Fabia II, pár dotazů
Moderátor: Moderátoři
Já platil 10 za rozvody+sek řemen+olej a všechny filtry+vyčištění brzd a kontrola snad všeho co šlo po koupi (ne v autorizáku). Tedy EKKArova cena je fajn.
A kutilmile - nelituju tě
Měl jsem na něm gumy Barum Polaris 2, Hankook Optimo K415, Vredestein SnowTrac 3 a Vredestein SporTrac 5. Všecky v rozměru 195/55 R15 a musím říct, že hučej všecky - a ty letní možná ještě víc než zimní. A to ty letní mají minimum příčnejch drážek v dezénu ve srovnání se zimákama.
Ale co jsem si všimnul, a co je pro mě daleko víc zarážející - hukot utichává na místech, kde je dodatečně udělanej asfalt třeba po opravě povrchu silnice v místě nějakýho rozsáhlejšího výkopu - třeba tady u nás na I/14 na jednom pruhu na 30-50 metrech, kde opravovali plynovod a kanalizaci. Měli to rozhrabaný přes celou půlku silnice, jezdilo se kyvadlově jen jedním pruhem na semtamfóry, následně na to naválcovali štěrk smíchanej s nějakým zásypem a malým finišérem natáhli obalovačku, kterou zaválcovali normálním válcem - a ten kousek silnice je tichej jak spokojený mimino. Na silnicích v okolních státech taky - a to dokonce i v Polsku, ne jen v Dojčích nebo Ésterajchu.
A na zbytku našich silnic ty gumy prostě hulákaj - a já mám takový podezření, že to je kvůli nějakýmu €urochujskýmu nařízení z tý zas.raný Brusele o menší kluzkosti a tím i vyšší bezpečnosti za mokra neboli že se vrchní vrstvy obalovaček u nás dělají hrubozrnnější než by se dělat musely a i proto na takovým asfaltu gumy jinak označovaný v hlučnostním testu jako "B" nebo "C" dělají takovej bugr, jakej dělají. Změřený to nemám, ale subjektivní dojem mám víc než podezřele výraznej...
Tak jsem si myslel, možná blbě, že když by byly jiné, nové a s menší hlučností jak to píšou v popisu pneu, že by to mohlo být tišší. Ale jak je vidět, tak asi si s tím moc nepomůžu. Ty moje gumy mají asi 5mm hloubku vzorku, u mého ježdění by ještě něco vydržely, tak nevím, jestli to má cenu je kupovat i když už je jim skoro 8 let. Z toho to důvodu by to asi mělo smysl. Já tam mám taky ty gumy co píšeš POLARIS.
- Hubert_79
- Kontaktovat uživatele:
Z letních gum ale byly nejhlučnější Barum Bravura, to už se ale dlouho nedělá. Ty Hankooky byly namontovaný z výroby na mým autě (Ford Fusion) a dobrý. Vyměnil jsem je po ojetí za Nexen Nblue Eco a neslyšel jsem rozdíl.
Atlan píše:Kup auto co ma lepsie odhlucnenu karoseriu, alebo si odhlucni to co mas. Pneu velmi nepomoze.
Tak na nové auto teď nemám, tohle mám šestý rok. O možné protihlukové úpravě by se dalo uvažovat, zatím s tím nemám zkušenosti, kde a čím to utišit.