Akrylová sprejobarva - je dobrá?
Moderátor: Moderátoři
Akrylová sprejobarva - je dobrá?
Ptal jsem se prodavače, jestli to není náhodou stejně nekvalitní jako ty vodou ředitelné akrylovky, co má v plechovkách vystavené v protějším regále. On mě ujišťoval, že ten akryl vlastně není akryl, že to je něco úplně jiného než akryl ve vodoakrylovce, neboť ve vodou ředitelné barvě je to disperze, kdežto tady v tom spreji je to něco úplně jiného.
Já mu moc nevěřil (přece jen prodavač je od slova prodávat), tak jsem to nekoupil.
Mně už domů akrylová barva nesmí, co jsme tím natřeli před rokem (dřevo), musíme natírat letos znova. Přijde mi, že výrobci ten akryl stále protlačují, protože nám za stejnou cenu můžou prodat něco, co se nám oloupe několikrát rychleji než syntetika a spol. V poslední době to ještě "vylepšují" polyuretanem, což je hmota, která se rozsýpá při křivém pohledu. Samozřejmě pod záminkou lepší pružnosti a houževnatosti.
Je tady někdo, kdo by mi v tom udělal jasno? Je opravdu akrylka ve spreji něco jiného než ty vodou ředitelné patlanice? (krom toho, že to je řidší a má to nějaké organické rozpouštědlo, kvůli tomu, že to je určeno pro nástřik). Má pan prodavač pravdu, nebo ne?
Nebo jinak - když už mi není přáno si koupit nitrobarvu ve spreji, vyrovná se akrylka ve spreji staré známe nitrobarvě ve spreji?
Potom som kupil nejake drahsie dva - zakladnu farbu a na to ciernu. Drzalo to uplne paradne, akurat mi na auto pocas burky nieco padlo a schytal to (okrem ineho) aj stierac, takze je to zase zrele na striekanie... Neviem tie spreje teraz najst, aby som pozrel, co to vlastne je.
Vodou ředitelný "vypalovací" barevný laky používaný například v profesionální lakýrničině v automobilkách vyžadujou úplně jiný podmínky nanášení i dalšího tepelnýho zpracování - v podstatě jde o práškový barvy nanášený na podklad (samozřejmě příslušně upravenej základovou katodově elektroforeticky nanášenou barvou a plničem v jednom) v podobě vodní suspenze, která vytvoří na výrobku tenkou vrstvičku, která se suší a roztavuje v teplotách řádově 120 - 200°C, aby se vytvořila pevná a souvislá vrstva. V podstatě se tak jedná o práškový lakování s pomocí vodní suspenze, která dovoluje nanášet tenčí vrstvu "nátěrový hmoty".
Kdo do toho trochu vidí, ví že třeba laky na starejch stovkách měly tloušťku kolem čtvrt milimetru = cca 250 tisícin milimetru neboli "mikronů". Na stodvacítkách se "díky" pokroku techniky a šetření materiálem tloušťka vrstvy zmenšila na zhruba 150 mikronů, na favoritech a felinách měla jen asi 100 až 120 mikronů a dnešní auta se naprosto běžně "lakujou" na tloušťku mezi 70 a 80 mikronama - pak se není vůbec čemu divit, že po roce - dvou provozu na českejch silnicích je auto poďobaný od kamínků až na plech na desítkách míst, zatímco "ještě poctivě" lakovaný starý auta podobný bombardování snášejí s daleko větší odolností. Podle tloušťky vrstvy barvy změřený pomocí elektromagnetický indukční metody nebo ultrazvuku nakonec i každej pojišťovák nebo bazarník zjišťuje, jestli danej díl kastle nese originální nebo už předělávanej nátěr - protože manuálně makající lakýra se pod 150 mikronů nedostane, tak tenkou rovnoměrnou vrstvu umějí nastříkat jen roboty ve fabrice.
A kutilmile - nelituju tě
Je mrzutý, že dvoudecák s tužidlem a ředidlem stojí kolem dvou stovek ale zase to perfektně kreje a slejvá a nemusí se toho stříkat velká vrstva.
Jinak nitrobarvy alá Celox se dají stále objednat ale 0,7L je skoro 400 kaček. Už je to překonaný, při stříkání to dělalo krupici. Nitrokombinační byly na tohle lepší ale zase dlouho schly.
Ještě k těm sprejobarvám. Pokud je to jednosložka, tak odolnost žádná, i po několika letech to jde umejt benzínem. Lepší je dvousložková, automíchači ji uměj naplnit do spreje ale zpracovatelnost je řádově několik hodin, pak ve spreji ztuhne.
Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
Speciální barvy existují, fajn, ale nic pro obyčejného smrtelníka.
Do autodílen a jiných dílen nechodím, tam nejsou lidi mojí krevní skupiny nejspíš, vyvolávám v nich záchvaty agrese...
Problém je, že se to často na sprejích ani už nepíše, co v tom je.
Třeba jsem byl na stránkách Colorlaku, tam mají spreje. Někde to mají přímo v popisu produktu, že to je akrylová barva, u jiných sprejů to napsané není a ani v katalogovém listu o tom není zmínka. Tam jsou jenom ty povinné ekologické kecy. Jo, ano, jsou v tom organické uhlovodíky, to jsme kurnik nevěděli
Jasně, správný postup je ten, co píšeš, ale praxe je různá... Ale je dobře, že to připomínáš, budu si muset koupit i sprej základový.
- ZdenekHQ
- Významný člen
- Kontaktovat uživatele:
Nejraději bych to výrobci nalil na hlavu. Nikdy předtím se to nestalo, ale tentokrát jsem trefil kozla...
Správně navržené zapojení je jako recept na dobré jídlo.
Můžete vynechat půlku ingrediencí, nebo přidat jiné,
ale jste si jistí, že vám to bude chutnat[?]
- ZdenekHQ
- Významný člen
- Kontaktovat uživatele:
Správně navržené zapojení je jako recept na dobré jídlo.
Můžete vynechat půlku ingrediencí, nebo přidat jiné,
ale jste si jistí, že vám to bude chutnat[?]