Krátké Vlny, faktického předchůdce AR, s nejvyšším nákladem oproti jiným, už bohužel nemám...
Já kokkot drevený, plechom obitý, jsem všechny ročníky KV, až na pár čísel, co byly dvojmo a ve kterých byly uveřejněny články a návody mého tehdejšího kamaráda a učitele, ex-OK2VI, kdysi už v 90. letech daroval jednomu skutečnému, aktivnímu radioamatéru-vysílači ze Zlína, výměnou za dva nové výstupáky do Music 130 a osm nových EL34...
Prostě proto, že většina obsahu mě moc nebrala. Týkala se buď jen vf techniky jako takové /ve válce bez KV či skrytě, samozřejmě/, jednoduchým až primitivním nf věcem ke gramofonům, výpočtům vf obvodů, daty a náhradami starých elektronek. Fakt nic zajímavého.
Anebo v těžkých válečných letech /hlavně po Heydrichovi/ se věnovali z opatrnosti zcela nezávadným tématům a návodům ala "kterak do domácnosti z hovna i několikero bičů uplésti a zapráskati jimi"...
No chyba, ale co už teď.
Radioamatéra a Pacákova Elektronika mám jen některé ročníky a navíc jsou precizně knižně svázané. To by byl těžkej oser.
Ohledně těch Haz:
Ta chybějící čísla 1-5/1970 jsem dostal od jednoho hodného, zde občas se vyskytujícího človíčka, který je měl a oskenoval je.
Ale protože skenování proběhlo komplet v barvě a zřejmě dost narychlo. Tedy - zbytečně jsou barevný i původně černobílý stránky, což je 99% časopisu. Jsou teda zbytečně žlutý až hnědý a mají krom toho zbytečně obrovský objem.
Další problém je, že některý stránky jsou odchýlený až 1-3° od vodorovný roviny řádků. Krom toho, že to vypadá šlendriánsky až blbě, odchýlení zavinilo při rozevření časopisu to, že hrany odstavců textu jsou "zahnutý za roh". To se ale dá v jednom prográmku spravit.
Potřeboval bych poradit /jakoby jste radili BBFU/, jak se dá .pdf soubor zaprvý rozmontovat na jednotlivý stránky. Zadruhý, jak se dá .pdf stránka převést komplet a v plným rozlišení zpátky např. do .bmp či .jpg. A v tomto formátu pak příslušně upravit, tedy původně černobílý stránky zčernobílit a také narovnat. S převodem zpátky do .pdf už bych si nějak poradil.
Nejlepší by samozřejmě bylo, pokud by mi někdo výtisky 1-5/1970 přímo k pečlivějšímu oskenování půjčil, bylo by to možná míň práce, než s úpravou již existujících .pdf.
Kromě toho - co v existujících .pdf souborech případně chybí /konce i začátky některých odstavců, což narušuje souvislost často zajímavého textu/, to tam asi nedočaruju žádným dopočtem, takovej lumen zase nejsem - a asi kde nic není, nebere ani čert, ani žádnej program.
K tomu človíčku, co mi skeny HaZ 1-5/1970 posílal, má velmi blízko Kája. Třeba by šlo, proti nějaký záruce, příslušný výtisky na týden vypůjčit.
Ona je to prý docela vzácnost, spoustě lidem právě čísla 1-5/1970 a některým i ročníky 1967 chybí. Údajně měla vyjít všechna čísla 1. pololetí 1970 jen v polovičním nákladu oproti běžnýmu.
Někteří lidi, co neměli HaZ předplacený, je proto ani nesehnali.
Můj kamarád, tehdy lékař-balneolog a z velké části i můj praktický učitel /ex OK2VI/, měl HaZ a ostatně všechny časopisy předplacený, z lékařského platu to nebyl problém.
V závěti mi krom klavíru a bytu odkázal úplně vše, od literatury, veškeré techniky, součástek až po špičkový švýcarský hodinářský soustruh.
Jeho ex byla natolik solidní, že poslední vůli splnila naprosto bezezbytku a já tedy 4 dny po práci jen stěhoval, třídil a popisoval.
Vše bylo kompletní - jak ročníky HaZ, tak i všechna starší AR, RK, RA, KV a EL, perfektně a ve speciálních "šanonech" zarchivováno.
Jen svou hloupostí jsem o některé části tohoto dědictví přišel..
Myslím, že by bylo lepší dotyčná čísla raději vypůjčit, než se onanovat s úpravami. Mnohým by to asi stačilo, jak to je - ale pak je mi těžko se pod elektronický dokument podepsat.