Skutočná životnosť CCFL trubíc a LEDiek v LCD televízoroch
Moderátor: Moderátoři
Skutočná životnosť CCFL trubíc a LEDiek v LCD televízoroch
30000 hodín pri prúde 400mA led reťaze plná strieda (100% myslené podsvetlenie naplno) za predpokladu, že svietivosť po tomto čase poklesne o 50% oproti pôvodnej hodnote, a v trvalej prevádzke pri 25+-2°C.
http://monitor.espec.ws/files/panel_lg_ ... s__799.pdf
Ale tie led sa samotné pri 400mA a plnej striede hrejú viac ako na 25°C +-2°C a tak asi to bolo myslené akože pri teplote okolia 25°C, čo je tiež pochybné, keďže TV ma v sebe zdroj a MB ktoré vyžarujú ďaľšie teplo.
Bolo by teda dobré prepočítať podľa IO podsvitu, aký vlastne prúd nastavili v zdroji týchto TV EAX64905001, pretože prvá led tam odíde asi po 26000 hodinach (pustený približne 12 hodín denne) na max. podsvite.
Mňa zaujíma, za koľko hodín prevádzky sa pokazí LED podsvietenie napríklad pri TV. Ale v reále, nie čísla na papieri. Mám také podozrenie, že to nevydrží ani polovicu oproti CCFL.
"pretože prvá led tam odíde asi po 26000 hodinach (pustený približne 12 hodín denne) na max. podsvite" laicky po asi 3 rokoch ak pani dôchodkyna má zapnutý 12 hodín denne s plným podsvitom.
Doplnenie pre lepšiu prehladnosť ako to napísal p32:
3 x 365 x 12 = 13140 hodín
U CCFL trubic klesá jas přibližně o 10% za 10.000 hodin, u EEFL je to ještě méně. Takže pokud se trubice mechanicky nerozbijí nebo nedojde k nějakému "zahoření" u přívodů, výbojky obvykle televizi přežijí.
Asi jsem někde udělal chybu a těch 10 hodin je takových 4-5 hodin dopoledne a 6-7 hodin odpoledne a někdy i do půl druhé ráno, takže takový zdravý průměr, protože někdy jde jen večer, ale ta svině se jeví furt jak nová. Na to, že je to jen mizerný Samsung.
Tam je to normálne, že ak sa to používa s rozumom, tak to vydrží omnoho viac ako direct led.
Vlastne z toho kvanta UEXXD5000 a podobných TV som zaznamenal veľmi málo porúch samotných led.
Príčina asi bude, že edge led mávajú prúd niekde okolo 100-150mA, takže nie je deklarovaný tak vysoký vzhľadom na veľkosť púzdra.
Predpokladám, že u led na podsvitoch typu edge (ktoré boli ako prvé pri prechode z CCFL na LED) ten prúd práve z dôvodu životnosťi nenastavovali a ani nedeklarovali tak vysoký, ale proste nasekalí väčší počet lediek pre dodržanie dobrej svietivosti a samozrejme aby ľudia ocenili výhody prechodu z ccfl na led zníženou spotrebou, menšou hrúbkou a hmotnosťou a samozrejme porovnateľnou životnosťou TV avšak príchodom direct led, keď CCFL už sa prestali vyrábať, tak ľudia stále boli v tom, že predsa je to led, tak sa nemusíme báť, že to odíde po 3 rokoch, čo ako vieme nie je úplne pravda.
Direct podsvetlenie so šošovkami je lacnejšia alternatíva led podsvitu na neskorších modeloch a tam už sa teda nejedná o nejakú životnosť, pretože tieto modely TV sú nižšej triedy.
Samozrejme aj keď je UE32D5000/5500 EDGE, nie je od veci prevencia ešte ďaľšieho zvýšenia životnosti znížením I a samozrejme to aj robím...
JiriTom píše:Má tohle: https://us.hardware.info/product/119611 ... ifications takže edge...
Jasně, taky jsem to mohl napsat.
A je pravda, že jsem si vůbec neuvědomil, že je řeč o direct. No, ta moje tak ze ještě 3 roky vydrží a pak ji asi šoupnu na zahrádku na víkendové čučení a koupím něco nového 32" s T2 (a vïc?), protože to pasuje akorát do nábytku.