Zajímavé zapojení s 12AT7 - ECC81
Moderátor: Moderátoři
Tak jsem našel na netu co to je za věc. Popis je zde: https://www.soundonsound.com/reviews/squeal-killer
a ještě pár obrázků i se schématem. Z toho mě není jasné jak je na tom vstupu Lo řešená zem. Leda by krabička byla kovová ale to by stejně mělo být na schématu označené jako uzemnění ne? A potom to může být ještě nějaký úmysl ale z těch obrázků originálu je zřejmé že tam také není kostřící propojka. Tak co si myslíte?
Díky!
A kutilmile - nelituju tě
p.s. Vždycky si vzpomenu na časopis Sdělovací technika, který ve svých aprílových číslech zveřejňoval podobné "vynálezy", např. nový způsob navíjení toroidních cívek překonáním trojrozměrného prostoru a mnoho podobných.
Mutace jednoho z nich, osazená čtyřmi KD503, napájenými napětím 90V a s udávaným výkonem 200W/4R se dokonce dostala až na barevnou titulní stranu AR. Jsem dneska na 100% přesvědčen, že byl autor dohodnutej s největším tehdejším doprodejcem KD503, že mu tím zajistí maximální odbyt. Už proto, že každý druhý sestavený exemplář shořel, každý z poněkud jiného důvodu, ale pokaždé bylo prakticky zlikvidováno celé polovodičové osazení. Autor je poměrně známou personou ještě z bývalého HiFi servisu Svazarmu, později i z nástupnické organizace, nazývané obecně Elektronika Praha.
- Artaban001
Že zrovna na takovouhle pičovinu nalítne úspěšný stavitel, zřejmě i dobře hrajících, elektronkových nástrojových aparátů nemalého výkonu - to mi hlava nebere.
Znám sice jednoho, který nemá absolutní potuchy o funkci elektronek, výstupních traf, korekčních obvodů a všeho okolo, ale výborně se zhostil stavby plně a výborně funkční kopie nikterak jednoduchého aparátu Mesa Boogie Dual Rectifier.
On sice neví, jak elektronka funguje, ale ví, že 12AX7 prostě zesiluje či obrací fázi /nejsem si jistej, že ví, co je obracení fáze
Takže jo - i s touhle výbavou a megaeshopy za zády, lze celkem úspěšně postavit bezvadně funkční aparát. Nevím sice, jak potom autor konstrukce vysvětluje někomu znalejšímu, jaký kondenzátory použil v korekcích, jaký vazebáky a na jaký napětí, jestli má v g1 a g2 koncovek uhlíkový odpory apod. Ale jsem přesvědčen, že z toho vybruslil způsobem, podobným něčemu, jako "to víš, já jako muzikant všecko dělám tak ňák citem a podle sluchu"..
Když jsem se ho při jedné rozpravě ptal, jakej má názor na 6550 - jestli je lepší z nich tahat výkon spíš proudem a do nižší Raa, nebo vyšším napětím, menším proudem a do vyššího Raa - tak na mě fakt čuměl, jak na 🤐. Natvrdo a celkem bezelstně se optal, o čem to mluvím
Tož tak asi. Jak píšu, on nemá sebemenší potuchy, jak který komponent interně funguje - on jen ví, k čemu je nejlíp použitelnej.
Když k tomu připočteme ještě velmi dobrý fungování pravidla "čím blbější sedlák, tím větší brambory", tak i takoví lidé se pak mohou klidně stát celebritami v oblasti tuningu nástrojových aparátů, jejich individuálních zvukových úprav, nebo přímo zákaznických staveb na míru konkrétním muzikantským veličinám.
Na téma principu funkce elektronek a velmi pochopitelného popisu funkce jednotlivých druhů elektronek jsem už před mnoha lety sepsal nejspíš celkem stravitelný článek /dosud zřejmě visí na Aldaxu/.
Mám jeho originál, ještě bez chyb, později v článku způsobených převodem do .html a možná by nebylo od věci jej pověsit i sem, na EB.
Ten článek má i celkem rozsáhlé pokračování, je rozsáhlejší, než jeho první, zveřejněná část. Psal a dával jsem jej dohromady na laptopu, ležíce ve špitále. Tam už je i popis konkrétních zapojení s elektronkami a rozbory jejich vlastností. Mj. se tam dlouze věnuju i zajímavému tématu, jak obejít nutnost použití výstupního transformátoru, protože jsem jedno z takových, ne zcela běžných zapojení sám realizoval.
Takže jsou tam fotky, upravené schéma i popis jeho skutečně excelentních vlastností "z první ruky". K mé škodě jsem to hned nevytiskl a v laptopu se nedlouho po návratu z lazaretu posral HD a všecko důležité je tam dosud uvězněno. Včetně pokračování článku o výkonových tranzistorech.
- Artaban001
Co říkáš na tohle:
https://www.radiomuseum.org/forum/tubes_operating_without_anode_supply.html
Obvod který jsem měl původně na mysli měl být nějaký demonstrační. nějak se to jmenovalo. Praktické využití to snad ani nemělo. Jinak kdysi se o "termoemisním generátoru", kdy byla katoda žhavená z vnějšku zdrojem tepla vážně uvažovalo.