A Progressive Communication Receiver (QST1981/11)

Problémy s návrhem, konstrukcí, zapojením, realizací elektronických zařízení

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
danhard

#196 Příspěvek od danhard »

Vyber si z toho Aničko jen co potřebuješ, jsi tvrdohlavá, sama vidíš, že naše nápady se dají prosadit jen náhodou, když vylezeš na střechu :lol:

Ale zkus si v hamšeku změřit impedanci 10m volně meandrovitě navlněného koaxiálu (za stínění, plášť, vodič velkého průměru) a zkus si na konec připojit kus plechu, stačí 30x30cm.

Prostě tyhle vlastnosti tam musíš cítit :D

Ale jsi na dobré cestě, u komína máš rozumnou protiváhu, svod můžeš udělat koaxiálem, kdyby tam byl prosak, tak stačí zvětšit podélnou indukčnost svodu, koaxiál párkrát provlíkneš toroidem.

Problém je, že i když nebudeš anténu ladit, tak se ten kus drátu chová impedančně jinak při 80m a na ostatních pásmech.

Pokud tam nebude dálkově ovládaný anténní tuner, tak aspoň přepínač mezi dvěma baluny (jestli chceš ununy, ale není důvod ten sekundár galvanicky spojovat s primárem, nic to nepřináší, kromě proudu svodem).

Relé používané do 100W Ti mohu věnovat.

Taky těch zářičů různých délek tam můžeš přitáhnout více, z několika směrů a můžeš mezi nima přepínat.

ps. snaž se dostat se sestavou co nejvýše.
microlan

#197 Příspěvek od microlan »

Ta střecha je celá z plechu? Podle fotek je tam pískovaná lepenka. Od komínu po střeše k okapu a pak zas nahoru pod krovy a 10 m máš raz dva, že se to cestou občas přiblíží k železu nebude taková tragédie. Když se televize tahala dvojlinkou, hrálo to i s připáskovanou dvojlinkou ke stožáru. Málo kdo měl nějaký distanční držáky.
Naposledy upravil(a) microlan dne 14 kvě 2018, 22:01, celkem upraveno 1 x.
danhard

#198 Příspěvek od danhard »

Není, ale na protiváhu stačí těch pár plechových prvků.
Taky jsem (mezi řádky) Aničce psal, zkus tam připojit nějakou jinou (další) protiváhu (v místě, kde si myslíš, že je tam zem) a když se to změní, tak je to špatně a zem tam není.
Další věc je, že protiváha je sice impedančně v pořádku, ale nachytává místní rušení, nebo rušení ze sítě.
Prostě tady se ten kus plechu (kapacitní pahýl) chová nejlépe a je širokopásmový.
Na druhém místě laděný 1/4 L pahýl z koaxiálu jako meandr :D
No a drát nataženej ke 100% zemi zakopaný na zahradě sice může mít na nějaké frekvenci nízkou impedanci, ale celá jeho délka funguje jako anténa na vyzařování místní kabeláže.
Prostě jsou to věci, které se vyplatí vyzkoušet, jestli to nejde jinak.
ok1hga

#199 Příspěvek od ok1hga »

lesana87 píše:Nevím, co je RP, ale já v tom plavu i teď. :oops: Asi se začtu do Antennas and Feeders v QST z roku 1963. Už jsem přečetla tři díly The Whys of Transmission Lines z roku 1965. Ale stejně v tom mám nejasnosti.

pokud se chceš něco naučit o anténách,
tak ti doporučuji prostudovat Amatérské krátkovlnné antény od Ikrenyiho OK3IP
tam je okolo KV antén snad úplně všechno a zatím tohle dílo tady nikdo nezmínil . . .
(pozor je to 64 MB veliké)
Přílohy
Ikrenyi.jpg
Ikrenyi.jpg
danhard

#200 Příspěvek od danhard »

Já jsem měl za detektivku publikaci Krátké Vlny I a II :D
Takový cihlově černý desky.
microlan

#201 Příspěvek od microlan »

Jak se dá kouzlit s pitomým žebříkem 450Ω od douděry, za 28 Kč/m. 2 x 15 m drátu v 7 metrech výšky, se špatnou zemí. Dvojlinkou si komplexní impedanci téměř beze ztrát přitáhneš do cimry, tady dokonce v téměř nezměněné hodnotě, neboť vedení je téměř λ/2 a pak už jen L článek a jsme na 50ce.

//Samotnýho mě to nakoplo a zkusím realizovat novou půdní anténu dle 2. obrázku
Přílohy
20m-schm.png
20m-schm.png
aticg5rv.jpg
aticg5rv.jpg
danhard

#202 Příspěvek od danhard »

Safra, vy mě zblbnete, že taky začnu lézt po střeše :D

Jenom dotaz, ty nemáš na střeše hromosvod ?
Já tam mám po celém hřebeni hromosvod, kterej je na obou koncích střechy zataženej do země.
microlan

#203 Příspěvek od microlan »

Není tam hromosvod, teď mě tam funguje zatracovaná anténa se středovou cívkou. Jako hromosvod využíváme 220 kV vedení 20 m od baráku
sis2

#204 Příspěvek od sis2 »

220 kV vedení jako hromosvod dobrý, ale jinak mohutný zdroj rušení širokého spektra, ne?
Aspoň na vojně jsme se vždy snažili mít KV antény od vedení VVN co nejdál. Nebo - jiná doba a tohle už tak nevadí...? :)
microlan

#205 Příspěvek od microlan »

Nenatáhnul jsem to VN kvůli hromosvodu :D Řekl bych, že o něm nevím z hlediska nějakého sršení, jakou měrou se podílí na celkové úrovni šumu nevím, ale taky to nebude nic hrozného. Nejvíc ruší sousedova plazma, ale ta je naštěstí docela úzká. Myslím, že ale trochu stíní severní směr. No každopádně, doufám že letos stihnu kolaudaci a následné stěhování na venkov.

//právě jsem slyšel na 3750 Martina co vysílá z německa na okapovou rouru, byť vysílal pro tuto dobu z lepší vzdálenosti, tak byl hodně slabý, nějakých 57 a to vysílá s 250W
ZdenekHQ
Významný člen
Kontaktovat uživatele:

#206 Příspěvek od ZdenekHQ »

Chvíli jsem poslouchal na http://websdr.hrad-doubravka.cz/ , to je teda drbárna, to je hrozný.

Ale co jsem slyšel, taky zatím všichni mají delta loop a slovo "mečr" je tam taky častý slovo. Ono počasí asi dělá svoje. Nakonec i na CB s tím pořád dolaďují ty svoje závěsný smetáky...
Pro moje oslovení klidně použijte jméno Zdeněk
Správně navržené zapojení je jako recept na dobré jídlo.
Můžete vynechat půlku ingrediencí, nebo přidat jiné,
ale jste si jistí, že vám to bude chutnat[?
]
microlan

#207 Příspěvek od microlan »

V pátek jsem vzal žebřík a žebříček a zapojil tu podkrovní anténu, dle nákresu výše. Jakýsi pokus o G5RV. Na příjem je to o 2S lepší než ta prodlužovaná anténa. Je vidět, že ty rozměry mají něco do sebe, překvapilo mě, na kolika frekvencích to umí rezonovat, viz obr.

//co mě potěšilo nejvíce, že je špička i na 1,850, na tom obrázku to není moc vidět

///měřeno na dvojlince bez symetrizace
Přílohy
prvni.jpg
prvni.jpg
lesana87

#208 Příspěvek od lesana87 »

Ty se máš. Já jsem včera odpoledne tu anténu ještě o 15 cm zkrátila, abych jí posunula o kousek vejš. Když jsem jí pak změřila, chovala se správně, s rostoucí frekvencí se chovala víc induktivně a rezonance se posunula o kousek nahoru. Akorát už nevykazovala impedanci 45Ω ale 90Ω. Teď jsem chtěla zkusit další úpravy, tak jsem jí schválně nejdřív znova změřila a ta svině už se zase chová obráceně a impedanci má ve stovkách Ω. A to akorát v noci pršelo. Ale pršelo i včera, než jsem jí zkracovala. Tohle fakt nemá cenu. :? :(
microlan

#209 Příspěvek od microlan »

No ta protiváha je asi nestálá a určitě na dešti závislá. Já bych to řešil spíše zkrácením na těch 13 m (13 + 7m zemnič = 1/4λ) pokud trváš na tom jednodrátovém uspořádání. Za experiment nic nedáš, drát nemusíš stříhat, jen ho namotej zpět paralelně s přívodním drátem, jo a musíš odpojit ty tabule plechu.
lesana87

#210 Příspěvek od lesana87 »

Neměla by ta protiváha bejt za mokra naopak lepší?
U toho návrhu zkrátit na 13 m nechápu, jak to pak může fungovat, když to nefunguje ani teď, takže se mi do toho moc nechce.
Odpovědět

Zpět na „Řešení problémů s různými konstrukcemi“