Řízení škrtící klapky Bosch
Moderátor: Moderátoři
- ZdenekHQ
- Významný člen
- Kontaktovat uživatele:
Řízení škrtící klapky Bosch
Příklad: https://www.renaultdily.cz/elektronicka ... ci-bosch16
Další fotky můžu dodat, mám to rozebraný...
Chlap (ať pořád neříkám kámoš, i když je to spolužák) chce řídit škrtící klapku Bosch přes nějakou mutaci PLC. Je tam "motor", co přes převod otáčí klapkou, na které je zpětný péro. Takže vlastně kroutící moment motoru jde proti pružině, tím se nastavuje úhel škrcení sání. Dál je tam dvojitej potenciometr pro snímání náklonu, podle zapojení nejspíš jeden provozní a jeden v protisměru pro sichr a detekci chyby řídící jednotky.
Teď jde o to, čím ten motor ovládat. On přišel s jednoduchým PWM a potenciometrem, jenže to nechodí dobře, chce 0..10V, navíc nemá zpětnou vazbu od náklonu klapky. To bude na mně...
Ta klapka se sama nevrací při drobných změnách PWM, jako by byla přidřená - je to provozní stav, nebo to mám namazat? Jde o to, jak to řídit, protože "obousměrně" řízený PWM (to je vlastně H-můstek) přes 0..10V a se zpětnou vazbou je trošku složitější.
A jak se ten "motor" vlastně budí? Klasickej proudovej zdroj je nanic, čistá PWM taky nic moc (ale může to být tím přidřením), možná spínanej proudovej zdroj? Nápad mám, jen jsem to nezkoušel...
Správně navržené zapojení je jako recept na dobré jídlo.
Můžete vynechat půlku ingrediencí, nebo přidat jiné,
ale jste si jistí, že vám to bude chutnat[?]
Takže říct "nějak budu řídit klapku pomocí PWM" je docela nátřesk. Udělám jednu věc - odkážu tě na člověka, kterej se tady řídícíma systémama spalovacích motorů a jejich údržbou živí, ať nechodíme kolem horký kaše = piš SZ uživateli "GeorgeB". Co neví o ŘJ motorů aut a o softech do nich on, to nejspíš nestojí za to vědět. V případě potřeby ti na něj dám do SZ osobní kontakt.
A kutilmile - nelituju tě
- ZdenekHQ
- Významný člen
- Kontaktovat uživatele:
- ZdenekHQ
- Významný člen
- Kontaktovat uživatele:
Mechanicky to chodí volně. Jestli "kluci" připálili ten motor tím, že to připojili natvrdo na nějakej 100Ah 12V aku netuším. Ale volně se ten motor točí bez problémů.
Jakoby to potřebovalo zpětnej "kopanec".
Divný.
DODATEK: Zajímavě chodí 50Hz PWM, třepe se to jak traktor, ale reaguje to relativně plynuleji...
- ZdenekHQ
- Významný člen
- Kontaktovat uživatele:
Technickej cit mně říká, že když proudově "přitlačím", tak se to pootevře, když uberu, tak se to zavře. Nefunguje to. Nedře to. Tady mám podezření na nějakej remanentní magnetismus, co to drží v motoru proti směru zavření, a je potřeba tomu v H-můstku poslat puls opačným směrem... Ale řeším to poprvé...
- ZdenekHQ
- Významný člen
- Kontaktovat uživatele:
Postavil jsem zpětnovazební regulátor, takže PWM ví o úhlu natočení, a stejně to nechodí lineárně. A když to přeženu se ziskem zpětné vazby, tak na mě začne zlostně klapat. Možná tomu na stole chybí sání...
Ještě doplňková otázka - co s tím dotyčnej chce regulovat? To chce na samodomo kogenerační jednotku nebo na nějakej zahradní traktor? Protože na silnice s takovým řízením motoru nesmí, aspoň ne v tomhle Kocourkovsku - nesplňuje to homologační podmínky daný Zákonem pro provoz na pozemních komunikacích ...
- ZdenekHQ
- Významný člen
- Kontaktovat uživatele:
- ZdenekHQ
- Významný člen
- Kontaktovat uživatele: