Topolná končí
Moderátor: Moderátoři
Na přijímačích s volitelnou šířkou pásma AM se to na širším pásmu opravdu nedá poslouchat - aparáty u kolotočů mají zkreslení o moc menší...
Třeba na BigBenu je 270k totálně neposlouchatelných. Přitom Poláci jsou sice slyšitelně slabší, ale nezkreslený! /AVC Benovi fakt funguje/.
Čím to přesně je? Nemá to potlačenou nosnou?
http://www.ok2imh.com/view.php?nazevcla ... 2014120002
Problém je, že tam používaní nějaký přiblblý způsob ekvalizace který jim nařizují používat radiokomunikace.
Přesně to ale taky nevím
VYSÍLAČ TOPOLNÁ 270 (dříve 272) kHz
Lokalita: Uherské Hradiště – Topolná
Souřadnice: 17°31′41″E 49°07′14″N
Nadmořská výška: 180 metrů
Frekvence: 270 kHz
Výkon: 50 kW, provoz vysílače: po-pá 5.00-24.00 hodin, so-ne 6.00-24.00 hodin
Šířený program: Český rozhlas 1 Radiožurnál, vysílač je také součástí systému RADIO-HELP, kdy zprostředkovává přenos informací v mimořádných situacích. Pro tyto účely je do stávajícího analogového dlouhovlnného vysílání rozhlasového vysílače, superponován digitální signál formátu HD Radio
Počet vysílacích věží: 2, výška vysílacích věží: 270 metrů. Stožáry samotné jsou 250 metrů vysoké, ale mají ještě dolaďovací nádstavce, takže jejich špičky ční ve výšce 270 metrů nad okolní rovnou krajinou. V oficiálních přehledech se proto udává výška jen 250 metrů a tím jsou na 12. místě v žebříčku nejvyšších staveb v ČR (rok 2016)
Takže provoz s řízenou nosnou, optimod a superponovaný digitální signál, to je trochu moc na jednu dlouhou vlnu...
To máš to samý jako u gramodesky - ta je záměrně nahrávaná s amplitudovým zkreslením, který má průběh podle křivky nazvaný RIAA korekce. Důvody jsou popsaný jinde, nechci je zbytečně opakovat - prostě to tak je už desítky let. KDYBYS ALE PRŮBĚH tý korekce NEZNAL, jen těžko bys dokázal při přehrávání správně nastavit kmitočtovou korekci tak, abys z repráku slyšel správnej zvuk odpovídající tomu původnímu.
Kapišto?
A kutilmile - nelituju tě
To tenhle Bohem zatracený stát fakt neutáhne?
Když komunisti léta letoucí utáhli nejprv půl megawattu ERP a pak i celej megawatt?
Celé moje "krystalkové mládí" to vysílalo plným výkonem. Hrálo tady úplně všecko, dokonce i to, co Šrait navrhnul nešikovně - prostě ta pára vždycky někudy prolezla
Včetně celýho toho zázemí /aspoň odhaduju podle trafaček i přípojek, co jsem sám viděl později/ musela celá Topolná za bolševika brát okolo 2MW. Protože ty vzduchový i vodní chladicí zařízení vysílače i cívek a příslušenství /co tam doufám zůstaly!/ byly fakt "mega" a muselo to sežrat dost. Jenom chlazení náhradní zátěže pro dolaďování mělo odběr přes 100kW a nesmělo se do toho plným kotlem dýl, než dvě minuty.
Můj strejda tam měl kamaráda ze Starého Města, se kterým se učil a chvíli dělal v pardubické Telegrafii a pak spolu byli i na vojně.
Jako šušeň jsem se tak dostal i na místa, kam by se pozemský červ nikdy nedostal. A je hrozná škoda, že jsem tam nesměl nic fotit /Prakticu sem měl sebou/ a že si z toho víceméně prd pamatuju.
Ale jenom z těch rozsvícených elektronek, velkých asi jako 150L barel na vodu, šla hrůza. Všecko dokola tam bylo přímo neskutečně velký a skoro všecko "hrálo", nejvíc cívky anténních členů a obrovitý modulační trafo.
Myslím RD250VM to byly a na modulaci nějaký podobný.
Některý věci tam svou primární funkci a účel vůbec nepřipomínaly - kdyby mi neřekli, že tahle šílenost je ve skutečnosti jen vodou chlazená cívka, tak bych řekl, že je spíš něco k topení, nebo do pálenice
S těmi dnešními 50kW i přes dlouhou vlnu, ale s pokurrveným signálem to dosáhne sotva tak sem ke mně. Vzdušnou čarou je to "pár" kilometrů, dojedu tam za půlhoďku.
Jak jsem napsal, doufám, že všecko z původních 500kW vysílačů tam zůstalo zachovaný, udržuje se to a jen v případě potřeby naladí a najede.
Může se to mimořádně hodit.
Vznes dotazy na člověka provozující tu webovou stránku na kterou sem linkoval. Kdysi dávno sem mu psal a bylo zřejmé že tam někoho zná a dost toho ví.
Možná by dovedl více zjistit i o tom "pomršeném zvuku"
Neboť výkon u vysílačů s triodami lze obecně regulovat jen velikostí konečného anodového napětí.
A to bylo na Topolné od určité doby dobře a skoro plynule regulovatelné, od instalace tyristorově regulovaných vn zdrojů.
Rozdíl mezi 500 a 600kW opravdu poznat být nemůže, ale mezi 500kW z jednoho a 1MW z tandemu už to sakra poznat je. Naši paštikoví dovolenkáři úplně běžně poslouchali Hvězdu v Jugošce i jinde.
Pokud se pamatuju, tak Hvězda až do roku 89 vysílala 24/7 a údržba se dělala v noci, trvala dvě hodiny, od půlnoci do dvou. To bylo možný i postřehnout např. na reflexech, kdy ty během údržby sice začaly šumět zesláblým signálem, ale nikdy nezmlkly.
To až později kvůli úsporám začal Rozhlas DV vypínat o půlnoci a pokračovalo jen FM.