A Progressive Communication Receiver (QST1981/11)

Problémy s návrhem, konstrukcí, zapojením, realizací elektronických zařízení

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
lesana87

#166 Příspěvek od lesana87 »

No promiň, ale vodivost se fakt neměří v Ohmech, to není chytání za slovíčko. Co bude další krok, měření proudu ve Voltech? "Dyť ve vf je všude 50Ω, tak si to přepočti, teoretiku." :?

Cívku jsem vyhodila už včera, ale na měření jsem se ještě nedostala, jsem líná tahat zase všechno měřicí harampádí na půdu. :oops:
O výšce λ/4 na 80m si můžu nechat leda zdát, stejně jako o délce λ/2. :(
microlan

#167 Příspěvek od microlan »

No tak dej izolátor místo cívky a změř kde to rezonuje a potom výpočtem zkrať do pásma.
danhard

#168 Příspěvek od danhard »

No vidíš a já jsem myslel, že ve vf je všude 75R, aspoň to za mejch mladej let bejvalo :D
lesana87

#169 Příspěvek od lesana87 »

Jo to se řekne snadno, změř to. Změřila jsem to a vyšly dost nesmyslný hodnoty, na 80 i 40m se těch 20,5m chová šíleně kapacitně a hlavně ta grafická vyhodnocovací metoda selhává, neprotínají se mi kružnice. :( Tuším zradu v tom odpojeným uzemnění. :?
danhard

#170 Příspěvek od danhard »

danhard píše:Jakou tam máš protiváhu při měření impedance "ze vzduchu" ?

Nejlepší protiváha je vodivá rovina kolmá na zářič o poloměru 1/4 lamda :lol:
lesana87

#171 Příspěvek od lesana87 »

Hahaha. Kašlu na to, furt jenom lezu na na střechu a dolu a nikam se to neposouvá, je to čím dál horší. Jdu ten krám odmontovat z komína a seru na celý RF. :?
danhard

#172 Příspěvek od danhard »

Chtěl jsem jen upozornit na to, že x metrů dlouhej drát připojenej k zakopaný desce 1x1m nemusí být dobrá protiváha pro měření impedance antény.
Měříš totiž součet impedací protiváhy (to je tvoje umělá zem, o kterou měřák opíráš) a zářiče.
Tobě se to ještě na střechu leze, to je radost ty pitomá :lol:

Jenom dotaz od jinud, kde se dají ještě pořídit ty pěkné NDR vzduchové ladící kondenzátory AM-FM ?

Na oplátku tu mám klubo 75R koaxiálu s plným PE dielektrikem :D
lesana87

#173 Příspěvek od lesana87 »

A o co mám teda ten měřák opírat, aby to měření mělo nějakej smysl?

Jestli myslíš ten kondenzátor ve VFO, tak ten jsem, spolu s různýma dalšíma, koupila před lety na Aukru. Asi pozůstalost po nějakým opraváři, byly na nich napsaný rádia, do kterých patřily.
danhard

#174 Příspěvek od danhard »

Před pár lety se to mihlo ve výprodeji, bohužel jsem hrubě zaspal.
https://www.denkl.cz/eshop/kond.lad.360-320+2x14.7-6821
Teď jsem byl rád, že jsem koupil do zásoby pár Tesla plastovejch, na přijímači to stačí.
http://racvonka.cz/kondenzatory/ladici- ... ovaci.html

Zkus jako protiváhu tabuli plechu :) ale beze srandy, když tam připojíš nějakou větší vodivou plochu v místě tvé lokální země, tak by se neměly výsledky (hlavně při měření malé impedance) změnit.
Zrovnatak tam můžeš přivést druhou půlku dipólu (1/4 vlny) z několika směrů a tím, že jsou paralelně, tak vydělíš impedanci.
Zase je to nějaká část té roviny protiváhy, buď paralelně naladěné paprsky 1/4, nebo menší plocha, která se chová jako velká kapacita proti prostoru.
microlan

#175 Příspěvek od microlan »

Pripoj k tomu dratu stred koaxu opleteni k tomu zemniči a pak jen najdi rezonanci merakem v pracovne i s koaxialem. Pak to zespodu zkracuj do pozadovane frekvence, co je na tom tak slozityho?
Naposledy upravil(a) microlan dne 13 kvě 2018, 20:25, celkem upraveno 1 x.
sinclair

#176 Příspěvek od sinclair »

Kdybys Aničko chtěla, třeba celou krabici opravdu precizních, ladicích kondenzátorů vzduchových i s pevným dielektrikem různých velikostí i kapacit, většina je vojenský provedení, tedy žádný z nějakýho komerčního rádia. Tlustý stříbro, keramika a zřejmě i podle provedení izolací určený na buď vysoký napětí i výkony, nebo naopak kvůli nízkým parazitním kapacitám.
Pak i nějaký keramický a trolitulový /polystyrolový/ vf stříbrný přepínače z nějaký větší vojenský jednotky, pracující na kmitočtu řádu GHz - můžu Ti toho na experimenty poslat celou bednu.
Je tady i velký klubo vojenskýho koaxu khaki barvy, průměr asi 12mm, plný PE dielektrikum, 50 Ohm, do 700MHz a vnitřní drát má průměr 1,6mm. Tak asi padesát metrů. Jedna z "památek" z vojny :D
Pak je tu zbytek balení československého, 75R kabelu VFKV633, což je jakoby klasický "zelený" tlustší koax s drátem asi 1mm, měděným opletem, dielektrikum je pěna. Ale je oproti jiným běžným kabelům dvouplášťový - proti jeho zničení slunečním UV zářením, které běžný koax zničí za dvě sezóny. Obecně se i kvůli ceně používal pouze v STA a pouze na venkovní aplikace - např. výstupy z antén k zesilovačům STA apod.
Je fakt vynikající i nad deklarovaných 500MHz, nepoužitý a ten "zbytek" z původního 100m balení z Kabla Bratislava má okolo 25m.
Jsou tu pro anténní členy i keramický kostry ze zářezy pro vinutí silného drátu, je tu klubko CuAg drátu okolo 1mm, zřejmě k tomu vinutí určenej a spousty dalších vf komponentů.
Kdyby se Ti něco z toho hodilo, rád Ti to pošlu.
lesana87

#177 Příspěvek od lesana87 »

microlan píše:Pripoj k tomu dratu stred koaxu opleteni k tomu zemniči a pak jen najdi rezonanci merakem v pracovne i s koaxialem. Pak to zespodu zkracuj do pozadovane frekvence, co je na tom tak slozityho?
Nic na tom není složitýho, jen to neřeší to obrácené chování impedance antény v závislosti na frekvenci a další divnosti. :?

danhard píše:Zkus jako protiváhu tabuli plechu ... Zrovnatak tam můžeš přivést druhou půlku dipólu (1/4 vlny) z několika směrů
To už je trochu složitější. :oops:
microlan

#178 Příspěvek od microlan »

Právě že, řeší. Napájení blíž proudové kmitně je výhodnější. Toto píšu pro to, aby jsi pochopila princip a jednotlivé závislosti. I když můžeš s minimální námahou z toho co máš dostat anténu srovnatelnou se zvonkovým drátem. A povzbuzena úspěchem vymyslíš, jak se na pozemku vymotat s nějakým lomeným dipólem. Toto bych nazval lomeným vertikálem :D

První obrázek je náčrt antény s křivkami průběhu proudu. Druhý obrázek výsledek ze simulace, kde je jasně patrná indukční změna se zvýšením frekvence.

//Mana do výpočtu nezahrnuje zemní ztráty, takže celkový odpor antény bude určitě nad 35Ω, ne kolem 9Ω jak je uvedeno ve výpisu
Přílohy
les3.png
(9.42 KiB) Staženo 22 x
les4.jpg
(30.06 KiB) Staženo 24 x
danhard

#179 Příspěvek od danhard »

lesana87 píše:Nic na tom není složitýho, jen to neřeší to obrácené chování impedance antény v závislosti na frekvenci a další divnosti. :?

A kde máš to obrácené chování ?
Všechny divnosti se dají vysvětlit, fyzika se nechová divně, jenom něčemu úplně nerozumíme.
Stačí vidět za každou vodivou plochou kapacitu, za každým drátem vedení a za každým drátem, kterej je nějak pokroucenej, že má vzájemné vazby, tak cívku, nebo cosi komplexnejší, podle toho, jaké vazby převažují :D
Všechno je to mamtematicky popsaný od nějakýho Maxwella :lol:
microlan

#180 Příspěvek od microlan »

Jasně, ale u antény, která by měla mít teoreticky v ideálním případě v místě napájení nekonečnou impedanci, v reálném volném prostoru nějakých 50 kΩ, s ideální zemí cca 9 kΩ a naměří se na ní 450Ω, nemůže čekat zázraky a mohou se dít divnosti. Teď jde o to, zda chce studovat příčiny, nebo mít použitelnou anténu.

//U jednopásmových antén je vždy ideální napájení v proudové kmitně. U vícepásmových je důležité, aby délka 1 drátu nebyla při žádném z požadovaných rozsahů rovna půlvlně či jeho násobku, protože ty vysoký impedance se blbě přizpůsobují k nízkoimpedančním vedením a vysokoimpedanční vedení se špatně realizují.
Odpovědět

Zpět na „Řešení problémů s různými konstrukcemi“