešit - zkrat v motoru tvořil jen komutátor s drážkama zalepenýma uhelným prachem, takže "oprava" byla jen v jeho pořádném vyčištění. Což je taky koneckonců rozumné řešení.
ohryzek36 píše:Vidím, že nakonec není co řešit - zkrat v motoru tvořil jen komutátor s drážkama zalepenýma uhelným prachem, takže "oprava" byla jen v jeho pořádném vyčištění. Což je taky koneckonců rozumné řešení.
Horší je, že to není tak jistý, že byl zamourovanej komutátor. Až do posledního okamžiku bateriovka vrtala, tak proč najednou. Třeba mě napadá posuv kotvy v ložiskách zpět na původní místo do kterýho se mohla dostat třeba úderem při dopravě a uhlíky jely jen hranou po neprojetý části komutátoru a podobný "klepnutím opravitelný" věci.
Přece jen ty uhlíky nejsou z čistýho grafitu, grafit bude něčím pojenej. Jeho oxidací může ubejvat a od povrchu se drolit, což při častějším používání nevadí, protože se ta troška prachu odfoukne. Ale když je ho tam víc…
kdo je levičák ve čtyřiceti, nemá rozum.
— Winston Churchill
https://www.makita-shop.cz/Makita-nahra ... /?strana=2
Asi se budu muset poohlídnout po nějakým starým rozměrově kompatibilním Mabušáku řady 500 až 550 a zkusit kanibalizovat uhlíky z něho. Musí to být typ s vysokým přídavkem mědi (načervenalý), ty na odkazu jsou většinou na 230V a ty jsou jen skoro čistej uhlík (černý). Na fotce jeden zkanibalizovanej je, rozměr je stejný ale mám jen jeden, druhý je taky sjetý na plech.