Simson S 51
Moderátor: Moderátoři
A třeba hladina paliva v karburátoru šáde - Jikov 32 SEDR a EDSR (120 a 105) se seřizovala pomocí šuplery (resp. hloubkoměru) právě při otevřeným deklu a NESTLAČENÝM PLOVÁKU. Křidýlko plováku ovládající zavírací ventilek muselo bejt ve stejný rovině jako horní hrana plovákový komory při hladině benzínu tuším 16mm POD HRANOU plovákový komory. Přitom bylo už počítaný právě s tím, že plovák má nějakej vlastní objem a že se zašroubováním víka zatlačí do komory, čímž vytlačí hladinu benzínu vejš.
Tudíž musíš najít origo seřizovací předpis pro simála - anebo to zkoušet ...
A kutilmile - nelituju tě
- Hubert_79
- Kontaktovat uživatele:
EKKAR píše:A třeba hladina paliva v karburátoru šáde - Jikov 32 SEDR a EDSR (120 a 105) se seřizovala pomocí šuplery (resp. hloubkoměru) právě při otevřeným deklu ...
Ale kdeže. Seřizovalo se to tak, že jsi sundal dekl, plovák byl přidělaný na deklu a ty polohy se vymezovaly nejlíp vrtákama s průměry 10 a 13 mm, jak ostatně ukazuje obázek z "Andrta", aneb bible všech majitelů těchto vozů.
Ty karburátory byly ještě v Tatře 613, jen v jiné "verzi" a byly tam dva. Ve škodivkách byl 32 EDSR (později SEDR) a v Tatrách byl 32-34 EDSR (později SEDR). Čísla 32 a 34 udávaly průměry škrtících klapek. V Tatrovkách měl větší průměr druhý stupeň a osazení tryskami a vzdušníky se trochu lišilo s ohledem na to, jak velký motor to "krmilo".
- Hubert_79
- Kontaktovat uživatele:
Jinak netuším, co se takhle (jak popisuješ) seřizovalo; zase tak dopodrobna jsem ty karbecy nedělal. Když ještě žil jeden děd, který měl doma seřizovací stolici na karburátory přímo od Jikovu, tak jsem svoji 125 L vozil k němu. Vyndal karbec, sešteloval na tom, pak ještě došteloval na motoru předstih a tyhle věci; pak ta škodivka jezdila jak drak a žrala do šesti litrů.
Knihou jsem myslel publikaci z produkce SNTL - Jaroslav Andrt - Údržba a opravy automobilů Škoda 105 - 120 - 130 - Garde - Rapid. Mám vydání z roku 1987; na přebalu je červená škodovka zepředu a zezadu na deskách je Rapid zezadu. Pak (asi) vyšla novelizace o Škodu 125, 135 a 136. To je dobře napsaná knížka a nejednu Škodivku jsem podle ni opravoval. To už je ale dávno...
Ale do dneška si pamatuju, že vzdušníky volnoběžný a hlavní trysky se na obou typech musely nastavit tak, že se nejdřív zlehka zašroubovaly až na doraz do tělesa karbce a pak se volnoběžnej povolil o 3/4 otáčky od dorazu a vzdušník hlavní trysky na 1 a 1/4 otáčky od dorazu. Auto pak chytalo jen teplý, studený i při teplotě okolí 20°C vyžadovalo zařadit pro start sytič a nechat ho povytaženej do tý doby, než se rafička teploměru zvedla z dorazu = do teploty motoru kolem 40-45°C. Pak už se dal sytič zavřít a motor nechcípnul ani na křižovatce. S takovým nastavením škůdka s přehledem prošla emisní kontrolou, protože obvykle dávala maximálně 0,4 - 0,5% CO ve vejfukovejch plynech na volnoběh (limit byl 0,8%) a míň než 0,1% v ochuzeným režimu ve 2500 otáčkách (limit byl 0,25%). Nutným předpokladem byly čistý svíčky se správnou vzdáleností elektrod a v naprostý čistotě udržovaný celý zapalování od víčka indukční cívky přes víčko rozdělovače a kabely po koncoivky - aby vn nemělo šanci skákat mimo.
Jeden problém takhle nastavenej motor ale měl - a obrovskej. VŮBEC TOTIŽ NEJEL...
Rozjezd na křižovatce samotný zoufalství, devadesátka mezi dědinama s plynem až na podlaze jen tak tak, předjíždění s výjimkou babek cyklistek naprostej nesmysl a nesplnitelnej sen.
Ale stačilo vzít příslušnej šroubovák a vzdušníkem volnoběhu otočit asi o 1/12 otáčky víc doleva (víc ho otevřít) a vzdušníkem hlavní trysky asi o 1/4 otáčky stejným směrem. V ten moment škůdka obživla jako by ji polil živou vodou a dostala do motoru litr objemu navíc ... Na světlech potom nebyl problém při rozjezdu "nařezat" dvoulitrovýmu Kadettu, po dálnici se dalo "řítit" až 140km/h a ani při předjíždění se nenechávala "na trojáka" nijak zahanbovat ...
v čase 42:35 je názorně ukázáno nastavení hladiny. Takže se to asi dělá měřením nasucho bez paliva.
Karburátor jsem vyčistil, seřídil do základního nastavení a namontoval. Motor při prvním pokusu ihned naskočil a chvíli se zdálo že dobrý, držel i volnoběh bez sytiče. jenže to trvá tak minutu, max dvě, začne se dusit a chcípne. Při dalším pokusu opět hned chytne chvíli se zdá že vše ok, reaguje na plyn, drží volnoběh, ale opět se po chvilce začne dusit, pokud včas zasáhnu přidáním plynu tak v otáčkách drží jinak se i po přidání udusí. Moc zatím nechápu na co bych se měl zaměřit. Zkoušel jsem i lehce pootočit šrouby bohatosti a vzduchu pro volnoběh od základního nastavení ale většinou se to celkově zhoršilo. Nejde mi do hlavy proč to třeba tu půlminutu nebo minutu po nastartování běží jakoby normálně (bez sytiče)