A Progressive Communication Receiver (QST1981/11)

Problémy s návrhem, konstrukcí, zapojením, realizací elektronických zařízení

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
lesana87

#61 Příspěvek od lesana87 »

Tak jsem nakonec předělala ten buffer za VFO. Místo dvougejtového MOSFETu 3N204 je tam teď JFET J310. Výstup VFO bez připojeného směšovače je sinus, se směšovačem zaoblený obdélník. Na snímcích z osciloskopu (původní/nový buffer) je zelený kanál výstup VFO před sériovým odporem 47Ω, žlutý je přímo na vstupu směšovače. Teď už se mi ty průběhy líbí. Nicméně rušení v příjmu každých 8kHz je tam teď kolem poledne stále, ale bez antény tam není, ani s IF ziskem na max.
Přílohy
novy_buffer.png
Výstup nového bufferu
(10.19 KiB) Staženo 88 x
puvodni_buffer.PNG
Výstup původního bufferu
(10.85 KiB) Staženo 78 x
buffer_J310.png
Nový buffer s J310
(3.68 KiB) Staženo 111 x
Lukas-Peca
Kontaktovat uživatele:

#62 Příspěvek od Lukas-Peca »

To už bude nějaké místní rušení, hlavní je, že bez antény je to v pořádku.
danhard

#63 Příspěvek od danhard »

To čumím, Anička z lesíčka mezi radioamatéry :)
Asi byl ten dualgatemosfet moc strmej a už to šlo do limitace.
Kdyby jsi si hrála trochu s tím trafem, tak by jsi dostala větší výstup a nezlimitovanej (protože bys to více zatížila).
Limitace ale tomu mixéru nevadí (počítám, že je tam balanční mix) a je dobře, když je to symetrický.

Aha už to vidím, používáš SBL1, symetrie oscilátoru dělá přímo potlačení prosaku oscilátoru na výstup.

Bez cívek to jde taky rychlejma multiplexorama :)
lesana87

#64 Příspěvek od lesana87 »

Kde ses do teď flákal s těma moudrama? :?

Zkusila jsem ten periodickej ruch nahrát diktafonem, když přelaďuju, tak to zní nějak takhle:
Přílohy
ruseni.zip
(39.67 KiB) Staženo 131 x
Achab

#65 Příspěvek od Achab »

To rušení spíš připomíná signál mimozemšťanů z filmu Kontakt. :)
Pokud jde o silné místní rušení, šlo by zkusit zkratovat anténní vstup, případně konstrukci provizorně odstínit.
lesana87

#66 Příspěvek od lesana87 »

S odpojenou anténou, ale ponechaným připojeným přizpůsobovacím ununem na vstupu preselektoru, tam to rušení není.
microlan

#67 Příspěvek od microlan »

Udělej si anténu jako dipól. Tyhle nesymetrický dlouhý dráty jsou jako magnet na různá rušení. Jediné univerzální řešení pro více pásem je dipól napájený dvojlinkou a dolaďovaný symetrickým L článkem. Co se týče rozměrů, je toho celá řada variant, podle preferovaných pásem. Pokud máš ale málo místa, tak doporučuji udělat zkrácený dipól se středovou prodlužovací cívkou, to zase ale nebude na všechny pásma. Plánuješ i vysílání?

Četl jsem celé vlákno a jen chci vysvětlit report 59 byť si stanice nerozumí. Jednak tam může být rušení, takže signál bude silný, ale nečitelný. Pak by neměl dávat 5ku, ale v závodech se dává téměř výhradně 59, jednak se nikdo nezdržuje sledováním S-metru a za druhé to zmenšuje chybovost v reportu
danhard

#68 Příspěvek od danhard »

Zkus nějakou směrovou anténu (rámovou, feritku) :)
microlan

#69 Příspěvek od microlan »

No nebo magnetku, je to malý a na příjem perfektní. Je ale velice úzká, což je na jedné straně výhodné právě z hlediska rušení, ale musí se to dolaďovat, to by byl námět na bastlení, udělat servo na automatické dolaďování magnetické antény. Jinak mám s tím docela zkušenost, dá se na to i vysílat, pokud jsou dostaečně dimenzovány kondenzátory, ale účinnost je mizerná. K lambdě4 jsem měl rámovku namotanou na plastovém krytu z PC, asi 5 závitů 0,6 mm drátem doladěno cca 50 pF , vazební závit přes 1/5 plochy a chodila perfektně
danhard

#70 Příspěvek od danhard »

Obojí je MLA :)
microlan

#71 Příspěvek od microlan »

Jen jsem Ti přitakal a rozvinul Tvůj návrh.
lesana87

#72 Příspěvek od lesana87 »

Na samotnou prodlužovací cívku by to nehrálo jak z praku? Když už jí mám navinutou. Kdybych do ní strčila 8 toroidů FT140-43, akorát tam průměrově pasujou, tak by to byla dost hustá feritka. :?
microlan

#73 Příspěvek od microlan »

Asi by to hrálo, jen to naladit. A asi by to hrálo i líp než dlouhý drát, kde je problém s protiváhou, kterou většinou ochotně vyrobí přívodní dráty sítě 230V a naservírují do rádia vše co se po nich šíří.
lesana87

#74 Příspěvek od lesana87 »

Jako protiváhu mám zemnič zakopanej pod a zabetonovanej do základů. Měl to být hromosvod, ale není.
Žila jsem v domění, že feritka a rámovka jsou náhražky, když není kam natáhnout ten dlouhý drát.
Achab

#75 Příspěvek od Achab »

Jsou to náhražky, i když pro příjem můžou být vyhovující. Ale nároky aktivního DX-mana asi neuspokojí...
Odpovědět

Zpět na „Řešení problémů s různými konstrukcemi“