DVD R/ RW SPEED

Poruchy, opravy, tipy, triky, servisní menu

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
EKKAR

#16 Příspěvek od EKKAR »

Osmdesat píše:...
- Podle zvolené rychlosti volí mechanika různé zápisové strategie. Týkají se řízení úhlové rychlosti. Se vzrůstájící vzdáleností stopy od středu disku totiž roste úhlová rychlost a to je třeba kompenzovat. Obecně při vyšších zápisových rychlostech musí mechanika kvůli fyzikálním omezením pohyblivých částí přistoupit ke kompromisní kompenzaci, která vede potenciálně k méně přesnému zápisu.
....
A není to ČIROU NÁHODOU tak, že mechanika udržuje stálou zápisovou rychlost odpovídající STÁLÝMU DATOVÝMU TOKU, neboli že si právě úhlovou rychlost otáčení disku PŘIZPŮSOBUJE podle toho, jak daleko od středu se zápis koná = u středu se motá rychlejšíma točkama než u obvodu, aby byla dodržená stálá velikost pitů ve stopě a tím byl udrženej i sekundovej datovej tok?
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
A kutilmile - nelituju tě :mrgreen: :mrgreen: !!!
Osmdesat

#17 Příspěvek od Osmdesat »

lopez píše:Momentálne je to Maxell DVD-R 16X a vrstva alebo presne ID je "MBI 01RG40"

Hm, s Maxellem nemá zkušenost. Já používal vždy jen Verbatim. (I když není verbatim jako verbatim). Na kombinaci vypalovačky LG GSA-H10N a média Verbatim DVD-R MCC-03RG20 mi to dává výběr 4x, 8x, 16x.
lopez

#18 Příspěvek od lopez »

Osmdesat

No niečo na tých rýchlostiach predsa len bude... ved ked sa na to mrkneme?
M-DISK a DATA TRESOR DISC DVD+R sú všetko 4X SPEED a to je ten "MAX"- asi vedia prečo. :D - aj ked to bude asi aj tou "špecialnou" vrstvou (možno potrebuje viac času resp. výkonu laseru) - kedže je to lepšie chránené ? - tak to možno treba dlhšie "nasvecovať". - ale neviem (len tak špekulujem).

https://www.alza.sk/search.htm?exps=m+disc+medium

EDIT: Ved aj toto dnes sú značky viacmenej len písmená. DVD Identifier vypíše čo sa na to "nafrkalo". :D
Osmdesat

#19 Příspěvek od Osmdesat »

EKKAR píše:A není to ČIROU NÁHODOU tak, že mechanika udržuje stálou zápisovou rychlost...

Čirou náhodou to tak je a bylo by bezva, kdyby šlo při všech rychlostech zápisu takhle plynule měnit točky motoru podle toho, jak si žádá udržení stálé úhlové rychlosti. Jenže takto to jde v praxi dělat jen u těch nižších rychlostí a u vyšších rychlostí zápisu to nejde. Proto si mechanika rozdělí disk do několika rychlostních zón a kompenzaci úhlové rychlosti řeší změnou datového toku, nikoliv změnou toček. Tato metoda asi dává horší výsledky, hlavně na konci (na kraji) disku.
Pro další informace hledej pojmy CLV, CAV, ZCLV.
Naposledy upravil(a) Osmdesat dne 19 kvě 2018, 12:40, celkem upraveno 1 x.
forbidden
Kontaktovat uživatele:

#20 Příspěvek od forbidden »

S těma rychlostma otáčení je to komplikovanější, existuje několik strategií. CLV (konstatní obvodová rychlost), CAV (konstatní úhlová rychlost), P-CAV, Z-CLV. Ty dvě poslední jsou nějaký kombinace, třebaže od středu do určité části platí CLV a pak najede na CAV. Už se o to hodně dlouho nezajímám doby, kdy jsem měl SCSI Yamahu, která uměla vypalovat až čtyřnásobnou rychlostí jsou pryč.
To jak jsem psal na začátku, že jsou média optimalizovaný na nějakou rychlost a i při nižší může být kvalita horší, tak to si pamatuju z dřívějška. Možná to už tak není, fakt nevím. Já bych prostě nižší rychlostí, než uvádí výrobce nepálil. Mluvím o běžných CD-R a DVD+-R médiích.
Osmdesat

#21 Příspěvek od Osmdesat »

Je fakt, že kdosi mi radil, ať nedávám tu nejvyšší možnou rychlost, ale na druhou stranu ani tu nejnižší rychlost. Že optimum je zhruba dvakrát menší rychlost vzhledem k maximální.
p32

#22 Příspěvek od p32 »

Osmdesat píše:Dobré by měly být i DVD-RAM.
Mám jich asi deset a nemají žádný problém.
dobrman

#23 Příspěvek od dobrman »

taky mám asi 20ks DVD-RAM (Panasonic) a schválně jsem se díval, mají rychlost 2x - 3x - 5x
starecd

#24 Příspěvek od starecd »

Kvalita DVD- RW i CD-RW rapidně klesla. Emgeton v Bell technologii jsem přepálil maximálně 3x, pak už to nešlo, starší Werbatim ještě drží, Maxellky jsem už vyhodil skoro všechny a zatím vedou CD i RW z Kaufu. U CD-RW mi blbnou i Verbatim taky 2-3 přepálení. Potom nejdou smazat nebo přepálit.
Osmdesat

#25 Příspěvek od Osmdesat »

lopez píše:No aj ked novú kúpim? - všetky majú vysoké rýchlosti.

Třeba tahle, asi nejlevnější na trhu, dokonce s podporou M-DISCu, umí i pomalé rychlosti:
https://www.lg.com/us/support/products/documents/LG-Data-Storage-GH24NSB0-101307-SPEC-PR.pdf
lopez

#26 Příspěvek od lopez »

Osmdesat

No momentálne používam túto.
LG GH24NS70
Nieje zlá - len...
Osmdesat

#27 Příspěvek od Osmdesat »

Podle tohoto:

http://wfcache.advantech.com/www/certified-peripherals/documents/96dvr-24x-st-lg1_datasheet.pdf

by ta LG GH24NS70 měla nízké rychlosti normálně umět.
lopez

#28 Příspěvek od lopez »

No ved toto...
Len to záleží od media. Proste na niektoré ide rezať aj pomalšie.
Problém je že aj tá nova čo si sem dal? - pôjde asi tak isto.
Tak to asi neporiešim - len médiom na nižšie rýchlosti.
Ale tá nová ma celkom zaujala. Hlavne ten M-DISK alebo DataTrezor. Zas veľa toho nepotrebujem zálohovať ale nieje to na škodu. Aj cenovo je to celkom v pohode.

Proste chcem rezať DVD 4X a CD 4x-8X. A chcel som to nejak softom alebo firmwarom "ošáliť" - ale tudy cesta nevede. :D
Naposledy upravil(a) lopez dne 25 kvě 2018, 09:37, celkem upraveno 1 x.
xsc

#29 Příspěvek od xsc »

Zatím se mi nestalo, že by médium zablokovalo nabídku nižší rychlosti. Podle média vypalovačka omezuje nejvyšší rychlost, ta nižší šla zvolit vždycky. Jen u nových vypalovaček už není tolik možností. Mám LG BD vypalovačku, u DVD je minimem rychlost 4x u DVDRW 2x. Obecně se doporučovalo pálit přibližně 2/3 rychlostí z maxima pro médium.
lopez

#30 Příspěvek od lopez »

xsc

No ako som písal konkrétne to 16X medium ponúkne 16X a 8X. Tak použijem iné média. Lebo akože pálil som normálne 4X na iné mediá. Len ma to trochu naštvalo že prečo je to "tak". Ved znižovať rýchlosť by namalo robiť problém - ked to mechanika "vie". Iná vec by bol opak. Keby som chcel na 4X medium páliť 8X - 16X - to berem a v tomto už vidím problém.

Lebo ako som písal - nepotrebujem nič rýchlo. Hlavne dnes ked sa DVD-CD používa už len občas.
Odpovědět

Zpět na „DVD, VHS, SAT “