Solonizační jednotka do bazénu

Problémy s návrhem, konstrukcí, zapojením, realizací elektronických zařízení

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
microlan

Solonizační jednotka do bazénu

#1 Příspěvek od microlan »

S blížícím se létem přemýšlím, že bych do nafukovacího bazénu dal mořskou sůl. Ne, že bych chtěl mít doma moře, ale zajímá mě to z hlediska udržení čistoty vody. Bývá tam tzv. solonizační jednotka, což je jakýsi elektrolyzér, který rozkládá sůl a tím vzniká malé množství chloru a NaOH. Dává se to na výtlak z filtrace a v podstatě jsou to 2 titanové elektrody se zdrojem konstantního proudu. Nemá s tím někdo nějaké zkušenosti?
Atlan

#2 Příspěvek od Atlan »

Ty mas bud maly bazen, alebo si velmi bohaty. Pac tej soli tam je potreba dost vela,co by az taky problem nebol. Ale kde potom das tu slanu vodu?
termit256

#3 Příspěvek od termit256 »

No a nebude lepsi tam to male mnozstvi chloru a NaOH nalit rovnou, nez tam sypat stovky kg soli a z ni to pak slozite vyrabet?
microlan

#4 Příspěvek od microlan »

atlan: to mě pobavilo, neb jsem to napoprvé nepochopil. Myslel jsem že je potřeba té soli tolik, že už se mě do bazénu nevejde žádná voda :lol:

Chlor nemám, NaOH tam nepotřebuju, který se stejně přemění na uhličitan sodný.

Fór je v tom, že tam ten chlor vzniká a mizí v době, kdy se nikdo nekoupe a pak to nečpí a neřežou oči.

Co se týká likvidace solného roztoku, to ještě nevím. Nejlíp to uchovat na další sezónu. Jedná se o malý bazén 4 m³

//takže normálně do splaškové kanalizace, 0,5% roztok poputuje do móře, stejně jako posypová sůl ze zimy. Za 2 stovky koupím mořskou sůl a pak tuto vzácnou surovinu do moře opět vrátím (koloběh soli v přírodě).
Naposledy upravil(a) microlan dne 11 kvě 2018, 07:45, celkem upraveno 1 x.
jova1
Kontaktovat uživatele:

#5 Příspěvek od jova1 »

Kup si na ten bazén nějaký přípravek na bázi algicidu a víc neřeš. Dávkování minimální, žádný smrad a alergické vyrážky u toho při správném dávkování nehrozí.
Třeba tenhle ti při velikosti tvého bazénu vydrží na několik let :D
https://www.mall.cz/bazenova-chemie/blu ... gLE__D_BwE
microlan

#6 Příspěvek od microlan »

Každej rok mě někdo něco doporučí a stejně to nefunguje, kromě chlorovýho smradu. Navíc se zas zabavím něčím trubkoidním. Teď jsem například pobavil kamaráda, co má slévárnu. Jestli by mě neodlil titanové elektrody. Chvíli ticha a pak odpověď: "Titan umí odlít rusi, američani a možná japonci" Ale byl potěšen mojí důvěrou v jeho schopnosti.
jova1
Kontaktovat uživatele:

#7 Příspěvek od jova1 »

Známej má tu sůl. Elektrody používá klasické měděné, něco před tím mu tam v pravidelných intervalech obrací polaritu. Nevím přesně jak mu ty elektrody vydrží dlouho, ale časem se mu celé rozpustí do té slané vody. Já mu říkám že je to stejný jako když tam sype modrou skalici :D
Mám venkovní bazén cca 30m3, chlór jsem používal řadu let. Pořád se muselo hlídat pH, když se zachlorovalo, nedalo se v tom koupat, tablety se kupovaly po kýblech, holka věčně osypaná. Před 3mi roky jsem koupil ten algicid a mám od toho všeho pokoj. Jednou za čas tam trochu cmrdnu, voda jako křišťál, holka se tam koupe v pohodě. Já už bych do ničeho jiného nešel, ale je to tvoje rozhodnutí.
microlan

#8 Příspěvek od microlan »

Já jsem objednal ty titanové elektrody, tak snad něco vydrží
termit256

#9 Příspěvek od termit256 »

Pokud tu vodu budes chtit mit jako morskou, mel bys tam dat cca 150kg soli. Ale jestli ti jde jen o chlor, nalij tam chlornan sodny a mas to to same. Rozlozi se ti na chlor a slanou vodu. Smrdet to bude podle toho kolik ho tam das, je to porad ten samy chlor jako z te elektrolyzy. Zajdi nekam na koupaliste at ti trochu odlijou.
jova1
Kontaktovat uživatele:

#10 Příspěvek od jova1 »

termit256 píše:Pokud tu vodu budes chtit mit jako morskou, mel bys tam dat cca 150kg soli...

Na 4 m³? 8O to by tam plaval víc jak v Mrtvém moři :lol:
Pro ten systém se počítá cca s 4-5kg soli na 1m³.
termit256

#11 Příspěvek od termit256 »

Standartni morska voda obsahuje cca 35g soli na litr vody.
Mrtve more ma podle wikipedie 10x tolik
Celeron

#12 Příspěvek od Celeron »

Mrtvý moře je prd slaný. Nejslanější voda na světě je v solnejch dolech v Rakousku nad Hallstadtem. Voda se rvala do vrtu a rozpouštěla v solným ložisku komoru o průměru cca 100 metrů a pak se čerpala ven. Nyní se do těch komor vodí exkurze. Na dně komory je jezírko nasycenýho NaCl. Ten co nás prováděl nám předvedl hustotu tím, že na hladinu položil hliníkovou desku cca 20 x 20 cm tlustou asi 3 mm a ona na tý slaný vodě plavala. :wink:
Jirka

Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
Bernard

#13 Příspěvek od Bernard »

To plavání ale nebylo zásluhou hustoty toho solného roztoku, ale povrchového napětí. Deska 10x10 cm tlouštky 12 mm by asi neplavala.
ZdenekHQ
Významný člen
Kontaktovat uživatele:

#14 Příspěvek od ZdenekHQ »

Neprozradil teplotu té louže. 8-)

Ale podobný fligny se používají často, taky mě to napadlo.
Pro moje oslovení klidně použijte jméno Zdeněk
Správně navržené zapojení je jako recept na dobré jídlo.
Můžete vynechat půlku ingrediencí, nebo přidat jiné,
ale jste si jistí, že vám to bude chutnat[?
]
PeteBurns
Zablokován
Zablokován

#15 Příspěvek od PeteBurns »

Celeron píše:Mrtvý moře je prd slaný...

Celerone, noze sa priznaj, ze si tam v zivote nebol ;) :twisted:
Odpovědět

Zpět na „Řešení problémů s různými konstrukcemi“