Vyber osciloskopu

Problémy s měřícími přístroji, detektory fyzikálních veličin, detektory kovů a další

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
termit256

#31 Příspěvek od termit256 »

No, jak uz jsem rikal, do aut nedelam. Pokud je to tak, tohle ti nezavidim :-)

V cem je problem s tim EET pri sledovani signalu typu treba sinusovka nebo obdelnik?
Priznam se ze jsem to nikdy nepouzil, ale nenapada mne proc by to nemelo fungovat.
Teda myslim ze jsem to kdysi davno zkousel na nejakem starickem analogovo digitalnim teku a tam to v ramci moznosti jelo uspokojive. Po zapnuti se na obrazovce objevilo treba jen 10 bodu ktere pomalu postupne houstly a zpresnoval se tak prubeh signalu.
petula
Kontaktovat uživatele:

#32 Příspěvek od petula »

Třeba zde - Sigilent, který je použitelný do 10-12 MHz. Prodejce jej použil párkrát, pak zjistil, že to je "dvě věci" a tak ho dal na eBay

https://www.ebay.co.uk/itm/Siglent-SDS1 ... SwWw1bB9Xf
petula
Kontaktovat uživatele:

#33 Příspěvek od petula »

termit256 píše:...
V cem je problem s tim EET pri sledovani signalu typu treba sinusovka nebo obdelnik?
Priznam se ze jsem to nikdy nepouzil, ale nenapada mne proc by to nemelo fungovat.
Teda myslim ze jsem to kdysi davno zkousel na nejakem starickem analogovo digitalnim teku a tam to v ramci moznosti jelo uspokojive. Po zapnuti se na obrazovce objevilo treba jen 10 bodu ktere pomalu postupne houstly a zpresnoval se tak prubeh signalu.

EET samozřejmě funguje a je to tak, jak popisuješ. Postupně se přidávají body, které houstnou a houstnou, až se objebví signál. Skvělá předváděčka pro papalášské exkurze.

Předpokladem je, že signál je absolutně neměnný, tedy každou periodu je stejný, nevyskytují se na něm náhodné jevy, zákmity a podobně. Prostě je to "ideální signál". Jenže ideální signál v praxi obvykle není a pokud ano (z kalibrátoru), tak jej nepotřebujeme takto měřit.
EET funkci je snadné do digitálního osciloskopu přidat a "zvětšit" tak jeho prodejní cenu. Jeho užitnou hodnotu však EET nijak nezvýší.

Pokud pomocí EET budeme měřit reálný signál, kde každá perioda signálu vypadá jinak, nic použitelného nenaměříme.
Odpovědět

Zpět na „Měřící přístroje, detektory fyzikálních veličin“