Prodám Rádia KAPSCH a UNISONO

NEKOMERČNÍ nabídka přístrojů, součástek a náhradních dílů

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
fredis

Prodám Rádia KAPSCH a UNISONO

#1 Příspěvek od fredis »

https://photos.app.goo.gl/4r57DgTDCDHZWZHX7 Kapsch 300, Unisono 150. Kapsch je plně funkční a velice zachovalý. Unisono něco vyluzuje :lol: a jde ladit jen doprava..
Rotor rotuje a stator stagnuje...
jirka5

#2 Příspěvek od jirka5 »

Ten Kapsch 300 je nějak podezřele podobný bratislavským rádiům řady Song Automatik, Sázava, Kvintet. Nekoukal ses dovnitř, jaká to má střívka?
A ta česká stupnice......
Kdo od koho opisoval, nebo kdo pro koho vyráběl a jakých součástek?
EKKAR

#3 Příspěvek od EKKAR »

Vzhledem k tomu, že Rakušáci si nechávali dělat pod svýma značkama spoustu věcí nejen v bejvalým Československu (stačí si vzpomenout na značky "First", "Lenco" a další), ale i jinde, vůbec bych se nedivil tomu, kdyby ten "Kapš" byl přebrandovanej Song nebo něco pozdějšího z týhle "rodiny"...
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
A kutilmile - nelituju tě :mrgreen: :mrgreen: !!!
Hubert_79
Kontaktovat uživatele:

#4 Příspěvek od Hubert_79 »

Značka Lenco ovšem není a ani nebyla z Rakouska.
Frýba a láska zvítězí nad Hemalou a nenávistí!
elektrosvit

#5 Příspěvek od elektrosvit »

Už se to tu jednou řešilo. Kapsch je vzhledově velice podobný Songům, vnitřní uspořádání však vypadá trochu jinak. A taky byl vyráběn dřív než Song a spol. Viz radiomuseum. Spíše se konstruktéři Tesly inspirovali tímto rádiem při vývoji Songu než naopak. Jestli něco dělala Tesla pro Kapsch, byla to přebrandovaná Monika nebo Dolly.
Hifista

#6 Příspěvek od Hifista »

Skříňka rádia Kapsch je rozměrově téměř shodná se řadou Song. Kapsch je podle vnitřností o dosti starší než naše řada Song, Sázava, Kvintet, ale zvukově je o třídu výše. Je v něm použitý reproduktor Tesla čtvercového typu, řada ARZ s malým magnetem, který se v tuzemských rádiích nikde nevyskytoval.
elektrosvit

#7 Příspěvek od elektrosvit »

To je zajímavé, reproduktor na obrázku v odkazu výše na Teslu nevypadá. Není to nějaká dodatečná předělávka?
Hifista

#8 Příspěvek od Hifista »

Tak jsem pro nedůvěřivce rádio rozebral a vyfotil. Podotýkám, že jeho demontáž je dosti nervní práce-tady zase všechna čest pro řadu Song. Také vkládání dvou plochých baterií není vyřešeno zrovna nejlépe. Jinak již musím jen chválit, protože můj kousek je krásně funkční i po těch letech a jediným zásahem do něj bylo přeladění do normy CCIR. I citlivost je na vkv po přeladění velmi dobrá.
Takže repro ARZ je tam původní a zřejmě šlo o nějakou zakázkovou sérii vzhledem k jeho neobvyklé impedenci 12 ohmů. Jak už jsem psal v předchozím, má toto rádio krásný plný přednes a řada Song vedle něj zní velmi uboze.
Přílohy
IMG_0140.JPG
Kapsch TR10N
(242.6 KiB) Staženo 237 x
IMG_0141.JPG
Kapsch TR10N repro.
(140.24 KiB) Staženo 212 x
elektrosvit

#9 Příspěvek od elektrosvit »

Kvůli mně jsi ho rozdělávat nemusel. :) Reproduktor asi doopravdy bude speciál, v žádném tuzemském zařízení jsem takový neviděl. Akorát se stejným malým magnetem elipťáček v rádiu Menuet. Šásko mají kluci od Kapsche udělané pěkně. A proč má tedy Song horší přednes? Jsou tady nějak lépe udělané korekční obvody, nebo je důvodem jen jiný typ reproduktorku v kombinaci s plastovým kufříkem u Songu?
Hifista

#10 Příspěvek od Hifista »

Když už jsem to rozebral, tak jsem promazal v ložisku ladící hřídelku, protože ladění vzhledem k delšímu nepoužívání rádia poněkud zatuhlo.
K reprodukci bych řekl, že tito a další výrobci ze "západu" přizpůsobovali kmitočtový průběh použitému reproduktoru. Když jsem např. ke stolnímu rádiu Grundig, které s vestavěným repro má příjemný přednes, připojil kvalitní reprosoustavu, tak to nebylo vůbec poslouchatelné vzhledem ke zdůraznění některých kmitočtů. Tesla se snažila o vyrovnaný kmitočtový průběh a také při připojení vnějšího repro zní velmi dobře, ale přednes s vestavěným repro je zase naopak "nicmoc". Také upevnění repro na čelní stěnu musí být v reprodukci přínosem. Nemám rád rádia, kde je repro v chassis - právě řada Song, nebo starší Carina, protože tam vždy vzniká netěsnost a čelní stěna pak neplní úlohu rezonanční plochy. Jsou ovšem i kladné případy, kdy u rádia z NDR Stern Elite 2001 je repro v chassis, ale provední je zcela přesné, takže po nasunutí skříně solidně těsní. Naopak u zde rozšířené řady VEF 204, 206 repro v chassis vůbec s čelní stěnou netěsní, ale rádio zní přitom docela dobře.
elektrosvit

#11 Příspěvek od elektrosvit »

Stern Elite bych s řadou Song moc nesrovnával, jelikož je to větší přijímač s velkým reproduktorem. Skříňka je uvnitř z překližky a teprve na ní jsou upevněny vnější vzhledové plastové panely. Reproduktor díky tlustému filcu těsní výborně. Totéž platí i o starším modelu R150 a jeho ještě starším koncepčně podobném předchůdci R110. Bohužel tato rádia nemají vestavěný síťový zdroj a spotřeba z baterií je dost velká. U Cariny se počítalo spíš s reprodukcí přes vnější reproduktor v autě. Na malý vestavěný reproduktorek moc kvalitní není.
fredis

#12 Příspěvek od fredis »

Tak už jen ten Kapsch. Unisono šlo do SD..
Rotor rotuje a stator stagnuje...
Odpovědět

Zpět na „Nabídka přístrojů, součástek a náhradních dílů“